Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

FOLKFEST Den sista fredagskvällen i varje månad samlas ett par tusen personer här i San Francisco för att cykla tillsammans genom stan. Den här fredagen var inget undantag förutom att aktiviteten, som går under namnet ”Critical Mass”, fyllde 20 år och många fler än vanligt deltog.

Cyklisterna träffades på Justin Herman Plaza i centrala San Francisco och det var många åskådare, tv-kanaler och annan media på plats. Och Twitter och Instagram fylldes snabbt med bilder under hashtaggen #criticalmass

Cyklisterna verkade ha roligt, men lika roligt var det inte för trafikanterna som ville komma hem på fredagen och inte kunde ta sig ut ur stan.

Critical Mass är ett event utan central organisation, som startades i den här formen här i San Francisco 1992 och har spridit sig till över 300 städer (bland annat Stockholm) runtom i världen. Cyklisterna här gör det för fira cykling och för att hävda sin rätt till gatorna, och så långt jag gick med fick bilarna snällt vänta i korsningarna medan alla cyklister åkte förbi.

Vanligtvis brukar det vara ett par tusen eller färre som cyklar med, men i dag var det som sagt många fler. Någon sa 10 000 personer och det går att se en hel del kul i cykelmassorna om man ger sig ut på gatorna när de ”kritiska” cyklisterna är i farten.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson