Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I går kväll gick jag förbi ”coworking”-kontoret Rocket Space och träffade några förväntansfulla startup-företag som skulle presentera sina tjänster på Startup Sauna Demo night.

Varje kväll går det att besöka ett entreprenörsevent här i Silicon Valley och de annonseras på sajter som Meetup, Plancast, Eventbrite och Upcoming. Dalen är full av gästande entreprenörer från olika länder och de som lyckas få ett visum och har pengar för att vara här på heltid. På Rocket Space träffade jag även några norska entreprenörer som är här i fyra veckor i Innovasjon Norges regi, den norska statens innovationsmyndighet som motsvarar Vinnova i Sverige.

Just i går var det alltså den finska acceleratorn Startup Saunas tur att ha ett event. Till vardags håller de till i ett ”startup-garage” i Helsingfors som drivs av Aalto universitet, men den här veckan är de på Silicon Valley-turné för att träffa investerare, företag och media. Startup-företagen, som är med i den här omgången av acceleratorn, kommer från Finland, Lettland, Litauen, Ryssland, Italien och Kina och är inne på sin fjärde vecka av sju i programmet.

– Startup Sauna har fått oss att tänka affär och inte bara design. Hur vi ska sälja vår tjänst, säger Alise Semjonova, designer från Lettland.

Hon har, tillsammans med Uldis Leiterts (se bild nedan) och två andra, startat Info.gram – ett verktyg för att göra interaktiv infografik. Målet för grundarna är att Info.gram ska bli en global tjänst och de har träffat en del intressanta människor här under veckan.

– Där vi kommer från tänker man stort, men här tänker man mycket större, säger Uldis Leiterts.

Det säger en del om mentaliteten här i Silicon Valley. På gott och ont.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson