Säkerhetsrådet

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Det finns en nyckelfigur i Kremls nu allt intensivare informationskrig: Boris Kagarlitskij, chef för Institutet för globalisering och sociala rörelser i Moskva. Det anmärkningsvärda med honom är att han kallar sig socialist samtidigt som han är stadigt förankrad i den ryska extremnationalismen. Västvärlden faller ofta kritiklöst för hans påklistrade vänstertonfall.

Presentationen av Kagarlitskij på Wikipedia rymmer inte ett ord om att han en gång tillhörde en dissidentgrupp som under sen Brezjnevtid sprängdes av KGB. Straffen blev hårda för samtliga ”sammansvurna” utom för just Kagarlitskij. Han hade valt att samarbeta med sina förhörsledare, vid rättegången 1983 uppträdde han som åklagarvittne. Så kom han undan med ett år i fångenskap medan t ex Michail Rivkin fick tolv (så småningom nerkortat tack vare Gorbatjov).

Några år senare visade sig Kagarlitskij vara stor glasnostvän. I början av 90-talet anlände han till Sverige och intervjuades i Dagens Nyheter i rollen av modig medborgarrättskämpe med fångförflutet. Om tjallandet inte ett ord.

Rätt kort efter Krimannekteringen ordnade han en konferens på halvön om ”Världskrisen och den ukrainska oppositionen”. Den mynnade i ett manifest där det framhölls att Ukraina inte är en nation utan ett ”territorium” som skyndsamt måste ”befrias från det gäng av pedofiler, religiösa sekterister och andra avskum som behärskar Kiev”.

Kagarlitskij har varit aktiv hos Florian Geyer-sällskapet i Moskva, döpt efter SS-truppernas fruktade kavalleridivision. Han var en av initiativtagarna till den nya ”Heliga allians” som möttes i Wien den 31 maj 2014. Här lades upp planer för det fortsatta samarbetet mellan rysk nyfascism och extremister i Väst.

Nyss framträdde han i rollen av ”dissident” och ”oligarkkritiker” på universitetet i Wisconsin. Där förklarade han att det är ett ”inbördeskrig” som pågår i Ukraina. Det kommer att pågå i all evighet. Väst gör bäst i att hålla sig borta – det var budskapet.

När som helst kan denne mycket rörlige ”marxist” dyka upp hos Åsa Linderborg på Aftonbladets kultursida. Se upp!

MAGNUS LJUNGGREN

Professor em i rysk litteratur vid Göteborgs universitet

Om gästbloggen



Säkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.
Fler bloggar