I Airtime är du öga mot öga med en främling

Nuförtiden chattar vi mest med folk vi känner, via tjänster som MSN, Skype, Facebook och Google Chat. Men så har det ju inte alltid varit.

Sean Parkers och Shawn Fannings, grundarna till fildelningstjänsten Napster, nya videochatt-tjänst Airtime påminner mig lite om de anonyma chattrummen på till exempel Spray och Passagen under 90-talet. Visst fanns inte videochatt då, men ändå.

Airtime, som grundarna beskriver som ett socialt videonätverk, lanserades i dag (tisdag) och är en videochatt kopplad till Facebook. Tjänsten jämförs med Chatroulette, som också är en videochatt mellan folk som inte känner varandra. Problemet där är att mycket naket har kommit in i bilden, något som Airtime-grundarna hävdar att de har löst med teknik för bildigenkänning.

När du sätter igång Airtime kan du prata med en person via video och ni kan dela videoklipp från Youtube med varandra. Gruppchatt och mobilappar ska vara på väg. Tjänsten låter dig söka efter samtalspartners utifrån intressen, vänner till vänner och var du befinner dig geografiskt. Det går också att prata med dina egna Facebook-vänner. När det gäller att videochatta med kontakter, i datorn och mobilen, finns det en hel del konkurrens från tjänster som Skype, Google Hangouts och Apples Facetime.

I ett citat på New York Times sajt säger Sean Parker att de försöker återuppliva överraskningar och lyckoträffar på internet.
– Det var definitivt där i begynnelsen (av internet), men det har försvunnit, säger han.

Det är alltså det jag skrev i inledningen av det här inlägget som Airtime-grundarna vill få oss att tänka tillbaka på och vilja ha igen. Men många av dem som använder videochatt är ungdomar som var för små för att chatta på 90-talet. Med det inte sagt att de kanske vill ha det ändå.

Det verkar finnas en del som vill lägga tid på att prata med folk de inte känner och Chatroulette blev snabbt populärt när det lanserades i slutet av 2009. Vi får väl se om Airtime kommer att ha en lika snabb användartillväxt. Men stor medial uppmärksamhet har Airtime i alla fall fått, mycket beroende på grundarnas bakgrunder som upphovsmän till Napster, och Sean Parkers tidiga inblandning i Facebook där han var den första vd:n.

Visa kommentarer (310 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Kan man inte införa statliga revisorer som är oavhängiga av firmorna?
  Som det stod i artikeln ”tvingas bita den hand som försörjer dig”.

  • Anonym

    Eller kanske extra bonus om revisorerna flaggar för oegentligheter.

  • Patrick Lundström

   Låter som socialism. Det brukar inte vara populärt här… :D

   • Anonym

    Nej det är nog snusförnuft.
    Vad betyder :D?

  • Anonym

   Jaaa, om STATEn gör det, så kan det ju omöjligen gå fel, eller hur liksom!?
   Revisorer gör ingenting annat än bara följer statliga regler om skatteredovisning, börsregler, finansregleringar, riskrating. Allt sånt där är sovjetsocialistisk centraldikterat av staten, såna som certifierats av staten. Och företaget tvingas anlita revisorer. Jag vet inte hur revisionsverksamheten skulle kunna förstatligas ännu mer, har du något förslag?

 • Anonym

  Kan inte varje företag som använder en revisor betala en avgift till en oberoende myndighet, och den myndigheten sköter revisionen. Därmed hamnar inte revisorerna i rävsaxen.

  Helt klart en viktig fråga att lösa.

 • http://www.sonicyouth.com/dotsonics/kim/ Kim Gordon

  Bolagsstämman borde betala revisorna, inte bolaget. Dvs dra revisorsarvodet från utdelningen, föreligger ingen utdelning får ägarna skjuta in pengarna själva. Ägarna kan då också själva avgöra hur mycket pengar de vill lägga på granskning. Snålar de och det går åt helvete får de skylla sig själva.

 • http://Svd.se/ Larsviberg

  Enligt revisionslagen skall revisorerna granska årsredovisningen och verksamhetsberättelsen enligt god revisionssed uttala sig om dessa samt föreslå stämman att om inga anmärkningar hittas fastställa balans- och resultaträkningar samt bevilja styrelsen för det gångna räkenskapsåret ansvarsfrihet. Stämman är dock inte bunden av revisionsberätttelsen utan kan gå rakt mot den om den är på det humöret. Skulle stämman inte bevilja ansvarsfrihet för styrelsen har en ett år efter stämmodagen på sig att föra talan om eventuellt skadestånd m.m. Har ingen talan förts inträder ansvarsfrihet för styrelse för aktuellt räkenskapsår när tidsfristen på ett år förflutit.
  Det är även ganska omfattande jävsregler för revisorer. Se revisionslagen och aktiebolagslagen.

 • Anonym

  Revisorer är Skatteverkets byråkrater, som företagare tvingas avlöna som en slags extraskatt för skatteadministrationen.
  _
  Innan man gör en viktig affär med ett annat företag, som att köpa upp det eller låna ut större belopp till det eller ta annan viktig motpartsrisk gentemot det, så kräver man självklart fullmakt för ens egna experter att få tillgång till precis all slags ekonomisk information om det företaget internt och undersöka allting själva. Vad revisorsbyråkrater som det företaget själv anlitat säger, ignorerar man totalt. Det finns inget informationsinnehåll alls i det som de alstrar. Revisorer är en rituell kast som sysslar med juridik och inte ekonomi.

 • http://www.facebook.com/carl.lachmann Carl Lachmann

  Förutom revisorerna så finns det ju även en styrelse, som ska ta tillvara ägarnas intresse. Undrar hur deras roll sett ut hos Panaxia.

 • Anonym

  Varför ligger inte revisionen under styrelsen, snarare än VD:n? Och varför utgår inte arvodet oavsett om årsredovisningen godkänns? 

  • Anonym

   Externrevisionen ligger direkt under bolagsstämman. Men revisorerna måste ju tala med såväl VD som andra befattningshavare för att kunna fullgöra sin granskning. Därvid kan en påstridig VD komma att påverka den bedömning som revisorerna ska göra. Men det är inte där som huvudproblemet ligger. Det är nog i detta fall som i så många andra skandaler så, att en förslagen person kan lura skjortan av revisorerna genom att visa upp förfalskade dokument. En revision är ju ingen minutiöst utförd polisutredning, vilket innebär att det är svårt att avslöja direkta förfalskningar. Skulle revisionen utföras på det sättet skulle den ta månader att genomföra och det accepterar inte aktiemarknaden. Inte heller aktieägarna skulle vara villiga att betala för detta. Vi får nog leva med att revisorerna, precis som i HQ-fallet, ibland blir dragna vid näsan av listiga personer.

 • Anonym

  Det vore väl ändå bättre att komma till rätta med korrupta ledningsfunktioner och feta styrelser som bara kommer för maten och för att kvalificera sig för arvodet…? Revisorn är ingen livvakt, enbart en av tvång inhyrd resurs som för ett arvode sammanställer oredan i ditt företags konton och böcker (som kanske inte ens finns). Flytta inte problemet med kakburksmentalitet i ledningarna till revison, det löser ingenting och gör ingen gott.

 • V70 Limited

  FAR åt helvete.
  Mycket kort men kärnfullt uttryckt.

 • Dente Di Leone

  Ägarna har väl ett egenintresse av att kontrollera att revisorerna gör rätt för sig. En revisors historik och privatekonomi torde påvisa en hel del av hur mycket integritet revisorn kan tänkas sakna och då ökar ju risken för att revisorn är påverkbar från korrupta personer i ledningen och styrelsen (om nu ägarna bekvämt ”råkat” missa sitt ansvar att få rätt hederliga personer på rätt platser vill säga, det är ju trots allt ägarna som råder över styrelsen och godkänner styrelsens val av vd och så vidare.)

 • Anonym

  De stora revisionsbolagen är tillsammans med bankerna och ratingbolagen inget annat än organiserad brottslighet.

 • Dente Di Leone

  Vad som skulle behövas är en oberoende intresse organisation ditt ägarna kan vända sig för att revidera sina revisorer och få en ISO-stämpel eller någon liknande onödig liten guldstjärna i kanten, då kan ju ägarna och den guldprydda revisorn i alla fall friskriva sig från lite av ansvaret.

  • Anonym

    det är inte enbart ett diplom från högskolan som krävs så det finns i praktiken redan..

 • Anonym

  Håller med Carolina! Revisorer är inte att lita på.

  • Anonym

    Det är verkligen mage att kräva att revisorn ska hindra brott i löpande verksamhet som ledning är satt att sköta på styrelsen högsta ansvar löpande var månad. Ledning ska ha utformade rutiner för att förhindra att brott sker internt och det är styrelsens ansvar att det finns i praktiken. Revisorn kontrollerar rutiner och ser om det kan finnas luckor och kryphål men även att ekonomiska redovisningen kan sägas överensstämma med verkligheten. Ekonomiavdelningen kan man kritisera i synnerhet där rutiner borde funnits och att det saknades medel från dagskassorna borde de se om rutiner funnits för att följa upp det ordentligt. Kanske där revisorn kan lastas i synnerhet för att inte ha granskat dessa rutiner ordentlig då de måste vara 1:a prioritet för den sortens verksamhet.

   Det kräver oerhörd kunskap för att följa upp all sortens verksamheter som revisor och de är värda all beundran för att de hinner granska så mycket data på så kort tid för att få en överblick över företags drift. Tänk om styrelsen hade gjort ett lika gottt jobb på att övervaka sitt företag de är ansvariga för. Några få revisorer ska inte få stjälpa den expertiskunskap som finns i denna yrkeskår som lätt hade kunnat jobba med ekonomisk brottslighets utredning.

 • http://twitter.com/avgaa_alla avgå alla

  Well om en revisor pressas så skriver hen under. 

  Undrar jag vilka kopplingar Gravius och andra i kretsarna kring panaxia och nordisk bevakningstjänst har till tyngre grabbar inom Firman och HA och annan organiserad brottslighet. Och var är Gravius nu? I april häktad för ekobrott, vad hände sen??

  panaxiagate är toppen på isberget vad gäller grå brottslighet. Snedvriden konkurrens etc. Den rättsvårdande apparaten sysslar med annat. politik handlar om muhammed hit och dit , vilket är trams i förhållanden till egentliga problemen i landet. 

 • Anonym

  Att det är en livsfarlig kombination när VD samtidigt är bolagets störste ägare borde väl revisorskåren ha lärt sig redan vid Fermentaskandalen. 

 • Anonym

  Revisorer och hela systemet?
  Nämnd revisor i artikeln anmälde jag när en bostadsrättsförening blev lurad av smarta ”försnillare”, och jag ansåg att revisorn trots bevis inte agerade.
  Jag fick ett brev från revisionsnämnden med den korta texten.
  ”Revisionsnämnden har öppnat ärendet och tillskrivit revisorn och begärt svar”

  Jag fick aldrig någon mer svar trots påminnelse och påminnelse om påminnelsen.
  Svaret från revisorn ligger väl säkert i något arkiv någonstans?

  Enda beslut som har tagits efter detta är väl att arkivet måste byggas ut för att få plats med alla klaganden?

  • Anonym

   Revisorn är väl ansvarig för att informera bostadsföreningen om dessa oegentligheter men det är styrelsen i föreningen som är ansvarig att agera med brottet liksom att ha rutiner som förhindrar brott begås.

 • Anonym

  Sluta skriv rapakalja,Neurath. Frågor kring obetalda fakturor är så klart inte samma sak som ev. misstanke om förskingring och bokföringsbrott. Vad är det för konstig koppling du gör här :att förskingringen skulle kunna undvikas bara för att den gamla revisorn skulle ha anmärkt på osäkra fordringar? Tycker att du passar bättre som Slitzmodell än eko journalist. Hur kan man publicera sådant trams i en seriös dagstidning?

 • Anonym

  Sluta skriv rapakalja,Neurath. Frågor kring obetalda fakturor är så klart inte samma sak som ev. misstanke om förskingring och bokföringsbrott. Vad är det för konstig koppling du gör här :att förskingringen skulle kunna undvikas bara för att den gamla revisorn skulle ha anmärkt på osäkra fordringar? Tycker att du passar bättre som Slitzmodell än eko journalist. Hur kan man publicera sådant trams i en seriös dagstidning?

 • Anonym

  Sluta skriv rapakalja,Neurath. Frågor kring obetalda fakturor är så klart inte samma sak som ev. misstanke om förskingring och bokföringsbrott. Vad är det för konstig koppling du gör här :att förskingringen skulle kunna undvikas bara för att den gamla revisorn skulle ha anmärkt på osäkra fordringar? Tycker att du passar bättre som Slitzmodell än eko journalist. Hur kan man publicera sådant trams i en seriös dagstidning?

 • farbror Sven

  Revisorer borde tillsättas av staten och betalas av en bolagsavgift

  Ska revisorer vara värda namnet måste de vara oberoende från dem de ska revidera.

  Låt en oberoende organisation – möjligen statlig – tillsätta och övervaka revisorerna till att börja med i de största bolagen. Finansiera det med en bolagsavgift.

  Då kan vi få se revisorer som inte har någotr att tjäna på att vara ”anpassliga”!

 • Anonym

  När jag en gång i tiden jobbade i bank var täta reporänteändringar det bästa VD visste. Varenda gång passade man på att vidga räntegapet ett par punkter, det kunde bli en kvarts procent ett bra år…

 • Anonym

  När jag en gång i tiden jobbade i bank var täta reporänteändringar det bästa VD visste. Varenda gång passade man på att vidga räntegapet ett par punkter, det kunde bli en kvarts procent ett bra år…

 • Anonym

  Byt bank !

 • http://www.facebook.com/david.jansson.75 David Jansson

  Jag är glad jag för 3,5 år sen bytte bort Swedbank mot ICA-banken som jag är väldigt nöjd med. Sparar pengar fast ICA-bankens sparränta är låg men de tar bara avgift för sina kort och inga avgifter för sina banktjänster. Så i det stora hela är det billigare och bättre att byta bort storbankerna mot de mindre bankerna! Det är bra tycker jag. Och de har sina ”kontor” öppet varje dag :-)

  • Anonym

   Jag med! Har iofs kvar Swedbank av lathet, men använder dem allt mindre. Fattar inte varför man ska blanda in nån helt utomstående i sina betalningar, det naturliga är att ICA sköter lönekontot när man handlar där nästan varje dag. Och som sagt är servicen 10 gånger bättre än den inkompetenta byråkratbankens.
   _
   Huruvida räntan är 1.6% eller 1.95% är komplett irrelevant. Man ska veta att staten stjäl några procent av ens pengar om året genom att förstöra kronans köpkraft med sin inflation. Ingen människa skulle på riktigt låna ut sina egna pengar till nånting i stil med 2% ränta. Intresset för att börja låna ut sina besparingar börjar på 10%. Statens planbyråkrater manipulerar ned räntan för att girigt kunna konfiskera andras pengar och på köpet skapa katastrofala boom-bust-cykler.med decennielånga depressioner, avindustrialisering och kronisk massarbetslöshet som följd. Ingen lånar nånting ut till 2%, de lån man tar till den typen av ränta, är bara krediter som skapas ur tomma intet.

   • Anonym

    Ja, himla synd om dig som inte får 10% på dina utlånade pengar. Förstår att det gör ont.
     
    Sedan missade jag hur staten gör när de tvingar företagen att höja priser och löner. Finns det någon kanal som kommunicerar ut detta? I sådana fall måste de ha missat mig för jag har aldrig fått den informationen trots 15 års företagande.

    • Anonym

     Det är inte synd om mig, utan synd om framtida generation att ingenting sparas till industriella investeringar som skulle öka vårt välstånd, utan att alla istället sätts i djupaste skuld och konsumerar allting nu, för att staten planekonomiskt dikterar att räntan måste vara för låghela tiden.
     _
     Har du missat att för 100 år sen betalade man sin hyra för en lägenhet i Stockholm city med ett tiokronorsmynt av guld, men att staten sedan dess har stulit över 99.3% av alla pengars värde med sin inflation? Och att man nu måste betala tio nettoårslöner för en ettrumslägenhet där? Statens inflation och byggförbud har gjort människor så fattiga att de måste arbeta 10 år bara för att kunna få tak över huvudet.
     Medan du slavar nöärsynt med ditt företagande, så håller politikerna sina fingrar i din plånbok och plundrar dig grundligt, utan att du begriper det.

  • Dente Di Leone

   Bytte från swedbank efter deras debakle efter att ha behövt bli räddade av storebror staten.
    . 
   Spara i annan bank än den bank du har lönekontot på, typ nordnet och avanza eller andra mindre banker som fortfarande lever på att att ge kunden bra ränta som motprestation på de pengar dom får av kunden.

 • http://www.facebook.com/tom.brunstorp Tom Brunstorp

  Vad händer i samhället när överhetens trixande med ord leder till ett allmänt misstroende mot praktiskt taget allting? Allt som kommer från ”överheten” blir svårtolkat. Allmänheten har till slut inte en aning om vad som är sant och vad som ett uttalade från en mediatränad överhetsperson. Orwells 1984 där en minskning lanseras som en höjning. Att behöva mediaträning visar att sanningen inte tål dagsljuset.

  • http://xtra-allt.myopenid.com/ svenne-banan

   Priset på tjära, fjäder och högafflar kommer att raka i höjden

 • http://blog.pelotard.com Pelotard

  Min sparränta tog de bort helt och hållet, utan att meddela mig. Gissa hur nöjd jag är med dem, efter över 40 år som kund? :)

 • Dente Di Leone

  Har någon någonsin hört talas om en bank som smyghöjt sina sparräntor?

  • http://tuxie.wordpress.com Per Wigren

   När jag skaffade mit ”SparkontoFlex” hos BlueStep var räntan på 3.55%. Helt plötsligt för några månader sedan märkte jag till min överraskning att den låg på 4.0%. Nu har de dock precis sänkt den till 3.7%.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Men om pengar som krediter skapas genom FRB och enligt Baselreglerna, varför skulle bolåneräntor följa reporäntan när inte bankerna lånar några pengar av riksbanken? Varför skulle inlåningen över huvudtaget ur bankernas perspektiv vara räntebärande, när kreditsidans räntekostnadtillväxt är exponentiell, det är ju ändå bara en kuliss att bankerna lånar ut inlåning.

  Problemet med hela detta matematiskt ovillkorligt havererande system är att bankerna själva har tillåtits att skapa den inlåning, som de senare lånar ut i form av krediter, till en kostnad av ränta vilket skapar en ovillkorligt exponentiell räntekostnads tillväxt som havererar systemet.

 • Anders Arvidsson

  Tack Carolina för bra artikel!

  Bytte från storbankerna till Orust Sparbank för flera år sedan och kan varmt rekommendera dem. De har den goda vanan att faktiskt höja sparräntan inom ett par dagar nästan varje gång riksbanken gör en ränteändring! Dessutom har de en trevlig personal som är mån om långsiktiga kundrelationer.

 • http://blog.pelotard.com Pelotard

  *Kartusianerna* i Mariefred. Jag läste fel först och tyckte det stod ”kurtisanerna i Mariefred”…

 • Anonym

  Här kan även nämnas det tryckeri som inrättades i Vadstena kloster år 1495. Enligt ”Diarium Vazstenense” (Vadstena klosters tänkebok) brann det natten till den 14 oktober 1495, men hade då varit i bruk under ett halvt år. Pressen och typerna had kostat klostret en ansenlig summa och förlusten var svår för klostret. Ett exemplar av en  bönbok, nu i Uppsala universitetsbibliotek, är känd från detta tryckeri. År 2008 gavs den ut i en kommenterad utgåva under titeln ”Horare de Domina. Vår frus Tider”.

 • Anonym

  Västgötalagen från 1250 ?

 • Anonym

  Det finns fortfarande folk som söker sina förfäders öde då dessa med löfte om att seglas hem vid avslutat arbete släpptes av på närmaste möjliga öar. 1906-1908 massdeporterades många ”gästarbetare” efter ibland 25 års uppehåll i Queensland. Denna grupp accepterades officiellt så sent som år 2000.
  .
  Benämningen blackbirding har dock ännu äldre ursprung som inte har så mycket med ”rekrytering” att göra. Det betydde också att de vita roade sig med att jaga och skjuta aboriginer.  

 • Guest

  Fel

 • Anonym

  ”If everybody is thinking alike. Somebody is not thinking.”George S Patton

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Undrar vem som tog bort min kommentar med två referenser till texter på 1100-talet?

 • http://www.sonicyouth.com/dotsonics/kim/ Kim Gordon

  Vad betyder/betydde själva ordet hansa (jmfr Lufthansa)? Jag har frågat tyska vänner och de säger bara hansa = hansa.

  • Anonym

   Se SAOB igen och då det svenska ordet ”HÖNSA”!

 • Anonym

  I den moderna politiken lönar det sig ofta att följa oljan för att förstå sammanhangen. I det medeltida Sverige har en del skribenter pekat på malmen och den framväxande Bergslagen för att förstå Stockholms tillväxt. Sedan ligger ju staden i Mälardalen som var den centrala delen av Sverige. Husabyn på Visingsö var naturligtvis praktisk för att kontrollera de båda götalandskapen innan kungamakten var lika stark som den kom att bli under Birger Jarl och senare Gustav Vasa.

 • Anonym

  Det var ekonomiska anledningar men också strategisk position som gjorde att Stockholm växte.
  Det äldsta namnet som kan härledas till stadens begynnelse är från 400-talet och lyder Agnefit, beläget vid Mälarens utlopp. Namnet uppkom genom det mord Skjalf, dotter till en finsk sjökung, begick på sin gemål konung Agne för att hämnas sin slagne far. Många historiker tvistar om den exakta tidpunkten. Det nämns år 192 men också 250 och 456.
  .
  Fem hundra år senare en annan fadershämnare, den norska kungen Olof Haraldsson, brände Mälarstränderna.
  Men hans skepp blev genom spärrning av Saltsjöutloppet instängda (med kedjor och bommar) av den svenske Olof Skötkonung. Han undkom genom att gräva en kanal som hette Konungssund (Söderström).

  • Anonym

   Du har inget mer exakt datum för året 192. Typ klockan 13.14 den 27 april år 192?

 • http://pulse.yahoo.com/_6FLJKANACRDXQJ6NXUFFNNA4NI Per

  ” I götalandskapen var kungamakten jämförelsevis stark tack vare jordagodsen och banden till kyrkan. I svealandskapen var stormännen länge mer inflytelserika. Allt ”

  När Adam av Bremen beskriver folken så är Götar en del i Sveonernas land och det finns inget speciellt Svealand.
  Han skriver även att ”Götarnas folk regerar i Sveonernas land”. 

  • Anonym

   Jag kan varmt rekommendera uppsatsen ”Adam av Bremen och Florenslistan” av Tore Nyberg.

   http://nile.lub.lu.se/ojs/index.php/scandia/article/view/1048/833

   • http://pulse.yahoo.com/_6FLJKANACRDXQJ6NXUFFNNA4NI Per

    Jag kan rekommendera Henrik Janson på GU ”Till frågan om Svearikets vagga”.

    • Anonym

     Varför heter vi då inte ”Götrike”…

 • Anonym

  Det är orimligt att min hemstad Stockholm fanns som stad före ca 1250 av det enkla skälet att det var en holme man bara seglade förbi på väg in i Mälaren. Sigtuna låg bättre till. Pga landhöjningen i kombination med världshavens ändrade nivå blev det en mycket snabb lokal landhöjning under mitten av 1200-talet. Det gick inte längre att segla förbi. Detta utnyttjade Birger Jarl som satte holmen som ett lås på Mälardalen och med Stockholm som avtalad handelslplats. Alla var tvungna att handla där. Malm, korn, fisk, importvaror osv passerade där och välstånd samlades. Pengarna talade för Stockholms utveckling. Detta blev början till slutet för kungamaktens naturliga hemvist i Götaland och framåt1400-talet kan man tala om Stockholm som huvudstad.
  Sedan är jag väl också tveksam till beskrivningen att Stockholm tidigt skulle ha en stadsmur. Det är sannolikare att det var en pålar i marken, men det vet man inget om utan först långt senare, då murar faktiskt uppfördes och än idag kan beskådas. Visby hade förstås dokumenterat stadsmur tidigare.

  • Anonym

   Kastalen fanns betydligt före 1250. Frågan är dessutom hur mycket handel som bedrevs från Sigtuna efter 1187. Det är, vad jag förstår, omtvistat. En teori, som bl a framförs i ”Myten om Stockholms grundläggning”, av Beskow är att det fanns bebyggelse och handelsplats före 1250 på platsen för Klara kloster.Vidare har jag svårt att se att det finns historiska eller arkeologiska belägg för att göta-landskapen var en ”naturlig hemvist” för t ex Munsö-ätten. Av kuriosa, vad har du för belägg för detta?Kalla mig traditionalist, men det finns trots allt en historisk anledning att Sverige heter Sverige.

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Stockholm hade i dag aldrig fått byggas på grund av strandskyddslagen.

 • Anonym

  intressant – jag har läst delar av din bok om den tidigare huvudstaden i landet söderköping som beslutades brännas upp när de invaderades av danskarna men det var väl även landhöjningen där som var skälet till att staden inte fortgick att vara huvudstad har jag för mig som gjorde att den inte blev lika bra segelrutt som förr. segelrutterna var ju vår tids motorvägar inte att förglömma. faller väl sig naturligt då med stockholm som hade ett bra strategiskt läge mot mälaren dessutom. förresten när blev stadsmuren runt malmö byggd? var det före stockholm eller efteråt?

 • Anonym

  Som vanligt försöker kvasiprofessorn Harrisson påskina att ”Sverige” och svenskarna inte existerade före 1200. Allt för att inte få sparken som professor i Lund och därmed tappa sin försörjning. Att man t ex inte hade en helt igenom enhetlig lagstiftning tar Dick som inteckning för sitt bisarra påstående. Dick vet naturligtvis inte att USA faktiskt INTE har en gemensam brottslagstiftning och är därmed inte, enligt ”professor” Harrisson, en nation i ”modern” bemärkelse”. Kulturmarxisterna jublar naturligtvis över denna nya ”fakta” Dick presenterar, men den är likväl lika bisarr. Lika bisarr som att Sverige och svenskarna inte existerade före 1200. Att jag för länge sedan slutat köpa Dicks böcker är en självklarhet och jag ångrar naturligtvis att jag överhuvudtaget har gödit denna persson med mina pengar. Vi hade ju tidigare liknande kvasiprofessorer som t ex ”professor” Eva Lundgren i Uppsala, ja hon som påstod att det sker rituella barnamord i Sverige av manliga nätverk. Här är en artikel som recenserar ”professor” Lundgren – jag bara väntar på en liknande om ”professor” Harrisson och den kommer att komma en dag, var så säker.  http://www.expressen.se/debatt/i-gar-kom-slutet-for-genusforskningen/

  • BigDemonicBunny

   Amerikanarna har en konstitution och en federal brottsbalk.

   I alla fall, Sveriges uppkomst beror helt på hur man räknar.
   Med tanke på att det inte har funnits någon egentlig centralmakt och att språket och kulturen snarare är bunden till landskap eller den större nordiska kulturgruppen (före 1100-talet så talas det ungefär samma språk över hela norden) än till någon slags svensk identitet så är 1248-1251 ett fullkomligt godtagbart datum om man ska specifiera något år som ”Svenska rikets födelse”.
   Med skänningemötet 1248 så etableras riktlinjer både för att ge kungen rätt att använda samma lag för hela riket (i de ärenden som kungen hanterar) samt för en gemensam religions- och utrikespolitik. Tidigare har detta varit upp till varje landskap..

  • http://www.facebook.com/people/Jan-Erik-Klang/100000694244469 Jan-Erik Klang

   Återgå du till dina ”Fria tider”, ”Avpixlat” och andra nätverkstidningar i din smak. Där gör sig dina dumheter inte så otroligt märkbara och oförskämdheterna är mer i dessa mediers anda. Om Dick ibland missar, vilket varde honom förlåtet, så finns det kunniga som rättar honom, men då med kunskap och vettiga argument. Inte med okunniga idiotier. Din blågula fana i nyllet tycks endast ha fastnat i blått.

  • Anonym

   Dick Harrison grundar sin åsikter om den svenska riksbildningen på modern forskning  och han lägger i den nyutkomna  Sveriges historia 600-1350 utgiven på Norstedts  fram en mängd argument för sina åsikter.
   Vad det gäller gemensam brottslagstiftning så hade exempelvis Frankrike en mängd olika lokala lagar som varierade mellan landets provinser fram till 1804, ändå betraktar alla historiker inklusive Dick Harrisson  Frankrike som en stat sedan medeltiden, ditt resonemang om USA:s lagstiftning som ett argument mot Harrisons teser är helt enkelt irrelevant. Jag tror att du En_Genuin_Svensk helt enkelt till varje pris inte vill acceptera att den nationaromantiska bilden av Sveriges tillblivelse är helt överspelad av alla seriösa historiker.

 • Anonym

  Om Stockholm var folkrikast 1252, när var då Falun Sveriges folkrikaste stad?

 • http://www.sonicyouth.com/dotsonics/kim/ Kim Gordon

  Fördomar ≠ rasism. Fördomar handlar om okunskap (och alla fördomar är inte osanna, det finns ju en anledning till att det uppstod från början).

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Före andra världskriget. Att vara en bra människa.Att vara kristen.
  Efter andra världskriget.Att vara en bra människa.Att vara politisk korrekt.
  Det är Tintin ett exempel på.

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Före andra världskriget. Att vara en bra människa.Att vara kristen.
  Efter andra världskriget.Att vara en bra människa.Att vara politisk korrekt.
  Det är Tintin ett exempel på.

 • Anonym

  Nu förtiden frodas fördomen att rasism är en vit, europeisk uppfinning. Skulle vara intressant, om möjligt, få de ”andras” fördomar mot de ”vita” klarlagda och beskrivna….

 • Krister

  Risken med att undvika ”rasistiska stereotyper” är att ju alla potentiellt känsliga minoriteter eller etniciteter helt försvinner eller beskrivs menlöst snällt eller överdrivet positivt. Det är ju bara den ”normala” majoriteten som man vågar framställa även negativt.
  Sen kan ju någon kritiker vänligen förklara hur han på några få serierutor skulle lyckats ge en underhållande skildring av alla de främmande kulturerna utan att använda stereotyper….

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1041570829 Erin Winslow

   Så du vill att svenskarna fortsätter att presenteras (särskilt på skärmen men i serietidningar också) som dumma bönder och storbystad bimbos? En svensk bekant som bodde några år i mitt hemland tyckte det var jättejobbig att hon blev ständig utsätt för korkad kommentarer i stil med ”Are you a member of the Swedish Bikini Team?” Hon bara ville vara accepterad som en MÄNNISKA, inte som en karikatyr! Vad är så hemsk med detta? Och vad är så hemsk med att mörkhyade svenskar vill likadana?

   • Anonym

    Jo, vi vill alla bli sedda för den vi egentligen är, innanför muskler, örhängen, yrken och musiksmak och annat som andras ögon fastnar i…. Men med tanke på hur svårt det är att se ens en människa som man lever tillsammans med dagligen, ter det sig aningen pretentiöst att varje beskrivning av länder, kontinenter, yrkesgrupper osv ska inkorporera varje enskild individs innersta väsen.

    Frågan är hur man alls beskriver en människa utan att använda kategorier (lång, hårdrockare, folkpartist, norrlänning…), och kategoriseringar är alltid förenklande och stereotypa. Lösningen är i normala fall att man leker med kategorier (tyskar är formella och punktliga), men inser att kategorierna är grova verktyg som är gravt missvisande i många enskilda fall (tyska punkare).    

     

   • Anonym

    Jo, vi vill alla bli sedda för den vi egentligen är, innanför muskler, örhängen, yrken och musiksmak och annat som andras ögon fastnar i…. Men med tanke på hur svårt det är att se ens en människa som man lever tillsammans med dagligen, ter det sig aningen pretentiöst att varje beskrivning av länder, kontinenter, yrkesgrupper osv ska inkorporera varje enskild individs innersta väsen.

    Frågan är hur man alls beskriver en människa utan att använda kategorier (lång, hårdrockare, folkpartist, norrlänning…), och kategoriseringar är alltid förenklande och stereotypa. Lösningen är i normala fall att man leker med kategorier (tyskar är formella och punktliga), men inser att kategorierna är grova verktyg som är gravt missvisande i många enskilda fall (tyska punkare).    

     

   • Anonym

    Om du pratar om afrikaner som är medborgare i Sverige så är det något annat än svenskar, Vissa blandar ihop detta av okunskap. Om jag helt plötsligt betecknade mig ”same”, så tror jag inte mina samiska bekanta skulle uppskatta eller acceptera det. Jag skulle heller inte kalla mig ”turk” även om jag har bosatt mig i Turkiet och fått turkiskt medborgarskap. detta lika lite som de kurder som bor i Turkiet och inget vill än att just fortsätta vara kurder. Svenskar är en etnicitet, vi finns i många andra länder och t ex i Finland så är det en hyfsad stor grupp, där t ex det svenska språket och kulturen åtnjuter ett lagstadgat skydd. 

   • http://www.facebook.com/elbichoamarillo Mats Andersson

    varför skall man bry sig om vad andra människor tycker om en? Menar du att karikatyrer skall förbjudas?
    De flesta människor är både obildade och dumma var de än bor men det finns inget att göra åt detta.

 • Anonym
 • Anonym

  Spädbarnsmord har varit och är fortfarande vanligt i Kina. Det kan spåras i skriftliga källor så långt tillbaka som 300-talet e. Kr. Har inte som man kan tro enbart gällt de lägre skikten i samhället utan tvärtom finns det belagt att det förekommit i de kejserliga familjerna i Qingdynastin (1644-1912). Under den perioden så dödades uppskattningsvis 20-25 procent av alla nyfödda flickebarn i Kina. Tyvärr är det ett kulturmönster som fortsatt in i våra dagar och delvis eldats på av enbarnspolitiken. I dag talar forskare om de 40,9 miljoner saknade flickorna i folkräkningen år 2000. Beträffande användandet av floder så finns det också belagt långa tillbaka i historien såväl som in i våra dagar. Under 1990-talet var till exempel en sträcka av Yangtzefloden känd för sina många spädbarnsmord. Källor finns för den som så önskar.
  Jag hoppas vi är över krönet snart och att de obligatoriska marxistiska anaylserna förpassas till historiens skräphög…

  • Anonym

   Själv välkomnar jag alla former av analyser. ”Marxistiska” som ”icke-marxistiska”. Utan analyser ingen utveckling. Mer analyser av fler slag!

 • Anonym

  Vissa delar i vissa Tintin-album är definitivt fördomsfulla och stereotypa. Om detta beror på den dåvarande samtiden eller Hergé själv kanske kan vara svårt att veta.

  Diskussion – bra.
  Förklarande förord – bra.
  Föräldraansvar – bra.
  Läraransvar – bra.
  Litteraturrensning – inte så bra kanske.

  När jag tänker på Tintin och eventuella fördomar eller stereotyper så tänker jag inte bara på afrikaner, indianer och sydostasiater utan även på sjömän (Kapten Haddock, suput), detektiver/poliser (Dupontarna, korkade), forskare/uppfinnare (Professor Kalkyl, vimsig), operasångerskor (Bianca Castafiore, fisförnäm) ska tilläggas.

 • Anonym

  Den rådande rasistdebatten i samhället och hetslagstiftningen är början på slutet till det samhälle som vi ser som sverige. Yttrandefriheten är troligtvis borta inom en relativt snar framtid. Åtminstone så kommer folk inte våga opponera sig och självcensuren kommer råda. Det är trams att diskutera tintin samtidigt som man inte ifrågasätter religiösa skrifter med budskap som inte kan tolkas som oskyldigt.

 • Anonym

  Min farmor föddes vid Åsunden 1896 och blev lärarinna eftersom hon tillhörde den s.k, inteligensreserven.
  Som broblembarn var jag varje sommar förvisad till min farmor (lyckans ost). Även om hon lärde mig det gamla testamentet och var en mycket begåvad kvinna hade jag väldigt svårt att få upplevelseinformation (om t.ex. första världskriget). Varför hjälpte ni inte folk i norrland som svalt, dom skulle bara supa upp pengarna blev svaret. När hon dog i en ålder av -96 år fick jag hennes Svenska turistföreningens årsbok från -28 till -90.
  1930 års bok, besök i gruvan i malmberget. Lappen är ärlig om man ger honom förtroende.
  Året efter, Skrivit av stockholmare. Det är bättre att lära dem fiska än att ge dem mat.
  Om inte de här böckerna får finnas, hur i H….. kan då Dick H och Peter E förkovra sig och lära oss andra idioter.

 • Anonym

  Spädbarnsmord har varit och är fortfarande vanligt i Kina. Det kan spåras i skriftliga källor så långt tillbaka som 300-talet e. Kr. Även européer som Marco Polo och jesuitpräster har dokumenterat det. Har inte som man kan tro enbart gällt de lägre skikten i samhället utan tvärtom finns det belagt att det förekommit i de kejserliga familjerna i Qingdynastin (1644-1912). Under den perioden så mördades uppskattningsvis 20-25 procent av alla nyfödda flickebarn i Kina. Tyvärr är det ett mönster som fortsatt in i våra dagar och som eldats på av ettbarnspolitiken. I dag talar forskarna om de 40,9 miljoner oförklarligt saknade flickorna och kvinnorna i folkräkningen år 2000. Beträffande användandet av floder så finns det också belagt långt tillbaka i historien såväl som in i våra dagar. Under 1990-talet var till exempel en sträcka av Yangtzefloden känd för sina många spädbarnsmord tills den blockerades av myndigheterna.
  Källor finns för den som så önskar. Jag hoppas vi är över krönet snart och att de obligatoriska marxistiska anaylserna förpassas till historiens skräphög…

 • Anonym

  det vimlar av alla möjliga fördomar i bibliotekshyllorna och det skulle väl bli rätt tomt om allt ”rensades” ut?
  upptäckte tex att min favorit biggles är borta-nu är det petson och findus som gäller-typ…..(det var en engelsk stridsflygare)

 • Eufrat

  I USA skiljer man på Racism och Racial Supremacism. Det är en viktig distinktion som dock helt undviks i den europeiska debatten (monologen).
  .
  Racism betyder att helt sonika hävda att det finns människoraser och att de är olika varandra, mer eller mindre. Ringaktning ingår inte i definitionen. Racial Supremacism däremot är att anse den egna rasen universellt överlägsen alla andra. Den uppfattningen torde vara vanligare i andra världsdelar än just Europa och Nordamerika…
  .
  Jag har inte själv varit i Kina, men alla de jag känner som har det kan vittna om en djup och utbredd Racial Supremacism som slår det mesta man ens kan höra talas om i Sverige. Att resa i världen ger perspektiv.

 • Anonym

  Varför en rubrik på svengelska? Entertainment=underhållning.

 • http://www.facebook.com/people/Lars-Backstrom/1638595781 Lars Backstrom

  Precis som med mycket annat medeltida så kan de skrivna källorna vi har ge en ensidig och kanske felaktig bild av det medeltida samhället. Vi vet att gycklare hade de jure en låg ställning, men vad hade de de facto? I sin bok Medieval Lives ger Terry Jones exempel på gycklare som hade mycket hög status och var mycket bra betalda.
  Jag tror att gycklarnas ställning var mer nyanserad och varierad än vad källorna påstår.

 • Anonym

  Det finns en glidning i DHs text – referensen till ”skickliga musiker” i första stycket får en att tro att resten av texten gäller musiker i allmänhet. Så var det inte. Bottenstatusen gällde de kringvandrade artisterna, musiker eller andra, medan exempelvis hovmusiker kunde ha helt andra villkor. Särskilt gällde detta trumpetare. Trumpeten har vid skilda tider och på skilda platser haft status som kungligt instrument. och när det gäller trumpetarnas status, se exempelvis en artikel i Tidig Musik nr 4 2010 av Saga Mellin – vid solkonungens hov fick trumpetarna äta med konungen! Visserligen var de tjänare, men med en status milsvitt över marknadsgycklarnas! Likaså var furstarnas och adelns privata musiklärare visserligen också tjänare, men på en nivå som många kunde avundas dem. Även kyrkans musiker, särskilt kantorerna, hade hyfsat hög status. Allt detta gäller inte bara 1600-talet utan långt ner i medeltiden i större delen av Europa.

 • http://twitter.com/Braxxet Axel Brännström

  Gammal kunskap som man kunde vädra redan i Alf Åbergs KAROLINER från 1984. Det torde numera vara ett allmänt erkänt faktum att den danska invasionen 1676 nästan lyckades medan den 1709-10 till stor del misslyckades p g a den hastiga försvenskningen, som i fråga om sitt djup och sin långvarighet gick snabbare än något liknande jag känner till. Sedan torde ju Rantzau ha mött en starkare motståndare i Magnus Stenbock. Men intressant att någon sorts aktivitet pågick ända in på 1700-talet, om än i betydligt lägre utsträckning. Kan någon vara viss om att det inte var en lokal bråkmakare med ett danskättat namn som således stämplades som ”snapphane” på tvivelaktiga grunder?

 • Krister

  Det
  finns faktiskt rapporter om betydligt senare aktiviteter, även i sydligare trakter!

  ”Skal det vara Sultans nya kungörelse, angående en flicka, som
  rymt utur Seraillen i natt med en snapphane!” (1786).

  ”Gubben
  älskade .. sin vackra, lättfotade Dotter. Han hade ofta hört henne i farstun, i
  samtal med Snapphanar” (1835). (Ordet kom även att användas även om kvinnojägare, rovdjur, rovgiriga personer m. m.)
  Det
  finns faktiskt rapporter om betydligt senare aktiviteter, även i sydligare trakter!

  ”Skal det vara Sultans nya kungörelse, angående en flicka, som
  rymt utur Seraillen i natt med en snapphane!” (1786).

  ”Gubben
  älskade .. sin vackra, lättfotade Dotter. Han hade ofta hört henne i farstun, i
  samtal med Snapphanar” (1835).

  (Ordet kom även att användas även om kvinnojägare, rovdjur, rovgiriga personer m. m.)
   

 • Anonym

  Om ni vill läsa en längre men mer utförlig beskrivning av Snapphanarna, så kan ni läsa Stefan Persson avhandling på följande länk. http://www.ostragoinge.se/upload/Bibliotek/Bibliotek%20dokument/Kopia%20av%20Snapphanar,%20%C3%96%20G%C3%B6inge.pdf

 • Anonym

  Man bör också ha i minnet att den danska armén landsteg i Skåne så sent som den 12 november (nya stilen) 1709 och redan i mitten av februari 1710 började bladet vända sig till svensk fördel. Landstigningen 1676 hade däremot skett mitt i sommaren – en årstid som förmodligen var mer inbjudande för den som ville ut och leva ”skogsliv”.

 • Anonym

  Var det okej med gårdsförsäljning på den tiden?

 • Anonym

   6000 år av vinodling! Jag undrar hur länge man har använt sura disktrasor. Förmodligen minst lika länge…

 • Anonym

  Vad Dick H missat är frågan om varför vin och öl uppfanns. Vattenkvaliten i Medelhavsområdet var inte speciellt nyttig fylld med parasiter som vattnet var. Att jäsa vattnet, dvs tillföra alkohol, som ett sätt att rena vatten var en utomordentlig idé, och det gjorde också att vatten kunde lagras. (dessutom kunde man ha kul, men det  var nog sekundärt) Att använda alkoholhaltiga drycker som vätska, förekom långt in på nyare tid  tex örlogsskeppen hade ordentliga mängder öl med sig  på sina missioner. Och det är ingen tillfällighet att än i dag maträtter som sjömansbiff och timmermansgryta kokas i öl.

 • http://www.facebook.com/people/Jan-Erik-Klang/100000694244469 Jan-Erik Klang

  Jästsvampar svävar kring oss ständigt och låter man söt saft utsättas för dem, vilket är omöjligt att undvika, så bildas alkohol och vi får ett uselt men dock vin. Förr sa man att gudarna slängde i någonting för att skapa vinet, och det får man väl tro om man vill. Utvecklingen av härdigare jästsvampar var alltså tricket, inte val av frukt. I min ungdom odlade jag ivrigt denna sport, vinframställning av allehanda frukter och hade mycken glädje därav. Så sluta tjata om vindruvor, jäst stomjölk gillade en del…

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Beklagar Dick. Det finns sådant material i Flandern. Sök på äldre släktingar till Drottning Bianka och följ dem framåt. Det går.

  • Anonym

   hon och magnus eriksson var ju med och organiserade ett korståg-därför sitter det svenska riksvapnet i påvepalatset i avignon….

 • Anonym

  Den portugisiske kungen var väl aldrig särskilt förtjust i beslutet att upplösa orden och den överlevde mer eller mindre öppet under nytt namn i Portugal?

  • Anonym

   Nja. Istället för att återta det Heliga Landet så dirigerades resurserna om till Requinquistan av Iberiska halvön, dvs dagens Spanien och Portugal. Detta skedde dock i andra riddarordnars namn.

   • Anonym

    Nja, Portugal var redan återtaget från morerna 1316 när efterföljaren till Tempelherreorden bildades. Själva Tempelherreorden var ju för sin tid multinationell, välorganiserad och väldigt väl finanasierad. Den fungerade ofta som en bank och den franske kungen hade stora skulder till orden så bannlysningen och upplösningen kom lägligt.Det finansiella kunnandet, nätverket och en del av finanserna fanns rimligen kvar även efter upplösningen.Men för att spekulera i detta på ett intelligent och underhållande sätt måste man nog snarare syssla med semiotik i Bologna än historia i Lund

 • Anonym

  möjligen till namnet men knappast på det personliga planet? franske kungen ville som sagt åt deras pengar. de bedrev omfattande bankverksamhet, skolor, sjukhus, var både nyttiga och viktiga skulle jag tro-det är väl ingen tillfällighet att drottning blanka fanns med när det nya korståget planerades, därav trekronorsvapnet i påvepalatset i avignon? det finns en orden som heter tempelriddarna i stockholm men själva förnekar det något samband-har varit på föreläsningar i deras magnifika lokaler i stockholm men då handlade det om tex ett språkrör för johannes döparen-denne var mkt förgrymmad ska tilläggas….finns det förresten inte flera tempelherreordnar fortfarande åtminstone till namnet?

 • http://www.facebook.com/enrique.degregorio.1 Enrique de Gregorio

  ”Det har emellertid ryktats att orden överlevde i hemlighet och ännu existerar.”

  Ligger det då inte i sakens natur att en svensk mainstream-historiker som skriver för en dagstidning inte kan hitta den? Inte mycket till hemlighet om du hade lyckats, Dick…

  • Anonym

   Håller helt med dig. Det är mycket mer troligt att en konspirationsteoretiker hittar Tempelherreordens direkta utlöpare än att Lundaprofessorn i historia gör det.

 • Anonym

  men på det personliga planet överlevde säkert många-det var en stor organisation med banker, sjukhus, skolor osv det finns idag en orden, tempelriddarna-kanske det finns en koppling? och i england finns väl tempelherrarna kvar dessutom? franske kungen ville väl ta över i jerusalem efter ett misslyckande där för tempelherrarna?
  om man djupdyker i dagens konflikt i syrien kanske man hittar tempelherrar-allvarligt alltså? 

 • Anonym

  Ja inte behövs
  det en professor i historia med lång erfarenhet av studier, handledning, informationssökning,
  källkritik och problemlösning för att inse att Tempelherreorden överlevde och
  fortfatande utgör en (väl dold) maktfaktor i dagens samhälle. Det räcker ju med
  att googla på ”tempelriddare” (eller varför inte på ”Bianka” + ”Flandern”) så
  förstår varje klok människa att vi alla har en tempelriddare som drar i våra
  trådar och styr våra liv. Själv har jag en granne som ser väldigt ”tempelherreaktig”
  ut!

 • Anonym

  Tempelherreorden styr internet tillsammans med illuminati och Opus Dei. De tillsatte Barack Obama och Fredrik Reinfeldt. 

 • Anonym

  Visst överlevde Tempelherreorden utanför Frankrike, men det som skedde av detta ”första större justitiemordet” och ”alla konspirationsteoriers moder” var även dazumal belagt med mytbildning, ex kring fredag 13. I England genom amalgering av THO egendomar med Johanniterorden. I Portugal var THO i princip intakt – därför att kung Denis behövde krigare till Reconquista, senare namnbyte till ”Real Ordem dos Cavaleiros de Nosso Senhor Jesus Cristo” vilket 1789 av Drottning Maria 1 sekulariserades till Ordem Militar de Cristo, och som sådant är intakt än idag. Jag förstår Dick´s krönika som frågan om den angripna biten av orden skulle ha överlevt? Och där är ju sanningen den att det vore synnerligen otroligt; orden var sargad INNAN Filip IV justitiemord, egendomar spridda, etc. Men att många romantiker gärna såg att delar av den på något mystiskt vis skulle ha överlevt. Exempelvis frimurarna sägs ju ha amalgerat dem, något den skotske stormästaren kategoriskt förnekar, och har skrivit offentlig bok om (men myten står kvar, inte minst genom Walter Scott m fl). Upptäckten av Chinon pergamentet (2001 Barbara Frale från Vatikanens hemliga arkiv,) visar att påven Clemens V försökte rädda ordensmedlemmarna och ge dem absolution, men inte stod emot trycket från Fr. kungen. Det sista visar att ännu vet vi inte alla detaljer i denne märklige historia och att sista ordet nog inte är sagt. Och på något vis är det fantasieeggande, och rörande att folk gärna vill tro att det finns en hemlig komplott, vars förekomst dementeras av alla kunniga – vilket sägs utgöra än mer ”bevis” för att den verkligen finns.

 • Anonym

  kan pestepidemin ha nåt med detta att göra? den spreds väl från orienten vid den här tiden? alltså tempelherrarna fick skulden-kungarna var ju egentligen massornas favoriter?

 • Anonym

  Om man är ute efter de stora dragen (makrohistoria) så är väl ”Sveriges historia är dess konungars” måhända. Motsatsen bör väl vara mikrohistoria men denna typ är väl mer svårsåld eller svår att göra akademisk karriär på om man nu inte blandar hej vilt mellan individuella öden på lokal basis och mer stora händelser på det regionala, nationella, internationella nivån.

 • Eufrat

  I modern historieskrivning hör det till att tona ner eller helt förneka att religiös övertygelse hade någon betydelse för olika skeenden. Utgångspunkten är att makthavare, såväl kyrkliga som världsliga, alltid agerade i eget intresse, ekonomiskt eller maktmässigt. Men för dåtidens människor var Gud en realitet och tron en självklar del av livet. Den krassa cynism som präglar nutida analyser säger mer om dagens världsbild (ett barn av den s.k Upplysningen) än om den som rådde tidigare. Den här bloggen är inget undantag.

 • Anonym

  Även om vi skulle bortse ifrån det nationalromantiska hos just Geijer så stämmer det likväl. Rikets politiska öden och äventyr hänger intimt samman med kungen, hans arvingar och äktenskap. Vad hade hänt om den erkänt duktige Carl XI inte gått bort i cancer så att hans då tonårige son varit tvungen att allt för tidigt ta över, eller om Erik XIV inte missbrukat opiater och blivit sinnerssjuk osv. Motsvarande gäller i princip alla kungar (och drottning Kristina) under flera hundra år, dvs att Kungens historia alltså blir rikets.

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lakedaimon Λακεδαιμον

  En pava vin för det facila priset av 8450€.
  Ur led är tiden.

 • bigson16

  Gå eller åk till KaDeWe. Högst upp i delikatessavdelningen finns pärlorna.
  Vet inte om det stämmer längre eftersom KaDeWe tillhör Karstadt som har köpts upp.

 • Carl Norberg

  Att stödköpa obligationer är att stödköpa skuldebrev, jag börjar snart undra hur det är möjligt att undvika att beskriva problemet korrekt så länge? Pengar kräver mer pengar för sin existens i ett kreditbaserat system.

 • skidnisse

  Frågan behöver inte ställas då det är uppenbart att vi (politiker) har skapat detta monster. Allt fler blir gisslan till detta monster genom höga lån som många anser sig ha rätt till. Vi ser hela tiden gråterskor som förbannar Riksbanken för att räntan inte är 0. Jag tillhör undantagen som ändå tror att en återgång till grundläggande ekonomi dvs spara före man konsumerar kommer att återkomma för alternativet är total krasch och total anarki. Det kommer att kräva årtionden av enorma konsekvenser för låntagare men det gäller allas överlevnad. Historieboken kommer nog att betrakta nutiden som ett gigantiskt fiasko.

  • Keseys

   Det är ju helt sant, men det går knappast att spara ihop till en brf i stockholms innerstad idag. Jag har varit med om en ränta på över 10% på min första bostadsrätt.
   Den lägenheten var ute till försäljning i år igen. Och den hade ökat mer än tio ggr i värde sen jag hade den. Det kommer inte bli lätt att lösa det här.

  • LookMoo

   Fenomenet att inte våga prata om ”elefanten i rummet”, något som är speciellt för västerländska intellektuella och media.. Därför tenderar problem att komma som ”kriser” eller ”chocker”.

   Etablissemanget tenderar ofta att brännmärka personer som lyfter fram problem som ”rasister, dumma, tokiga, okunniga, felinformerade” eller ”subversiva”.

   Nigel Farage påpekar ofta hur osund t.ex. EURO mekanismen är men möts då av hårflin och förlöjligande, trots att han fått rätt gång efter gång..

 • elroko1

  ”Vi nallar så att säga ur framtidens kakburk”

  Detta är precis vad Keynesianism stå för: man lånar tillväxt från framtiden och använder idag. Problem är naturligt att ‘idag’ blir år efter år, efter år…

  Men nu är jag lite förvirrad. Keynes är visst hyllad av den europeiska bidrags-vänstern, men om jag inte mins fel, till och med av Cervenka själv (och andra gammelmedia profeter som Wolfgang Munchau). Förklara gärna!

  • bworf

   De ansvarslösa gillar Keynes för han ger dem ett alibi att spendera andras pengar. Problemen med Keynes är (minst) tre:
   1. General theory of Money and Credit är i princip obegriplig och ofta självmotsägande. Man kan få den till att säga vad som helst.
   2. Teorin är trasig (proof by parable – intellektuellt vansinne) och saknar helt underbyggnad.
   3. Det funkar inte i praktiken heller. Även om 1 och 2 inte gällde så gillar inte politiker att spara i goda tider. Politiker är Keynesianer när det betyder spendera och i goda tider finns det ju gott om pengar att spendera också…

 • asiktenmin

  Den stora faran ligger inte i låga räntor utan i kreditgivning med svag koppling till egen insats.

 • ResursBaseradEkonomi

  Antingen fortsätter vi på den destruktiva väg som samhället nu har slagit in på, eller så inser vi att kraftiga förändringar nu är ett måste, och att vi agerar och påbörjar ett förändringsarbete. Arbetslösheten kommer nämligen stiga kraftigt, vilket ger en sämre köpkraft – vilket höjer arbetslösheten ännu mer, vilket åter leder till en än större arbetslöshet och utslagning…

  Se, på Youtube: ”Culture in Decline – Episode #6″ som tar upp just dessa frågor kring vilken väg mänskligheten nu tar. Vad händer om vi fortsätter på den nuvarande inslagna destruktiva vägen (någon som inte håller med?), och hur skulle framtiden kunna se ut om vi börjar göra positiva förändringar där vi strävar mot en värld där allas välbefinnande står i centrum!

 • NewOldRight

  Det som tidigare betraktades som akuta och kortvariga nödåtgärder, extremt låga räntor och stödköp, förefaller nu ha blivit ett normaltillstånd. Decennier av en långsiktigt ohållbar kreditexpansion, kan få ett brutalt slut. Det är klokt att göra förberedelser för en hårdlandning. I de sammanhanget måste liberaliseringar av arbetsrätt och företagsklimat snabbt genomföras, för att mildra effekterna av en eventuell depression.

 • Stannis

  Det är fel att man ”nallar ur framtidens kakburk”. Det är att tillämpa ett privatekonomiskt perspektiv på nationalekonomi. Helt fel. Låga räntor skapar mer investeringar och sätter snabbare fart på ekonomin vilket istället gör att man snabbare får igång ekonomin och får högre tillväxt i framtiden. Vi producerar mer. Belåningen handlar bara istället om vem som får rätt till resultatet av den framtida produktionen. Det ger en högre framtida tillväxt som i sin gör att lånen i framtiden blir lättare att betala av. Problemet med för låga räntor är istället att man tror att de kan leda till spekulativa bubblor; t.ex. var bolånebubblan kanske orsakad av att man hade för låga räntor för länge efter dot com krashen. Problemet med för låga räntor är alltså att de kan leda till för mycket investeringar.

 • JohaniKanada

  Långsiktigt välstånd kräver sunt finansiellt förnuft, dvs:
  i) Lånade pengar ska ha ett pris (som alla varor), alltså räntan ska inte vara (rellt) noll eller rent av negativ.
  ii) Att en centralbank trycker pengar skapar inte värde, alltså sluta med detta praktik (som ju också flyttar problemen till framtida generationer).
  iii) Budgetunderskott skapar inte heller värde, alltså kriminalisera budgetunderskott och fängsla ansvariga politiker. Återigen, man flyttat problemen till framtida generationer.
  iv) Enbart privat affärsverksamhet skapar värde. Alltså, krymp den offentliga sektorn drastiskt.
  v) Respektera äganderätten, alltså sänk skatterna drastiskt, och gör skatteskalan platt.
  vi) Ingen bank (eller företag) är för stort för att få gå i kk. Alltså, ingen socialhjälp till banker och företag. Låt kapitalismen blomma!

 • Swempa

  Och här i Sverige lånar Borg till skattesänkningar trots varningar om att det kommer att krävas skattehöjningar på uppemot 70 miljarder de närmsta åren efter nästa års val för att ens klara hålla nuvarande standard på välfärden!
  KI säger max 6 miljarder i budgetutrymme medan Borg säger 25-30 miljarder så även ”Europas bästa finansminister” tycks stoppa huvudet i sanden, alternativt är det viktigare att försöka köpa röster i valet än att se till Sveriges bästa!

  • Stannis

   ja…vem vill inte bli omvald? Det är ingen politiker som blir vald på att göra det som är långsiktigt bäst, man blir ju vald beroende på det nuvarande läget.

   • Mihail Herrero

    Mycket riktigt Stannis. Det finns ingen anledning för politikerna att vara återhållsamma med budgeten eftersom räkningen kommer till näste som sitter på posten. Dem blir omvalda på att spendera pengar. Det finns ingen mekanism som belönar ansvarsfulla politiker, så varför skulle dem då vara ansvarsfulla?

    Därför är enda lösningen att ha en liten regering och sätta makten hos gemene man och kvinna istället för hos politiker.

    Som Milton Friedman sa. Enda sättet man kan uppmuntra ansvarstänkande politiker är om man gör det lönsamt för dem att vara ansvarsfulla.

    Sedan sa han andra vettiga saker som, Ingen spenderar pengar mer omtänksamt än när pengarna är ens egna. Spendera andras pengar och det görs med liten omtanke.

  • klafs

   70 miljarder är mycket mycket mindre än vad immigrationen kostar per år. Så vad är problemet ? Omprioritera bara.

  • quesnay

   Så sänk utgifterna i offentliga sektorn, att människor får välja själva vad de vill använda mer pengarna de arbetar ihop till är välfärd.
   Varför ska aldrig offentlig sektor anpassa munnen efter matsäcken?

   Staten tar in ca 1500 miljarder per år, ca 50% av allt som produceras i Sverige.
   Även om jag inte håller med klafs nedan så finns det mycket annat som kan prioriteras bort. Trots allt prat om ”skola, vård och omsorg” är det mindre än 1/3 av skattepengarna som går dit.

   • Mihail Herrero

    Quesnay har den enda riktiga lösningen. Skatten är inte det mest relevanta, det är regeringens utgifter som är relevant för ekonomin. Det är alla utgifter som den svenska ekonomin måste bekosta, oavsett om pengarna tryckts, lånats, skattats.

    Sedan skulle det inte skada om man gör det enklare för företag att bildas genom att lätta på regelverket. Flera jobb är kanske viktigare för välfärden i samhället i dag än vissa av de lagar som vi har som vi införde under högkonjunkturen. Det är dock inte lika lätt att avskaffa lagar som det är att införa dem. Det är inte politiskt populärt att avskaffa lagar.

  • m96

   Alla pengar kommer från lån. Antingen får privatpersoner låna eller så får staten göra det. Centralisering leder dock knappast till effektiv användning av resurser det har vi sett tillräckligt av.

 • Martin Walfisz

  Men, det här är inte särskilt komplicerat. Anledningen till att vi (centralbankerna) behöver trycka mer pengar nu, är för att stimulera ekonomin så att vi så fort som möjligt får människor i arbete. Vilket skapar bättre BNP och ”goda tider”, och bättre (inte sämre) tillväxt i framtiden. Det egentliga problemet är att politikerna inte klarar av att ”spara i ladorna” under goda år. Att påstå att stimulanspaket är något dåligt (när vi har finanskris), är bara okunnigt och elakt mot alla de som inte har jobb. Andreas Cervanka, jag hade förväntat mig att du har koll på det här, istället för att skriva sensationsrubriker.

  • Stannis

   Väldigt bra sagt.

  • bigson16

   Var det inte Palme som sa att man skulle agera anticyklist.
   Spara när det går bra och spendera när det går dåligt.

   • Martin Walfisz

    Keynes sa det först. :)

    • bigson16

     Din kommentar som jag svarade på har försvunnit…
     Med Keynes har jag inte befattat mig, men nu blir jag väl tvungen.

     • Martin Walfisz

      Men, var tog min ursprungliga kommentar vägen? Det fanns väl inget i den som motiverar en radering?!

   • petermm

    Det är väl ganska vettigt?

   • Myran

    Jo men de provade det.
    Tvångssparande hette det och tror det var Kjel-Olofs ide.
    Vet inte varför de tog bort det, för det verkar ganska smart ändå när bubblorna växer men det ändå är brist på allt.

 • Nebbiolo71

  Offentliga skulder för produktiva investeringar i skola och infrastruktur och som över tid följer BNP är bra för ekonomin – privata skulder som går till spekulation i tillgångar är dock oerhört farligt för ekonomin, något vi väl känner till sedan Minsky förklarade hur kreditcyklerna fungerar.

  • m96

   Men skulderan ska inte vara till bankerna som idag.. utan till samhället totalt isåfall. Bankerna har inte gjort ett skit mer än en administrationstjänst.. och ska ha ersättning i förhållande till detta och inget annat.

 • Nebbiolo71

  Centralbankens penningtryckeri fyller endast på redan fulla kassavalv hos bankerna och kommer tyvärr inte ekonomin till godo. Det är skillnad på valuta (som finns i centralbankernas reservsystem) och pengar (kontoinnehav i privata banker som skapa s när någon tar ett lån) – QE påverkar endast den förra.

 • EnVisMan

  ”Vi nallar så att säga ur framtidens kakburk” – Nej – det är politikerna som gör detta – inte svenska foket.
  .
  ”Har vi skapat ett monster?” – tyvärr delvis Ja – ”på pappret” så väljer vi vilka politker som ska styra Sverige – verkligheten är att det är en ”politisk maffia” som vi ej rår på.

  .
  Hur löser man dessa problem? Bra fråga…
  .

  • petermm

   Den störtsa ekonomiska makten ligger inte i riksdagen eller regeringen…

   • EnVisMan

    Det är i alla fall de som håller i påsen med skattepengarna!
    .

    • m96

     Men alla pengar är lån av bankerna från början.

   • Myran

    Tja de kan stifta lagar och ta ut skatt och förut kunde de trycka pengar.
    Känns i varje fall som det är ganska mycket mer än vad näringslivet kan göra. När det är val brukar de inte heller direkt tala om allt de inte kan göra utan vill gärna få det att framstå som de kan fixa till saker. Det är därför medborgarna förväntar sig resultat.

   • bworf

    Tacka gudarna för det. Hade den största ekonomiska makten legat hos demo hade vi haft det som i Sovjet.

  • http://aktivdemokrati.se/ BoringCity

   Aktiv Demokrati. Flytande demokrati, en syntes av representativ och direkt demokrati, är lösningen.

 • spillan

  Det som innebär att man nallar ifrån framtiden, är de låga räntorna som ligger under inflationen, det innebär att pensionskassorna inte får föräntning på kapitalet och det innebär redan usel pension.

  • Mihail Herrero

   Pensionerna i dag betalas inte av de pengar som betalats in under arbetslivet utan av alla som just nu betalar in i tron om att det går till deras egna pension.

   Den ökande inflationen (sedeltryckningen) gör att pensionssparande blir mindre och mindre viktigt. Det kommer inte finnas något värde kvar i de pengar man lade undan för 10-20-30 år sedan.

   Många unga ser nu att det inte kommer finnas någon trygghet för dem med dagens system. Man kommer bli illa tvungen att behöva ta hand om sig själv. Dvs ha alternativet att inte finansiera trygghetsystemet (välja bort tryggheten) mot att man sparar åt sig själv.

   • bigson16

    Precis, pensionen betalas av de som har arbete när du går i pension.
    Den beräknas väl endast efter hur många år du arbetat, potten delas sedan upp i förhållande till detta.

 • Mihail Herrero

  Cervenka borde skriva en artikel om Keynes. Det är där det här tänkandet började. Spendera framtidens tillväxt för att lösa nutidens problem.

  Sedan kan man också skriva om det här med att inflationen löper amok när valutan inte är bunden till något, och dess fördelar/nackdelar.

  Världens riksbanker, valutafonder osv osv, hur de inte låter likvidationen av skulderna att ske genom att trycka pengar allt snabbare.

  Ständigt växande regeringar världen över. Hur det är så enkelt att införa nya lagar och program men hur svårt det är att avveckla dem.

  Detta är ett par av de största monster som vår generation möter.

  • Gamlingen_78

   Detta ständiga missuppförstånd om sedlar. Centralbanker
   har ett berättigt monopol att trycka sedlar och prägla mynt, för vem skulle
   annars få göra det . Sedlar och mynt utgör endast ca 3% av penningmängden i
   Världen. Det är enskilda banker som skapar
   merparten av pengar, ur tomma intet, när dessa bevilar en kredit (dvs lån). Vilket visas i den här videon:
   ”Systemfelet”:

   http://www.svtplay.se/video/1340253

  • NilsNilsson89

   Om detta finns mycket skrivet och jag tror inte Cervenka kan tillföra något nytt – C verkar mest förmedla andras tankar på ett frimodigt och lättsamt sätt.

  • Mikael Olsson

   Mjae… Keynes recept var väl att spara i goda tider så att man hade något att stimulera med när det blåste snålt. Det kan man ju inte anklaga någon enda regering för att någonsin ha gjort.

 • Amorphous

  Detta är ju ett så fundementalt problem med politiken. Alla politiker vill kunna göra ett avtryck inom sin mandatperiod, och vill man göra ett dåligt sådant? Skulle inte tro det. Man har alltid kommande val i framtiden att tänka på – då detta är deras levebröd och inte någon samhällstjänst – och gör då allt i sin makt för att inte föra någon sorts restriktiv finanspolitik, då det endast upprör väljarna, bland annat med högre räntor.

  • http://aktivdemokrati.se/ BoringCity

   Den enda logiska lösningen är att inte ha politiker i traditionell mening. Egennyttan kommer alltid styra hos de styrande.

 • ResursBaseradEkonomi

  Vi uppmuntras att konsumera, men är det verkligen lösningen? Och för att sälja mer, måste ju produkterna snabbt ”föråldras” eller skapas av sämre kvalité! – vilket innebär stort resursslöseri och sämre produktkvalité, givetvis.

  Men att skapa en vara med det vetenskapligt mest avancerade, mest effektiva och strategiskt hållbara produkterna, är inom marknadsvärlden(!), inte bara en oförnuftig strategi. Det är inte ens ett val!
  För att ett företag ska kunna bibehålla en konkurrensfördel, och därmed fortsätta vara
  prisvärd för konsumenten, så är det omöjligt att skapa en produkt med det bästa materialet. ”Kostnadseffektiviteten”, alltså behovet av att minska kostnaderna, finns i varje skede i produktionen.

  • Mihail Herrero

   Din ekvation saknar en viktig komponent och det är att konsumenten väljer fritt vilken produkt som ska inhandlas. Ingen tillverkare kommer att överleva genom att erbjuda en sämre produkt.

   Är produkten inte tillräckligt bra så får man lägga ner verksamheten eller förbättra kvalité/pris osv.

   • ResursBaseradEkonomi

    ”Är produkten inte tillräckligt bra…”
    Problemet är att om produkterna skapades av de bästa och hållbaraste materialen, eller med utbytbara komponenter, så att de lätt kunde uppdateras, så skulle företagen snart gå i konkurs, då allt färre skulle behöva köpa deras produkter.
    Vi använder redan idag mer resurser än vad vi klarar av att ersätta. Redan idag går vi alltså back! Det är inte hållbart, och vi kommer alla att drabbas, om vi inte ändrar vårt sätt att leva.

    • Mihail Herrero

     Om det finns utrymme att göra dessa stora framsteg till ett bra pris så kommer dem göras om den fria marknaden och konkurrensen finns där.

     Är utrymmet litet och marknaden redan pressad så kan man inte efterfråga guld. Om kunderna inte vill betala eller om utvecklingen är för dyr så kan man inte tvinga skattebetalare stå för kostnaden. Det är upp till de som använder produkten att sätta dess värde.

     Om produkten du föreslår kostar 10 gånger mer, hur kan man tvinga företagen att investera i en sådan produkt när de inte kan täcka sina kostnader? Är det värt att ge dem statliga bidrag för att påskynda utvecklingen för en produkt som inte alla använder lika mycket.

     Fria marknaden bestämmer vart det finns efterfrågan.

     Sedan kan jag tillägga att vi inte har särskilt fria marknader. Om staten lägger sig i och gör ett företag framgångrikt och samtidigt konkurrerar ut konkurrenterna. Det skapar bara statligt genererade monopol och ger absolut noll incitament för företaget att utveckla. Så stötta konkurrens och fria marknader så når du snabbare dina utvecklingsmål utan att stjäla pengar ur fickorna på folk som tycker annorlunda än du.

    • Dromedaren79

     Detta kan vara sant på vissa områden (monopol). I en fri-marknad så skulle vi självklart köpa det som är av bästa kvalite till ett rimligt pris. Sen är det många som är lite giriga och som hellre köper den billigare varianten, även fast du i längden tjänar på att lägga ut lite mer pengar. Så jag tror inte företag medvetet gör sämre kvalité, bara i vissa områden kanske.

   • http://aktivdemokrati.se/ BoringCity

    Planned obsolescence.

 • Sprattjo

  Otrevligt, mycket otrevligt, va ordet, sa Bull!
  Ordet va otrevligt, mycket otrevligt, sa Bill!

  Man måste vara väldigt naiv, om man tror att tillväxten kan fortsätta i all evighet. Numera vet väl de flesta att det inte funkar – men låtsas att det inte gäller dem & fortsätter leva i förnekelse!

  Efter sött kommer surt!!!

  /S

  • bigson16

   Sju magra och sju goda år…

   • Busa Norrland

    Verkar som de magra åren blir fler än de goda hela tiden.

    • bigson16

     Har du räknat efter?

 • Laege

  Intressanta o viktiga synpunkter.
  Vad skulle hända om alla privata skulder avskrevs vart 20.e år o. bankerna bara delvis kompenseras?

  • ResursBaseradEkonomi

   Låter ju i första anblicken som ett drömscenario. Eller?
   Tyvärr skulle en sådan lösning snabbt leda till en, än mer förstörd värld, genom enormt resursslöseri. Vi måste tvärtom sträva mot en riktig ekonomi! – vilket egentligen innebär att effektivt och sparsamt fördela produktionsmaterial och distribution av livsnödvändiga varor.
   Vad skulle avskrivningarna leda till? Jo, tänk dig vilken enorm köpvilja som skulle skapas om alla visste att de privata skulderna snart skulle avskrivas. De flesta skulle antagligen köpa mer av allt, tex ett par bilar till per familj.
   Resursslöseriet, redan idag, skapar väldigt stora och ohållbara problem!

  • m96

   Det skulle leda till att folk lånade utav bara helvette till all möjlig skit.. eftersom ”nån annan” betalar i slutändan.

   • Laege

    Men bankernas vinst skulle vara osäker i slutändan varje ”jubelår” när de privata kunderna går fria från sina lån, deras makt över kunderna minska. 5% ränta skulle ge dem pengarna tillbaka med lite extra bonus från staten.
    Bra ide tycker jag.

    • Laege

     Privat efterfrågan skulle förstås öka efter varje jubelår.
     Bankerna måste låna ut för att tjäna pengar.
     Räcker inte det?

     • Laege

      En bättre ide / lika bra ide skulle vara att varje banklån förses med inte bara ränesats o amorteringmöjlighet men också en ”amorteringsekvivalens” innebärande att när ett visst belopp erlagst i ränta skall skulden därmed också anses amorterad.

      Det skulle ju ge bankerna mindre makt, idag tar de 100% för 2% egen insats + RÄNTORNA!

  • http://aktivdemokrati.se/ BoringCity

   Vem tror du kan låna mest?

  • Kira00

   Det är ju så alla resonerar kring bolån, ”man kan i längden inte förlora på det” eller ”låna så mycket du kan, så att lånet äts upp av inflationen”… låter det bekant? Det är EXAKT det tankesättet som skapar en bubbla. Samma tankesätt som sker då folk köper aktier, ”herre gud, Ericsson bara går upp å upp å upp…jag vill också vara med!”. När folk börjar prata så, då är det för sent att köpa, det är då man ska börja fundera på att sälja.

  • Dromedaren79

   Ingen dum idé. Problemet är om vi bestämmer att det skulle ske varje 20 år så skulle ingen vilja låna ut på slutet. Ett annat alternativ är att låta de som lånat pengar och kan inte betala tillbaka och har ingen tillgångar förklaras i kk. Det som är bra med detta är att bankerna tänker till innan man lånar ut pengar. Det ligger för mycket ansvar på låntagaren idag och inget på långivaren. Självklart så betyder detta system att bankerna inte kan få hjälp av staten om det går åt skogen.

   Vi har för mycket pyramid-tänk idag. Många privata och nationella skulder måste raderas. Nu kanske många tycker detta skulle vara orättvist och visst är det så. Men vad är alternativet att ge dom mer pengar så vi kan få tillbaka dom gamla? Vi måste ta smällen nu och se till att dessa människor och stater får det svårt att låna pengar i framtiden.

  • Stannis

   Ingen skulle vara villig att låna ut pengar och ekonomin skulle stanna av. Suck.

 • Mihail Herrero

  Svar till Stannis som fick sitt meddelande raderat.

  Om marknaden efterfrågar 5% ränta och riksbanken envist sätter 1%, är det bra menar du? Finns det inga förlorare? Vart kommer dessa pengar ifrån om marknaden inte vill låna ut pengar för mindre än 5%? Hur vet du att de rabatterade pengarna du tvingar ut från ekonomin inte redan går till något bättre än det dem avses investeras i?

  Om en industri blöder och behöver ett billigt lån för att gå runt, är det rätt att ge detta till dem? När sedan den industrin plötsligt går bättre och kan exportera flera enheter till ett lägre pris, vem betalar det lägre priset? Är det kunden i utlandet eller är det alla medborgare som gett en bit av sina pengars värde för att finansiera en blödande verksamhet och subventionera deras produkter för omvärlden på landets bekostnad?

  Om marknaden efterfrågar en högre ränta än vad pengar lånas för (styrränta) så tar man i grunden pengar från redan mera lönsamma källor och spenderar på okända källor som kan och med största sannolikhet är mindre lönsamma.

 • Mentat57

  Det är ju i princip exakt det LO föreslår när de vill ta pengar från morgondagens pensionärer för att ge till dagen. Det köper kanske röster men kommer surt efter för dagens arbetande generation!

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lakedaimon Λακεδαιμον

  Det enda sättet att få bukt på det urspårade FRB-systemet är att koppla pengars värde till något som bankirerna inte kan producera med en knapptryckning. Det äldsta och mest beprövade torde vara guld.

  • Herr Hur

   Låt valutorna konkurrera fritt, och se vad folk väljer!
   Att tvinga folk att använda guld är lika dåligt som att tvinga folk att använda vilken annan valuta som helst. Folk ska själv få välja vad de vill ha.

  • PaperMoneyIsWorthless

   FRB-systemet började med guld. Vill man undvika FRB, så finns det alternativ. Att äga fysiskt guld, silver eller varför inte bitcoin?

  • Stannis

   Herregud. En till byfåne.

 • suneslarsigfri

  Har du ens läst Krugmans analys? Låga räntor och nytryckta pengar har inget med saken att göra. Det finns ingen som lånar pengar för det finns inte någon efterfrågan. Och ska man tala om ecb, så måste Jean-Claude Trichet räknas som en av de sämsta riksbankschefer någonsin.

 • suneslarsigfri

  Den i särklass idiotiskaste artikeln från Cervenka någonsin.

  • HaraldWallin

   hehe jo lite perspektiv kanske vore på sin plats.
   Men så illa var artikeln ju inte.

 • Busa Norrland

  Tillgång är orsaken! Finns det för få bostadsrätter att köpa så stiger priset.
  Efterfrågan och tillgång, dagens idiotiska marknad.

  • m96

   Inte i någon nämnvärd omfattning om det inte finns krediter att låna.
   En uppgång består av just krediter. Iaf den vi haft hittills.

 • Haakan_8

  Den i särklass BÄSTA artikeln från Cervenka någonsin.

 • Haakan_8

  När ska världen vakna och förstå detta vansinniga sätt att lösa problem?

  Förmodligen först när problemen är så stora att det inte längre finns någon utväg!

  • http://aktivdemokrati.se/ BoringCity

   ”Det största problemet med människor är att de inte tror att något kan hända förrän det redan hänt. Det är inte dumhet. Det är människans natur.”

 • Myran

  Jo politikerna tjänar mer och mer men de avvecklar också demokratin mer och mer så att de inte ska behöva stå till svars för några beslut.

  Europa och USA är två stora papperstigrar som Kina kommer köpa, och på köpet kan de förvärva alla västerländska företag av värde och därmed kontrollera alla naturtillgångar på planeten. Det sjuka är att de behöver inte ens göra så mycket, vi fixar det åt dem för vi är så korkade. Folket är korkat och politikerna bakbundna av folket och näringslivet.

  Vi stirrar oss blinda på effektivitet och vinster men vi har ingen långsiktig strategi!

 • Myran

  En sak vet vi i varje fall det tar längre och längre tid inan man blir vuxen.

  Bostadsbubblor och Utbildningsbubblor gör det svårare och svårare. Man skulle kunna kalla det KÖ för den unga generationen som lämnas utanför samhället, men sccchhhhhyyyy det låter så DDR-tråkigt i en marknadsekonomi.

 • http://aktivdemokrati.se/ BoringCity

  Då är det bara att fortsätta rösta på innevarande egennyttiga politiker i tron om att något kommer förändras eller så röstar man på demokrati mellan valen.

 • Myran

  Jo när bostadspriserna sjunker till 25% av värdet då kommer folk skrika efter regleringar. Men hela pyramidspelet är väll ändå mest till för att förslava den yngre generationen, båda politiska partierna är eniga där.

 • Myran

  Eller så handlar tillväxt om inovationer. Bristen på inovationer är ett problem, eller vänta är det verkligen brist på dem, är det bara inte så att de inte skapar jobb längre, utan tvärt om att de effektiviserar bort jobben. Vi jobbar alla med att såga av grenen vi sitter på!!!

 • skidnisse

  I väntan på någon riktig statsman/kvinna så lär det rulla ett tag till och problemen bli värre. Förmodligen krävs en krasch innan dessa dyker upp. Vi behöver en Winston Churchill som bara lovar blod, svett och tårar i stället för populister som dom i USA som inte ens kunnat lägga en budget på 5år. Det är stora radikala ändringar som behövs i hela världsekonomin med helt andra mål än exponentiell tillväxt till varje pris.

 • PaperMoneyIsWorthless

  Cervenka kritiserar rätt sak, men hans analys håller inte. Penninginjektioner leder till att resurser allokeras felaktigt (ej efter konsumenternas efterfrågan), samt att de som skapar pengarna (bankerna) och de första mottagarna av dessa (låntagarna) berikas på övriga människors (läs löntagare) bekostnad. Man ”lånar inte av framtidens tillväxt” som Cervenka påstår. Kriser och lågkonjunkturer är ett resultat av ett resurser allokerats felaktigt. Medicinen är att frigöra dessa resurser (företag går i konkurs och människor blir arbetslösa) genom marknadsbaserade räntor så att resurserna istället kan allokeras till konsumenternas vekliga behov. Denna process är naturligtvis smärtsam, men desto snarare den sker, desto bättre för oss vanliga människor.

 • CalleMeVauxDuVille

  Change de disque!

 • MagneTusa

  Fenomenet kallas ”pyramidspel”, de som nu i slutfasen av spelomgången, med måttliga årsfamiljelöner under miljonen lånar 5-6 mille för att köpa en villa har bara en lösning på sitt problem då räntan stiger nämligen att sälja till någon än mer lättlurad som tar risken att sitta med Svartepetter när bubblan briserar.
  Vi som gick in i spelet och köpte på 70-talet, levde med bankräntor på 14-15%, amorterad bort lånen och idag är kvitt både studielån och bostadslån är vinnare men ser med fasa på hur våra barn, av mäklare och banker lockas in i den skimrande bubblan.

  • rfredman

   De som köpte bostäder på 70 talet har inte amorterat bort lånen, de försvann med inflationen.

   • MagneTusa

    Nja, äh – råkar vara en så´n och nog har det amorterats. Som mest hade vi 450 tkr i bostadslån och 130 tkr i studielån, gjorde sista inbetalningen på studielånen 1996 och löste sista delen av bostadslånet 2008

 • MagneTusa

  Ha, nu vill ni förstås ha reda på lösningen?
  Jo -problemet är bankernas bredvillighet att låna ut pengar och den bottnar i att även om fastigheten står som säkerhet för lånet så är köparen personligt ansvarig för lånet och går i personlig konkurs när bubblan spricker.
  Lösningen är alltså att koppla lånet enbart till fastigheten.
  Vilket skulle ge den som förköpt sig en möjlighet att lämna in nyckeln på banken och säga Tack för lånet!
  Och ansvaret hamnar hos BANKEN. Häpp!

  Och Ekonomipriset till Nobels minne år 2013 går till MagneTusa!

  • Logikern

   Precis det systemet har USA. Dvs att man kan lämna in nyckel och då står banken med lånet och ett nästan osäljbart hus.
   Det har lett till att folk missköter sina hus rejält innan de lämnar in dem till banken samt att de sedan står tomma lång tid och gärna plundras, fryser sönder etc.
   Med facit i hand kan vi se att det har skapat en av de största bostadskrasherna i historien och den verkar dessutom bli en av de mest svåra att komma ur.
   På många håll i USA står tomma hus som man till och med väljer att riva eller bränna upp samtidigt som folk bor i tält för att det inte är rimligt att köpa ett hus som bara kommer falla ännu mer i värde.

   När man inte har personligt ansvar för lånet så är det näst intill riskfritt att spekulera i att bostäder kommer stiga kraftigt i värde, vilket blåser upp fastighetsbubblan till nivåer som vi absolut inte vill se.

   Systemet att vara personligt ansvarig för sina lån har sina brister, men de bristerna är små jämfört med alternativet.

   • MagneTusa

    Personligen tycker jag ett misskött och plundrat hus som banken äger vara ett mindre problem än en personlig konkurs. Nuvarande system hjälper banken undan ansvar.

    • HaraldWallin

     Egentligen inte eftersom bankens problem blir allas problem om banken är tillräckligt stor
     En bostadslös utblottad människa utan sparade medel och begränsad inkomst, arbetar och konsumerar väll inte mer än tidigare?
     Motivationen kanske ökar men tiden för arbete och jobbsök blir beskuren av bostadslösheten

     • MagneTusa

      Skillnaden är väl den att bankerna skulle vara betydligt försiktigare om de ej kunde skicka kronofogden på den de lurat ta för stora lån.

     • Logikern

      Hur det gått i USA visar att bankerna inte alls vidtar de försiktighetsmått som man skulle önska. Ser man historiskt så på utlåningsdata även inkluderat USA’s bomarknadskrash så har har bankerna gjort rätt. Det har varit en mycket god affär att låna ut även om vissa kommer lämna tillbaka sina hus när värdet fallit mycket.
      Främst är det fractional reserve banking systemet som gör att det nästan alltid är mycket lönsamt för bankerna.
      Om man dessutom är en stor bank, så att man tillhör ”too big to fail” så kan man nästan garantera att få en bail-out. Dessa bail-outs hette i USA Fannie Mae and Freddy Mac och hjälpte även många mindre banker. Via dessa tog staten huvuddelen av bankernas förluster, så de privatpersoner som skötte sin ekonomi fick i slutändan betala för de som lämnade in sina förlustaffärer till bankerna.

 • bworf

  Lösningen är såklart att realisera förlusterna nu, och att på lång sikt avskaffa fractional reserve banking och förbjuda stater att låna pengar. Där kan vi snacka ”hållbar utveckling” på riktigt.

  Tyvärr är politikerna inte så sugna på att ta smällen under sin egen mandatperiod. Det är bekvämare att låta någon annan städa upp om fem år och hoppas att media glömmer vem som spenderade alla pengar en gång i tiden.

 • Keseys

  Självfallet beror det på att det varit för billigt att låna. Samt att bankerna och köparen räknat med att värdet oavsett stiger så pass mycket att det blir en rejäl vinst vid försäljning. En vän som är mäklare har i snitt bytt lgh två ggr per år de senaste fem åren och tjänat riktigt bra med pengar. Frågan är vad kan göras för att lösa problemet utan att priserna rasar för snabbt och allt för många hamnar i en ohållbar ekonomisk situation? Jag tror verkligen inte att en bostadskrasch är gynnsamt utan att priserna stabiliseras under en längre tid.

 • Carl Norberg

  Upptäckten av att vi befinner oss i ett kreditbaserat valutafinansiellt system inom BIS och IMF, kan möjligen ännu synas anmärkningsvärd i vissa kretsar..

  Olika konsekvenser av detta tycks dock lika ännu vara svårt att analysera :-D

 • Myran

  Jo och Kina har ännu större överskott.
  Fortfarande någon som inte tror att USA är förbannade på Kinesiska växelkurser, eller att Kina snart skiter i USA och jobbar upp sin egen interna efterfrågan i stälet.
  På kuppen kan de köpa alla företag i USA och Europa, så kommer de åt alla råvaror som vi roffat åt oss från 3:e världen.

  • http://www.google.com john olsson

   Kina har sina egna ekonomiska problem numera. En klar indikation pa detta ar hur Kina’s aktiekurser ar samre an bade USA och Europa.

 • Kira00

  Undra hur amerikanska folket skulle reagera om skatterna höjdes med mostavarande mängd till hur mycket de nya lånen ökar varje år. Hade varit intressant.

 • Linda

  Lilla Sverige (regeringen) vill ju att vårt land ska likna USA så mycket som möjligt( ren och skär kapitalism), vad säger lilla Sverige nu då?
  Resultatet, de där ”skogshyddesamhällena”, ligger inte så långt bort i framtiden, i en del stater i USA är de i dag en realitet.
  Lilla Sverige satsar hårt på skogshyddesamhällena.
  Heja Sverige!

  • http://www.google.com john olsson

   Vad pratar du om? Vilka ”skogshyddesamhallen”? Var finns dom?

   • Haakan_8

    Det finns utanför många stora städer i USA tältläger som en sista utväg att hitta tak över huvudet. Där bor folk året runt under vidriga sanitära förhållanden.


    Läste att mellan 700 000 till 3 miljoner är hemlösa i USA. Ingen vet säkert och 90 % av dessa finns i stads områden. Antalet ökar.

    • Linda

     Tack Haakan! Precis vad jag menade. Här i Sverige kommer man om det vill sig riktigt illa bli det samma, för snart kommer boendena här röna samma öde. Man får lämna husen åt sin förgänglighet och försöka skapa alternativa boendeformer, typ skogshyddor eller vad för sorts material man kan få tag i.
     Om det nu blir en bostadsbubbla vilket jag tror kan inträffa, det finns politiska incitament att ta tag i detta men man frågar sig ibland: Var finns den politiska viljan till att lösa detta?

   • Linda

    Utanför alla större städer börjar komma så kallade kåkstäder och hela byar byggt med presenningar och allsköns bråte då de som drabbats av skuldkrisen och inte kan bo kvar i sina hus eller lägenheter får ta detta extremt mycket mindre exklusiva boendesätt. Och fler kommer det bli.

  • Dromedaren79

   Visst kommer det säkerligen komma hit också. Men det är absolut inte kapitalismens fel. Nu kan ju kapitalism betyda olika, beroende på vilken som säger det. men jag gissar på att du menade den ”fria marknaden”. Den fria marknaden har dock lyst från sin frånvaro på ett bra tag nu. Hade USA låtit bankerna fallit och återställt kapitalismen där den ska vara, så hade säkerligen det sett bättre ut nu.

 • Syltburk

  Sverige har, eller kommer, sannolikt hamna i denna situation. Att förhindra det innebär för politiker att vidta så dramatiska reformer att de inte kommer bli omvalda på mycket lång sikt. Tydligast i den vanliga vardagen skulle kanske kunna vara bostadsprisutvecklingen, som om den vändes, dvs priserna minskade, skulle göra många hushåll bankrutta. Att inte vända prisutvecklingen tillbaka innebär bara att fallet blir desto värre senare. Sverige befinner sig i en liknande situation som USA och det kommer sannolikt sluta ganska tråkigt på lite sikt. Förhoppningsvis då för banker och inte bankkunder.

 • http://home.swipnet.se/prosacom Nils-Erik Forsberg

  Jo samma fälla – tillväxtfällan – men det tar lite längre tid att stupa i fällan i och med att kassaflödet i svenska statskassan upprätthålls av ett väl tilltaget skattesystem sedan sossetiden och införandet av affärsverk, löntagarfonder, LOU och premiepensionssystemet. Tanken var väl att socialdemokratin skulle kunna få övertag på börsen och göra affärer för att få tillväxt i statskassan men väljarna hoppade av och gav liberalerna majoriteten och därmed nyckeln till statskassan att transitera skattemedlen för tillväxt i privata konton. Fast vi känner ju till vad som gäller för att inte köra huvudet i väggen.

 • Dottemar

  När man bedömer företag och privatpersoner tittar man på skulder OCH TILLGÅNGAR. Detta borde väl i ännu högre grad gälla för länder?

  Visst, de kanske snart dignar under räntebördorna men då måste man ju öka tillgångarnas avkastning.

 • Haakan_8

  Tragikomiskt att vi klagar på södra Europas politiker medan Svenska politiker nu väljer ”Lova-Låna” strategin.

  Maktenpositionen är tydligen så otroligt mycket viktigare än att ta ansvar för landets ekonomi.

  Håller helt enkelt politiker på att förlora allt vad etik och moral heter och internationalisering av ledarskap i ett land betraktas endast som ett steg i karriären och avstamp till näringslivsposter eller livslång pension.

 • skidnisse

  Som om inte dessa skulder vore nog så har USA 120000miljarder$ i ofinansierade åtaganden bla pensioner. Ett problem delat med stat,kommun och landsting i Sverige.

 • Egon Ruuda

  Ni kanske inte läser samma siffror som mig och inte läser in QE som inflation. Men DOW(Q) och NASDAQ kommer gå upp åtmintone ett år till. Åtminstone tills QE slutar om de ens kan avsluta prgrammet.Sen ligger vi i pottan och spratlar.

 • http://home.swipnet.se/prosacom Nils-Erik Forsberg

  Fast det är ju känt vad för värdegrund som gäller för att på gott för alla komma bort från den globalt tillämpade värdegrunden som medför den livsfarliga tillväxtekonomiska modellen på ont för alla. Det tänks och pratas fortfarande på det sätt som oundvikligen medför växande mentala och fysiska kriser. Väntar man med att tänka på och samtala om saken så blir det som det brukar bli fast värre.

 • Carl Norberg

  Detta är ett enskilt kontrollerat kreditbaserat valutafinansiellt system som har passerat skuldmättnad, så det funktionsmässiga haveriet är lika oundvikligt som att natt följer dag.

  Det viktigaste som finns att förstå nu.

  http://carlnorberg.wordpress.com/2013/03/20/igen-om-igen/

 • LuiTra

  Från Fed St Louis hemsida kan man om man gräver länge och väl få fram följande graf:

  http://research.stlouisfed.org/fred2/graph/?chart_type=line&width=1000&height=600&preserve_ratio=true&s%5b1%5d%5bid%5d=BASE

  En enda blick på denna graf visar hur FUCKED UP hela finanssytemet är. Från åtminstone 1985 och frammåt ökade antalet dollar i omlopp i en konstant takt med en ytterst liten bump under IT-kraschen som snabbt åtgick tillbaka till normallinjen, TILLS okt 2008 då dollarn på bara någon månad späddes ut (inflated) först till hälften, sen till en tredjedel 2011, och nu brassar man på utan dess like igen och inflate:ar till mindre än en fjärdedel. Detta innebär kort och gott att antingen måste usa höja sina räntor till ofantlighet för att dra in dessa pengarna igen, ELLER så kommer inflationen komma som en ångvält som kommer förstöra allas kära trygga hårt upparbetade pensionspengar och andra dollarbundna besparingar.

  Min fråga är varför inte denna graf synts till i några av de större medierna över huvud taget, kanske för att alla då skulle inse att något är fruktansvärt fel med finansmarknaden och det skulle förmodligen inte vara så bra.

 • http://castoropollux.wordpress.com/ castoropollux

  De enda krigshetsarna är Vä(r)st. Terrorn så som den konstruerats ska motivera och provocera och ursäkta mer våld, särskilt åt fredligt sinnade presidenter, mer militära lösningar för total ekonomisk och politisk kontroll. Girigheten har alltid suttit på värsta vapnen och de uslaste lösningarna. Vet Ukrainarna om vad de kommer gå igenom? Vi kan berätta annars. Dessutom ställs alltså världens tredje spannmålsexportör under sedvanlig styvmoderlig kontroll och konkurrens.

 • Stefan Lindgren

  Fru SIkorski hysterisk. Herr Sikorski klarsynt:
  http://time.com/2909289/poland-foreign-minister-worthless/
  I övrigt se http://www.8dagar.com

 • Cap10

  En annan viktig detalj är att INTE vara löneslav i Sverige, det bestraffas nämligen med världens sjukaste skatter. Företagare, bandit eller travvinster belönas helt annorlunda. Men tjäna för guds skull inte pengar som syns…

  • Lentan

   Företagare betalar minst lika sjuka skatter!

 • kaldhun

  Kan man undvika förluster blir resultatet alltid bra,oavsett om vinsterna är stora eller små.

  • Elementary

   Absolut inte det gäller att hitta de stora vinnarna om man på den vägen går på några förluster spelar ingen roll så länge man lyckas pricka ordentligt rätt emellanåt. Uppsidan är obegränsad nersidan blir aldrig mer än 100 procent.

 • BergmanG

  Det är i mycket en läggningssak. Gillar man att ha reserver så kommer man att skapa reserver (=bli någotsånär rik). Om man inte ser nån poäng med reserver utan konsumerar, förblir man icke-rik. Sen finns det dom som har så knapra förutsättningar att de inte kan bygga upp reserver men det är färre än man tror om man läser pressen.

 • subban

  Vad är poängen med att sitta på en påse pengar klädd i säck och aska? Den som har mest kvar när han dör vinner? I min värld är pengar ett medel – ju mer du ger bort ju mer får du tillbaka. Generositet föder generositet även när det gäller pengar. 63 år och stadd i kassa.

 • sanguines

  Ja pengar är ett medel att göra dig själv och andra gott med. 1 miljon sparade på banken, motsvarar flera års resande, flera tusentals möten med olika människor och upplevelser och erfarenheter förlorade. Ett arv av minnen, historier, glädje dina barn faktiskt skulle ha nytta utav. Inte än stressad karriärist till förälder som låtit sitt barn bli uppfostrad av den senaste appen på ipad, allt för några siffror på banken.

  • skies2006

   Att kunna sluta jobba och pensionera sig vid 45 års ålder istället för 65 år, vad är det värt? mycket..

   En medelväg är det bästa. Det som är bra med aktier och investeringar är att man både kan ha kvar kakan och äta den. Använd halva årliga avkastningen till upplevelser och personlig utveckling, och återinvestera den andra halvan. Du kommer få mer och mer för varje år och kontinueligt öka din levnadsstandard.

 • http://www.rebelmouse.com/tommyhome Tommy Nilsson

  Den stora skillnaden är att Volvo tidigare ägdes av en stor biltillverkare vilket skulle ge skalfördelar men med facit i hand ledde till stagnation.

  Självklart tappar Volvo i USA de är mindre troliga att köpa en kinesisk Volvo än en amerikansk.

  Men Volvo har en långsiktig fördel de är ett kinesiskt märke vilket gör det enklare att sälja och utveckla i Kina. EU ställer likt Kina krav på produktion här, det innebär att arbetena i Sverige är relativt säkra.

 • quay-lewd

  Volvo är kört i USA likt en blå papegoja i Monty Python.

 • Khaled Farhad

  Varje januari i 10 år har varit en seg månad, förstår inte din logik.

 • Henrik Skog

  EN PASSANDE SORTI
  Den sista Mohikanen far till de Sälla Jaktmarkerna i den sista SAAB-en.
  Makteliten lämnar över till Teknokraterna

 • Anonym

  Tycker att den totala bristen på påföljd för revisorer som inte skött sitt jobb är en stor del av problemet, om man riskfritt kan skriva på vad som helst så varför bråka? Antingen måste kraven höjas eller så får man ta bort revisorerna helt och hållet…

 • Chrille

  Eller så upplyser man aktieägare, borgenärer och övriga om att en revisor kan krävas på skadestånd om han inte flaggar för oegentligheter enligt 29 kap. 1 § aktiebolagslagen.
  Preskriptionstiden är 5 år från utgången av det räkenskapsår revisionsberättelsen avser. 

 • http://www.facebook.com/people/Lars-Backstrom/1638595781 Lars Backstrom

   Ja, fast den bevarade skrivna texten kommer från senare delen av 1200-talet.
  Ansgar ska ju visst ha lämnat några böcker i Birka på 800-talet, så de torde ju vara de äldsta beläggen för skrivna böcker i Sverige.

 • http://pulse.yahoo.com/_6FLJKANACRDXQJ6NXUFFNNA4NI Per

  Bevisa det!

 • Anonym

  nja det var väl danskt helt enkelt? danska fästet faxehus vid nuvarande söderhamn föll så sent som-var det 1397? sveariket tog slut vid ödmården.

 • Anonym

  jag spekulerar utifrån teorin om en stor invasion österifrån på 600-talet-inga mindre än sassniderna ”ranerna” anländer-den tyska byn sollen utplånades och staden fick namnet ekbatana efter deras sommarresidens i persien-därav ”eken”-tro´t den som vill…överlevande slog sig ned i södertälje-”tälje tokar”.hela vikingakulturen har alltså högkulturell bakgrund-de försöker driva bort hunnerna.  araberna jagar sassniderna och försöker gå norrut genom spanien.

 • Anonym

  Även Tintin i Kongo gjordes i två versioner. Det är den första versionen som är uttalat fördomsfull, låt vara att färgversionen inte heller är fläckfri. Bl.a. undervisar Tintin ”infödingarna” om deras ”fosterland” Belgien i den första. Detta ändrades sedan till en räkneövning. 
  För övrigt handlade ”censuren” om att flytta Tintinalbumen cirka tio meter från en hylla till en annan. Storm i ett vatteglas, någon?

 • Anonym

  Det är attityden som är problemet mer än själva handlingen. En bibliotekschef är i sin fulla rätt kasta ut alla tintinalbum, men en offentlig bibliotekschef bör inte drivas av censuriver och extremistisk moralism. Hade chefen varit låt säga jehovas vittne, och av hänsyn till detta flyttat rocklexikon eller jonas gardell för att skydda barn, så hade det varit stötande oavsett om flytten var en halvmeter.

 • Anonym

  Där håller jag fullständigt med. Redan som 10-12-åring inser man att Tintin i Kongo är väldigt arkaiskt och apart jämfört med de senare historierna. Särskilt sterotyperna av afrikaner.

 • http://www.facebook.com/people/Alexander-Backlund/100000082785827 Alexander Backlund

  Det sågs inte med blida ögon när Nero ville uppträda som sångare och skådespelare inför publik, och det påstås att Alexander den store som ung var en riktigt skicklig musiker. Liksom andra högreståndspersoner fick han undervisning i musik, men man skulle inte bli professionell. Alexanders intresse dalade när hans far utbrast: ”Skäms du inte att spela så bra, min son!”

  Och som bekant dansar ingen nykter såvida han inte möjligen är galen (”Nemo saltat sobrius, nisi forte insanit”), för det passade sig inte för en fri man att dansa offentligt; det var förbehållet lejda yrkesdansare.

 • BigDemonicBunny

  Så länge som professorstiteln har använts i Europa (troligtsvis ganska snart efter att de första universiteten grundades på 1000-talet efter islamsk förebild) så har professorer räknats till de lärde, och har därför varit medborgare med hög status. Speciellt eftersom professorerna tillhörde universitetens elit. Det är bara att gå runt i en äldre universitetsstad och titta på de vackra professorsvillorna (ibland snarare herrgårdar) för att förstå deras status…även om pengarna till dessa villor inte alltid skapades på hederligt sätt. Då eleverna ofta tillhörde adeln och inkluderade en hel del lättingar så var det mer än en professor som inte nöjde sig med att få in extrapengar genom privatundervisning utan rent av sålde avhandlingar och examina.

 • Anonym

   Hur lågt kan vissa inlägg sjunka ?

 • Anonym

  faktum är att akademiker hade det svårt förr i tiden och lärare undanhöll ju bara barnen från nyttigt arbete? men ofta hade de stöd från intresserade kungar-rekordet är gustavIIadolfs donation till uppsala universitet då han återlämnade en del av allt som farfar gustav tagit från katolska kyrkan. historikerna låg bra till förutsatt att de skrev som kungen ville förstås, därför är de ju så otroligt subjektiva och lögnaktiga-det är bara dick som slukar allt utan vidare….lundahistorikerna är i särklass.

 • Anonym

  men bönder ser ju ner på a l l a  andra, även på grannbyn….

 • Anonym

  Får jag till din uppräkning lägga min egen personliga favorit, taskspelare :)

 • Anonym

  regler? vaddå för ”regler”? vad har du för källor for att langobarderna inte var från skandinavien?

 • BigDemonicBunny

  Det är mycket möjligt att de var från skandinavien, även om första oberoende observationen placerar dem i norra tyskland (runt år 0). Men jag tvivlar på att rothari betyder ryttare. Det finns en rad olika ”lagar” om hur ord generellt utvecklar sig över tid. Dessutom, om jag minns rätt, så kommer vårat ryttare ifrån latinet.

 • Anonym

  vad betyder rothari då? etymologi är en kvasivetenskap f.ö.-enligt nämnda langobardlag kommer de alltså häruppifrån och den är en grundläggande historisk källa finns knappt nåt vettigt innan? 

 • BigDemonicBunny

  Edictus Rothari är en förhållandevis sen källa om Langobarderna. De nämns av alla de stora romerska historikerna på mellan år 0 och 200-talet (Strabo, Tactitus och Cassius Dio) samt ett par direkta källor.
  Då bor de vid Elbes mynning.

 • Anonym

  Associerar lite till Flugsnappare. Ordet var väl avsett som ett tillmäle, undrar dock om snapphanarna själva kom att använda det.

 • Anonym

  Här i Södermanland står ”hane” för ”tupp” och man kanske skulle kunna utveckla detta till kaxig, stolt eller ”fribytare”. Att den som ”Snappar” stjäl något bör stämma, och då skulle man kunna tänka sig att Snapphanarna från begynnelsen var ”Stolta tjuvar” under Danskt lejdebrev som härjade i nysvenskt territorium men allt eftersom försvenskningen pågick tappade de status och utvecklades till simpla rövare.

 • http://pulse.yahoo.com/_YLCTDCQCVE5V45FB53BHA334SI Jens

  ”Snapphane” har sitt ursprung i lågtyskan där det helt enkelt var ett ord för (beriden) stråtrövare.

 • Anonym

  Det finns ett svenskt ord ”snapperi” redan på 1500-talet men om det är detta som ligger till grund för det senare ordet ”snapphane” har jag ingen aning om.

 • Anonym

  ”Orättfärdig ockupation” – Danmark hade inlett kriget 1657 medan svenska armén befann sig i Polen, men slutligen förlorat. Förlorade krig har genom historien alltid fått konsekvenser, t.ex. genom landavträdelser. Det var vad som hände i Roskilde 1658.

   ”Andan” är nog snarast ett fenomen med 1900-talsrötter, d.v.s. en produkt av romantiserade sentida litterära skildringar. 

 • Anonym

  Orättfärdigt? Nej. Frihetskämpar? Ja.

  Danskarnas beteende före och efter 1397 och i synnerhet i det nordiska sjuårskriget bäddade för Svenska vedergällningsanfall mot Danmark. Att Sverige anföll Danmark 1658 berodde på att Danmark, på ett mycket fegt sätt, förklarade krig mot Sverige 1657 och då medan Sverige hade händerna ”fulla” i Polen. Anfallet mot Danmark 1814 t ex var en direkt följd av Danmark/Norges anfall mot Sverige 1808/09. Danmark har inget att klaga över och orsaken till förlusterna var det underlägsna soldatmaterialet i den danska armén. De kunde helt enkelt inte mäta sig med di svenske, vare sig befäl eller gemena soldater. Moskoviternas material är ju naturligtvis det absolut sämsta och i en sådan jämförelse står sig danska soldater naturligtvis bra, men med svenska kan de inte jämställas.

 • Anonym

  vet inte om det är sant, men svenskarna trädde upp folk på störar som ställdes upp hela vägen mellan malmö och helsingborg tills de dog. sen är det tydligen så att en massa skåningar deporterades till estland? formodligen sköttes det hela av tyskar-åtminstone befälen? total censur rådde och lundahistoriker torde anses som synnerligen korrupta-eller hur dick? 

 • Anonym

  Om man tittar på gamla romerska kartor så var kelter alla folk som ännu inte hade erövrats. De äldsta kartorna visar att kelternas utbredning började ungefär ovanför nutida Florens, för att undan för undan bli kallade vid sitt rätta namn när romarna avancerade. Tips: de galliska krigen…

 • http://www.facebook.com/people/Lars-Backstrom/1638595781 Lars Backstrom

   Spontant så tror jag att din värd blandade ihop Johanniterorden med Tempelherrarna.

 • Anonym

  Finns inget som heter Maltesiska Tempelherreorden. Maltesterorden är en annan orden. Även känd som Johanniterorden.

 • Anonym

  En konspirationsteori har en stor fördel gentemot andra sätt att tänka. Bevis för den är utmärkt, bevis mot/frånvaro av bevis är också utmärkt eftersom det bevisar att någon försöker tysta sanningen.

 • BigDemonicBunny

  Rättstavningen är ett fenomen som hör till den moderna nationalstaten.
  Ett land, ett skrivspråk.

  Eller om man ska ge den ett något mer pejorativt namn, ”Rättstavningsfascismen”.

 • Anonym

  Tack för ditt svar Mattias.  Jag har inte tillgång till någon utgåva som exakt återger Geijers ursprungliga text.  Menar du att Geijer faktiskt använde de uppseendeväckande stavningarna ”sjelv” ”sjelvförsvar” och ”motsträfig”?  FInns de stavningarna i någon utgåva av Geijers text?

 • bigson16

  Det stämmer nog inte riktigt. Det var väl Bratt som lanserade systemet och motboken. Motboken är död men systemet lever vidare ”för folkhälsans skull”.

 • Bicycle2

  Det var säkert motiverat på 50 0ch 60 talet med begränsningar på ett tvångsmässigt sätt. Men nu 2013 håller inte motivationen ”För folkhälsans skull” det är rent översitteri av staten som enda intresse är att maximera vinsten till Staten. Har levt i ett land utan Systemonopol och kan intyga det fungerar alldeles utmärkt. De mäniskor som befinner sig i Systembolagets närhet som är totalt utslagna är inget bra betyg på vår alkoholpolitik.

 • bigson16

  Var det inte i början på 1900 – talet som Brattsystemet infördes?
  Jag bor nu i Emsland och har bott i Tyskland, med korta avbrott, sedan 1968.

 • Kapitalist

  Sedlar är inte krediter.
  Ränta orsakar inget behov av ökad penningmängd.
  Samma peng kan användas många gånger om.
  Räntan dikteras planekonomiskt av staten och dess otaliga myndigheter med många tusen byråkrater som detaljreglerar bankerna. Staten sänker visst räntan och det är ingen hemlighet utan alla politiker är ju eniga om att räntan måste avskaffas. Denna statligt förfalskade ränta är det som orsakar depressionen. Den stämmer inte med verklighetens ränta som ju är människors verkliga tidspreferenser såsom de tar sig uttryck i mänsklig handling. Och har man fel så lyckas man inte med sina investeringar, massor av investeringar är olönsamma och kommer att läggas ned, och tillgångar som bostäder är högt överprissatta.

 • Gamlingen_78

  Jag tilägnar min svarskommentar Carl Norberg i stället för till Kapitalist, som först var meningen. The post you are trying to reply to has been removed by a moderator.
  Carl Norberg nämner inte sedlar, vilket tillhör Centralbankers berättigade
  monopol att trycka. (och utgör endast ca 3% av penningmängden) Han säger ” De
  enskilda bankerna skapar dessa krediter”. Vilket visas i den här videon: ”Systemfelet”: http://www.svtplay.se/video/1340253
  Föreslår att du vässar dina dimridåer, så det inte bara blir floskler.

 • Kapitalist

  Du fattar ingenting! Du har ingen aning om vad pengar är!
  Tyvärr så är SvD okunskapens högborg, så jag censureras när jag försöker hjälpa dig att undgå katastrofala mistag. Du som tror att en peng bara kan användas en enda gång, sen förintas den. Alltså kräver ränta fler pengar än det finns. Som om det måste finnas lika många skohorn som antalet gånger som människor tar på sig skor. Det är fel. Men det är uppenbarligen en hemnlighet att det är fel, så även denna kommentar kommer snart att censureras. Beklagar, jag försökte hjälpa dig. Tyvärr är ditt öde att fortsätta fylla dina garderober med skohorn i tron att det är nödvändigt för dig för att kunna ta på dig dina skor. Att ränta kräver att det skapas fler pengar.

 • Kapitalist

  Har du en hundralapp? Så vem är du därmed skyldig, och till vem? Vilken kredit är hundralappen? Eller är hundralappen enligt dig inte pengar? Är kanske hundralappen… pengar men inte en kredit!

 • Stannis

  ”Alla politiker är eniga om att räntan måste avskaffas”?

  Vad röker du egentligen?

 • http://aktivdemokrati.se/ BoringCity

  Om man har en bank och den är statsägd kan det mycket väl vara lösningen.

 • Kira00

  Nej? Då väljer folket en annan valuta?

 • Kapitalist

  Kan du gen något exempel på någon politiker som vill höja räntan eller avsakffa Riksbanken så att Sovjeträntan ersätts av en verklighetens ränta som sätts av människorna istället för av staten? Alla politiker vill avskaffa räntan, liksom USA:s FED redan gjort på obestämd tid, och Saudi Arabien sedan ca 1300 år, därför att politikerna profiterar på att bara skapa biljoner kronor ur tomma intet och betala bort dem till vad de vill. Dessutom är ju ränta ett rationellt verktyg för fria individers beslutsfattande, genom att avskaffa räntan så förslavar staten folket på ytterligare ett nytt sätt.

  När det gäller penningpoliitk är alla riksdagspartier helt eniga: mer av samma som misslyckats, sänk räntan till noll för att kortsiktigt maximera konsuymtionen på bekostnad av maximerade skulder. Fältropet för detta lyder: ”STIMULANS!” Där får ingen väljare demokratiskt påverka nånting alls.

 • Carl Norberg

  Jag har faktiskt precis för mig att pengar är krediter som existerar med en omsättningshastighet inom ett kreditbaserat system, men du tycks ha annan information? Att krediter har en ränta som löper under omsättningshastigheten förefaller vara närmast obestridligt, så jag beklagar verkligen att du censureras när du försöker att hjälpa mig :-)

 • Kapitalist

  Har du en femhundring? Alltså en sedel med Karl XI, du vet.
  Är det pengar? Eller är det en kredit, och i så fall, vem är du skyldig den krediten?

 • Kapitalist

  trippelpost

 • Kapitalist

  dubbelpost

 • Carl Norberg

  Fysiska kontanter är inte den bärande grunden för ett kreditbaserat system (du vet 3 % och det där) ;-). Men du kanske kan förklara vad som betingar värdet på denna fysiska hundralapp :-D

 • Kapitalist

  Våld.
  Fiatpengar har samma värde som ”Du slipper gå i fängelse”-chanskortet i monopol. Staten tvingar med våld människor att använda fiatpengar som om de vire pengar. Trots att det är en valuta som har 150000% inflation per sekel mot 0% inflation som guld och silver har. betalar man inte skatten, som rä det mesta av allas inkomst, så komemr statens brutala hejdukar att med våld förklara fördelarna med att använda deras påhittade siffror som om de ahde varit pengar.

 • equilux

  I grunden är det samma sak så länge bankerna har insättningsgaranti! Vi skattebetalare är basen för staten. Staten garanterar bankerna. Privata låntagare har lånat mängder miljarder till bolån som ökat 100-200% på kort tid. Om vi får samma sättning som US eller massor av andra länder, så är det staten, vi skattebetalare som har underskottet att täcka när bankernas kapital är borta eftersom vi givit bankerna denna idiotiska subvention. Titta på Irland. Varje år är miljarder i vinst till ägare och ledning en stor subvention från oss. Men de är de värda eller?
  Teoretiker argumenterar om huruvuda detta är priset vi får betala för att ha ”låga” räntor. Utan bankgarantier och lender-of-last-resort skulle räntor vara högre då kapitalreserver måste vara högre. Felet är att teoretikerna inte tänker längre – ”för” låg ränta leder bara till ”för” höga priser på tillgångar och nettovälstånd för medborgare blir samma. Så vi betalar alla via risker och får inget tillbaka utom höga tillgångspriser (vilket gynnar ägande klassen extremt).

 • asynja

  Från vaggan till graven!

 • Bengt Olsson

  Amerikanerna röstade på Obama för att dom ville ha förändring
  Därefter röstade dom på republikanerna så att Obama blev maktlös
  Makalöst idiotiskt

 • Wall_Enborg

  Ja, kanske det stora problemet för ledaren Obama är att han inte kunnat göra sig till ekonomisk diktator.

 • bigson16

  Ditt inlägg angående vården togs bort just som jag svarat på det…

 • asynja

  Jag noterade det. Vad det lite för besvärligt att påvisa tillkortakommandet?

 • Dromedaren79

  Kapitalismen du beskriver är svågerkapitalism. Det är samma sak som socialism, där man gynnar vissa på bekostnaden av andra. Ren och skär kapitalism finns tyvärr inte idag. Det som finns är korruption och svågerpolitik. Det är ju därför vi får dessa kriser.

 • sofen

  Saudi Arabien, Australien, och Kuwait ligger på top 10 listan av flest med typ 1 diabetes. Så D-vitamin lär inte vara problemet.

  Mejeriprodukter är också lätt att tro eftersom Finland och Sverige ligger högst på båda diabetes och mejerilistan. Men tex Saudi Arabien konsumerar mindre än en tredjedel av mejeriprodukter jämfört med vad Sverige gör.
  Virus är en möjlighet men det förklarar inte dess ojämna utspriddhet, och man tycker de borde sätt ett rejält tydligt mönster bland 350 miljoner fall.

 • http://castoropollux.wordpress.com/ castoropollux

  NATOS vurm för leksaksvapen kan ju se förfärlig ut i verkligheten. Deras lek och skräckscenario i Hårsfjärden bevisar att just den totalitära partnern ska vi akta oss för att leka med.. Det enda flykten från den politiska neutraliteten gett oss är mer terror. Det militära sveket att gå bak ryggen på Sveriges befolkning vittnar väl om att vi inte kan lite på dem heller. Saudi-affären/skandalen är det bästa tecknet vilka förmågor vi hyser inom våra gränser. En makt som anser demokrati och självständighet är ett hot och tvingar sig på dem med varierande ändamålsenliga medel synes vara ett uselt val och ställer givetvis dess befolkning utan val. Där har vi med försåtlighet hamnat med hjälp av EU och liberaler.

 • Birger

  I Tyskland hittade jag ingenting…

 • Birger

  I ordning, läser mest zeit.de. Ibland noz.de och morgenpost.de

 • mikaelsod
 • 123

  Nja, det är ju inte direkt bostadslösa studenter som står 15 år i bostadsförmedlingens kö.

 • Elementary

  För 20 år sedan kunde man köpa en stor vindsvåning i Stockholm för 2 Mkr. Idag kan man få uppåt 20 Mkr för en liknande lägenhet. Du kan ju låna ett antal miljoner på den utan att ta någon större risk om du nu vill ha fram pengar. Belåningsgraden gör som sagt att utväxlingen är svår att slå även för en mycket skicklig aktieplacerare.

Se upp för blankarnas favoriter

Kraftig utlåning i flera rapportbolag – aktörer hoppas på kursfall.

Gammel Dansk
flyttar till Norge

De sista flaskorna har producerats i Ålborg.

Analytiker: Apple är värt en biljon dollar

"Det är verkligen bränslet i Apples motor".

ECB utreder ny grekisk reservvaluta

Grexit

Kan tvingas betala med skuldväxlar.

Lukasjenko inför böter för arbetslösa

De som inte betalar riskerar att gripas.