Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Undrar du hur företag som Linkedin, Google och Evernote tjänar pengar? Nu finns det en sajt med namnet ”How do they make money”, från analysföretaget Seer Interactive, med information om vad en del av Silicon Valley-företagen och andra tjänar pengar på. Eller om de inte tjänar några pengar alls.

Numera Facebook-ägda Instagram har till exempel inte tjänat ett öre. Anteckningstjänsten Evernote är lönsam och tjänar pengar på ett så kallat freemium-upplägg, där användarna betalar för premium-konton som har fler funktioner än gratistjänsten. Amazon (säte i Seattle) förlorar pengar på Kindle. Och Google Maps tar betalt för prenumerationer men går inte plus på det, medan man gör vinst på till exempel Google Adsense.

Sajten listar ett antal intäktsströmmar: annonsering, prenumeranter, leads, försäljning av data, freemium och royalties. Och visar om företaget är lönsamt eller inte samt vilken källa uppgifterna kommer ifrån.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson