Säkerhetsrådet

Mats Johansson

Mats Johansson

Varför deltar SVT i antimajdankampanjen?

Härom kvällen såg jag fram emot att se andra delen av en deckarserie i Sveriges Television, Arne Dahls ”Efterskalv”. Man kan tycka vad man vill om filmens kvalitet men det som störde mig var framförallt ett mycket konstigt politiskt inslag i den; i korthet, man berättar om en extremist som var på ”Majdan”-torget i Kiev, där han träffade ”svarta skjortor från hela världen och blev ”frälst” i fascism och värsta rasism – särskilt efter att ha fått slåss mot den ryska armén.

Att några svenskar från extremhögern åkte till Ukraina för att slåss på ukrainsk sida är känt, och svenska medier skrev om det, men insatserna skedde långt efter ”Majdan”. Det som var chockerande i filmen var att ”Majdan” beskrevs som något slags fascistisk företeelse och inte som det folkliga uppror som det var. Exakt så är vad ryska massmedier gör.

Men det handlar inte om författarnas okunnighet; det handlar om att man förknippar begreppet Majdan med svarta skjortor och rasism. För det ukrainska folket är ”Majdan” en mycket viktig, nästan helig plats och ett djupt begrepp. Att uttala sig om den i nedlåtande ton och förknippa det med hela världens fascister är faktiskt kränkande mot Ukraina. När sådana samlas till internationell fascistisk kongress sker det ju inte i Ukraina utan som nyligen i S:t Petersburg!

Särskilt konstigt ser inslaget ut mot bakgrund av det svenska stödet till just ”Majdan” från förra regeringen och stödet till nuvarande ukrainsk regering från nuvarande svensk regering. Att folk inte brukar läsa långa analyser och snabbt glömmer vad som händer i andra länder är beklagligt men så är det. Deckare brukar däremot väldigt många titta på och är tvungna att komma ihåg, annars förstår de inte vad som händer i följande avsnitt.

Man fäster på det sättet följande i folkets medvetande: ”Majdan” = svarta skjortor = fascism. Det är den sortens ”hybridpropaganda” som Kreml ägnar sig åt i flera västerländska medier. Varför deltar Sveriges Television i det spelet?

NATALIA GALATSKY har i mer än 30 år varit lärare vid Stockholms universitet.

Lästips! Nina Khrushcheva, barnbarn till Nikita Chrusjtjov och professor i internationell politik vid The New School, i New York, påminner om hur ryska diktatorer brukar avsättas och rekommenderar Putin att sluta i tid.

 

Om gästbloggen



Säkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.
Fler bloggar