Säkerhetsrådet

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Att Sverige går med i Nato är inget villkor för ett finländskt medlemskap

I sitt tal ”Den säkerhetspolitiska miljön i omvälvning – hur svarar Finland” vid Paasikivi-Samfundet den 24 mars behandlade statsminister Alexander Stubb förändringarna inom den säkerhetspolitiska miljön i Finland.

”Nästa regering har två uppgifter som är viktigare än alla andra. För det första, att få Finlands ekonomi in på en ny tillväxtbana. Och för det andra, att reagera på omvälvningarna i den säkerhetspolitiska miljön. Nästa regering är i ett lika stort behov av en gemensam lägesbild om säkerheten som om ekonomin”, konstaterade statsminister Stubb.

Enligt Stubb har Finlands säkerhetspolitiska miljö förändrats så att det finns ett större antal olika riskfaktorer än tidigare, och vid sidan av de traditionella finns det många nya. Samtidigt har de gamla utmaningarna inte försvunnit. Detta har accentuerats särskilt i och med krisen i Ukraina.

Därför måste vi nu se både de stora förändringarna i den världspolitiska helheten och vår egen plats i denna förändring. Dessutom måste vi genom ärligt, fördomslöst begrundande välja de lösningar som allra bäst stärker vår säkerhet, fortsatte statsminister Stubb.

Utifrån en gemensam lägesbild kan vi stärka vårt eget nationella försvar och intensifiera vårt internationella samarbete. Detta innebär även en öppen diskussion om ett Natomedlemskap.

”Ett eventuellt Natomedlemskap förutsätter fyra steg: Nummer ett, att vi inte i regeringsprogrammet utesluter möjligheten till ett Natomedlemskap. Nummer två, att vi utarbetar en Nato-redogörelse. Nummer tre, att ett medlemskap ska ha ett omfattande stöd hos landets utrikespolitiska ledning. Och nummer fyra, att medlemskapet har folkets stöd”, räknade Stubb upp.

”År 2011 stack vissa av partierna huvudet i sanden inför de tråkiga ekonomiska faktumen. Finland har fått lida för det misstaget. Jag hoppas att vi år 2015 inte upprepar detta misstag fyra år tillbaka i tiden, denna gång i fråga om säkerheten”, sammanfattade statsminister Stubb.

Om gästbloggen



Säkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.
Fler bloggar