Säkerhetsrådet

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

I dagens svåra läge är en gemensam vision och värderingar i det Östliga partnerskapet viktigare än någonsin.

När ledarna för 34 länder möts för det Östliga Partnerskapets toppmöte i Riga den 21-22 maj sker detta i en geopolitisk verklighet som skiljer sig dramatiskt från förra gången. Redan i Vilnius, i november 2013, utgjorde Ryssland en allvarlig utmaning mot folkrättens grundläggande principer, däribland suveräna nationers rätt att bestämma sin egen framtid. Sedan dess har Moskva gått mycket längre med sina aggressiva intentioner att riva ner grunderna i den europeiska säkerhetsarkitekturen.

Mot den bakgrunden blir toppmötet för EU, liksom för partnerländerna och däribland Georgien, kritiskt. Vi måste se till att det förs fram ett kraftfullt budskap om gemensamt engagemang för en europeisk framtid i vår region och att det backas upp av konkreta åtgärder för att förverkliga visionen. Vägen till visaliberalisering för Georgien kommer att vara en viktig del av bilden.

De som har tvivlat på värdet av det Östliga partnerskapet behöver bara se på Georgien för att övertygas om motsatsen. Medan vi drar nytta av det överväldigande stödet i vårt land till förmån för demokratiska reformer och den europeiska integrationen, har det Östliga partnerskapet givit oss ett konkret ramverk för att förverkliga denna vision. Detta inte minst genom associeringsavtalet och genom ett djupgående och omfattande frihandelsavtal som undertecknades i juni förra året. Bara under de senaste två och ett halvt åren har vi med stöd av våra EU-partners gjort stora framsteg med att reformera Georgien i linje med europeiska och internationella standarder. Vi är stolta över att bli erkända som en regional ledare när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter, en stabil och säker investeringsdestination och en proaktiv bidragsgivare till den europeiska och internationella säkerheten.

Fördelarna både för Georgien och EU är betydande tack vare denna allomfattande transformation. Men vår region har fortfarande en lång väg att gå för att nå fredstillstånd, stabilitet, demokrati och välfärd som vi alla eftersträvar. I Georgien är vi väl medvetna om de utmaningar, såväl interna som externa, som ligger framför oss. Vi är fast beslutna att upprätthålla takten i reformerna. Vi har förtroende för att EU i sin tur kommer att fortsätta stödja Georgiens europeiska väg med matchande reformer och ökad integration baserad på transparenta kriterier.

I Riga blir en viktig del av denna ekvation EU:s ståndpunkt om viseringsliberalisering för Georgien. Vi har lagt ned enorma ansträngningar för att uppfylla alla kriterier för visumfria resor. Detta som en del av vårt övergripande utvecklingsprogram och för att visa det georgiska folket att åtagandet om omfattande reformer resulterar i påtagliga fördelar. När de tekniska kraven är uppfyllda hoppas vi att viseringsfria resor till EU kommer att beviljas för georgiska medborgare.

Att ta bort visumkrav för georgiska medborgare kommer att innebära mer turism, kultur- och studentutbyten och partnerskap med det civila samhället. Detta kommer att bidra till att utveckla Georgien och förankra kommande generationer i den europeiska nationernas familj. Viktigast av allt är att det kommer att ge en tydlig signal till befolkningen i Georgien, även i de ockuperade områdena i Abchazien och Sydossetien, och de övriga länderna i det Östliga partnerskapet att EU upprätthåller en meritbaserad strategi och uppfyller sina löften.

För georgier kommer viseringsliberalisering ge en efterlängtad konkret belöning för reformer och uppmuntra förnyade ansträngningar. För folket i de ockuperade områdena, kommer det att bli en symbol för vad som kan vinnas med återintegrering med den georgiska staten. För andra länder i det Östliga partnerskapet, kommer det att bli ett tydligt incitament för reformer.

I dagens svåra läge är en gemensam vision och värderingar i det Östliga partnerskapet viktigare än någonsin. Om dessa ska blomstra, måste vi i Riga visa att dessa visioner kan överföras till och ge påtagliga fördelar för folken i regionen.

TAMAR BERUCHASHVILI

Georgiens utrikesminister

 

Om gästbloggen



Säkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.
Fler bloggar