Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Filmen Minority Report var det första jag tänkte på när jag såg videon nedan. När jag sedan började läsa rubrikerna på de amerikanska teknikbloggarna var det så klart ingen unik tanke.

Med den lilla rektangulära prylen Leap, som du kopplar in i din USB-port, ska du kunna styra det som finns på datorskärmen, skriva och rita med dina händer – i luften framför skärmen.

Leap är alltså en hands-free rörelsekontroll, liksom Nintendos Wii och Microsofts Kinect. Men Leap ska vara 200 gånger mer rörelsekänslig än det som redan finns på marknaden, enligt San Francisco-företaget Leap Motion, som har utvecklat produkten. Den kommer med egen mjukvara som fungerar med Windows 7/8 och Mac OS X. Andra användningsområden, än som en datormus, är exempelvis att spela datorspel, signera dokument och för kirurger att ta fram medicinsk data utan att röra en dator under en operation.

På Leap Motions sajt går det lägga in en förbeställning av Leap, som kommer att kosta 70 dollar (cirka 500 kronor).  Videon nedan kom ut i måndags och har redan haft nära 1,5 miljoner visningar (tisdag kväll här) på Youtube. CNET News.com och Venturebeat har fått titta närmare på produkten, som kommer ut i början av nästa år.

”Äg framtiden” är Leap Motions slogan. Ett självsäkert uttalande, men fungerar Leap som den ser ut att göra i videon är det en imponerande utveckling av vad vi kan göra med datorskärmar.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson