Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I helgen träffade jag roboten A.M.P. Den kan streama musik genom en app, dansa och bära ett glas – en partyrobot helt enkelt. A.M.P:s skapare Ted Larson var på Startup Weekend Mega – ett ”hackathon” i Microsofts konferenslokaler i Mountain View, som jag besökte i söndags.

Startup Weekend är bara ett av Silicon Valleys alla ”hackathons” där folk samlas för att utveckla saker tillsammans. Helgens 54-timmars event med 300 deltagare var dock lite speciellt då det hade ett spår med just robotutveckling. På plats fanns olika roboplattformar att bygga vidare på som till exempel ”TurtleBot” – en open source-plattform på hjul. Och man kallade in hårdvaruingenjörer som kan robotik och mentorer som kan robotutveckling. Tillsammans med mjukvaruutvecklare och affärsutvecklare var målet för helgen att sätta ihop roboteknik med internet och smarta mobiler.

Ted Larson var där för att träffa entreprenörer som han hoppas ska utveckla saker utifrån A.M.P* och hans andra prototyp ”Oddwerx – smartphone on wheels”. Det är en liten vagn som man kan sätta sin mobil i och interagera med den på skrivbordet. Två karaktärer, Lucy och Ike, kommer upp i din mobil och kan till exempel ta bilder av dig och be dig att visa dem olika saker. Men de har mer potential än så, menar Ted Larson, och det vill han att utvecklare ska bygga vidare på. Tekniken kommer från det mobila operativsystemet ROS – Robot operating system – från Willow Garage, ett robotinstitut i Menlo Park.

Jag pratade också med bland andra Andra Keay, en inflyttad australiensk robotutvecklare och forskare inom robotkultur, som var en av arrangörerna av Startup Weekend Mega. Hon driver tesen att robotar behöver startup-företag som tar produkter direkt till marknaden. Det finns många robotinitiativ runtom i världen, men de flesta går ut på att lösa komplexa tekniska problem snarare än vardagsproblem för konsumenter.

– Vi har kommit till en punkt i utvecklingen där robotik och internet- och mobilutvecklingen kan närma sig varandra, säger Andra Keay, som hoppas att robotstartup-världen ska fortsätta att utvecklas och att helgens hackathon är ett steg mot det.

Ett exempel på när robothårdvara möter mjukvara är en prototyp som kan styras från din mobil. Tanken är att den exempelvis ska användas i utbildningssyfte för att de som inte kan utveckla robothårdvara ändå ska kunna närma sig robotutveckling.
– Vi vill att man ska kunna använda den för att till exempel lära sig ett programmeringsspråk och få den att göra olika saker, säger Tuna Oezer, mjukvaruingenjör som till vardags jobbar på Google i Mountain View.

Han utvecklade prototypen under Startup Weekend tillsammans med hårdvaruingenjören Saurabh Palan, som driver workshops i robotik, och nätverksingenjören Aakanksha Upadhyay, som jobbar på Intel.

* A.M.P står för Automated Music Personality och bygger på en idé från Ted Larsen och hans kompanjoner på företaget OLogic. Roboten togs fram 2008 och skulle produceras av företaget Hasbro, som sedan lade ner produktionen på grund av lågkonjunkturen.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson