Annons
X
Annons
X

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Nuförtiden chattar vi mest med folk vi känner, via tjänster som MSN, Skype, Facebook och Google Chat. Men så har det ju inte alltid varit.

Sean Parkers och Shawn Fannings, grundarna till fildelningstjänsten Napster, nya videochatt-tjänst Airtime påminner mig lite om de anonyma chattrummen på till exempel Spray och Passagen under 90-talet. Visst fanns inte videochatt då, men ändå.

Airtime, som grundarna beskriver som ett socialt videonätverk, lanserades i dag (tisdag) och är en videochatt kopplad till Facebook. Tjänsten jämförs med Chatroulette, som också är en videochatt mellan folk som inte känner varandra. Problemet där är att mycket naket har kommit in i bilden, något som Airtime-grundarna hävdar att de har löst med teknik för bildigenkänning.

När du sätter igång Airtime kan du prata med en person via video och ni kan dela videoklipp från Youtube med varandra. Gruppchatt och mobilappar ska vara på väg. Tjänsten låter dig söka efter samtalspartners utifrån intressen, vänner till vänner och var du befinner dig geografiskt. Det går också att prata med dina egna Facebook-vänner. När det gäller att videochatta med kontakter, i datorn och mobilen, finns det en hel del konkurrens från tjänster som Skype, Google Hangouts och Apples Facetime.

I ett citat på New York Times sajt säger Sean Parker att de försöker återuppliva överraskningar och lyckoträffar på internet.
– Det var definitivt där i begynnelsen (av internet), men det har försvunnit, säger han.

Det är alltså det jag skrev i inledningen av det här inlägget som Airtime-grundarna vill få oss att tänka tillbaka på och vilja ha igen. Men många av dem som använder videochatt är ungdomar som var för små för att chatta på 90-talet. Med det inte sagt att de kanske vill ha det ändå.

Det verkar finnas en del som vill lägga tid på att prata med folk de inte känner och Chatroulette blev snabbt populärt när det lanserades i slutet av 2009. Vi får väl se om Airtime kommer att ha en lika snabb användartillväxt. Men stor medial uppmärksamhet har Airtime i alla fall fått, mycket beroende på grundarnas bakgrunder som upphovsmän till Napster, och Sean Parkers tidiga inblandning i Facebook där han var den första vd:n.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson