Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Kan en sökmotor vara fri från spam? Ja, enligt Blekko.com som kallar sig just ”den spamfria sökmotorn”. Den lanserades i slutet av 2010 och försöker hävda sig som det säkraste alternativ gentemot jättarna Google och Bing (Microsoft). Spam är ett problem för sökmotorerna när de manipuleras med innehåll ur SEO (sökmotoroptimerings)-syfte. Med spamfri menar Blekko själva att de inkluderar sajter som har ett huvudsyfte att informera och inte tjäna pengar på sökresultaten ur ett SEO-perspektiv.

I går kväll (Kalifornisk tid, nio timmar efter Sverige) hörde jag Greg Lindahl, teknisk chef på Blekko.com, presentera sökmotorn för ett gäng journalister och programmerare på en ”demo night” med Hacks/Hackers. Det är en organisation som startade för två år sedan i San Francisco och som numera har 10 000 medlemmar runtom i världen. Hacks är slang för journalister och skribenter och hackers för programmerare. Syftet är att de båda grupperna ska träffas och utveckla saker tillsammans.

Upplägget i Blekko.com utgår ifrån att du söker med / (slash) följt av ett ämne. Till exempel /obama /topnews – för att få fram de senaste nyheterna om Obama. De så kallade ”slash-tags” skapas av människor som jobbar med att kuratera (språkrådets översättning av ”curate”) innehållet för att få det spamfritt. Och du kan själv skapa egna slash-tags för ämnen du vill följa och sortera utifrån datum eller relevans för sökordet/en. Blekkos sökmotor kan vara ett värdefullt alternativ för att hitta relevanta sökresultat. Det är dock inte heltäckande och kräver en mänsklig hand. Men på sikt är planen att algoritmen ska lära sig hur vi människor indexerar innehåll och automatiskt göra det utifrån samma kvalité, enligt Greg Lindahl.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson