Säkerhetsrådet

Mats Johansson

Mats Johansson

Det ljugs om läget på Krim, ännu ett år efter den ryska erövringen. Här är sanningen.

Det är synd att många svenska medier har tappat intresse för vad som händer i den av Ryssland ockuperade del av Ukraina som heter Krim. Ty enligt trovärdiga källor pågår etnisk rensning. Information om detta hade varit en värdefull komplettering av bilden av vad som händer i ett land där Kreml får bestämma.

Så här skriver en officiell västlig observatör om händelseutvecklingen efter den olagliga annekteringen i mars förra året:

”Krimtatarernas mänskliga rättigheter kränks systematiskt genom deportationer, frihetsberövande och förföljelse. Hittills uppskattas omkring 20 000 människor ha lämnat den autonoma republiken Krim, varav 7 000 till 10 000 krimtatarer. Situationen är även svår för oppositionella och andra personer som inte är samarbetsvilliga med de ryska de facto-myndigheterna.”

Ett exempel på det tilltagande förtrycket är ett beslut för någon månad sedan att deportera ledaren för kommittén för skydd av krimtatarernas mänskliga rättigheter Sinaver Kadyrov. Det motiveras med att den som inte förvärvat ryskt pass betraktas som utlänning.

Till saken hör att detta inte är så enkelt för just krimtatarer, som kan ha svårt att styrka att de faktiskt har bott där före ockupationen. Den ryska myndigheten anser att de som ska ha ryska pass också har fått det. Närmare en kvarts miljon Krim-bor saknar sådana och tusentals domstolsprövningar pågår. Att få rätt i ett ryskdominerat rättssystem är inte lätt.

Bland drabbade återfinns Rufat Tjubarov, i ledningen för krimtatarernas nationalförsamling, och dess tidigare ordförande Mustafa Djemilev, som är förvisade i fem år. Inreseförbud har utfärdats mot Ismet Juksel som arbetar åt nyhetsbyrån QHA och är rådgivare till Tjubarov.

Över 100 krimtatariska ledare och aktivister förföljs för olika former av aktivt motstånd mot ockupationsmakten. Vice ordföranden Achtem Tjijgoz är sedan förra vinterns protester häktad för att ha organiserat massupplopp. I vintras angreps den tatariska tv-kanalen ATR, varvid utrustning togs i beslag och personal hotades. Snart börjar radiokanaler stängas.

Andra krimtatarer bara försvinner. Reshat Ametov kidnappades av kamouflageklädda män och hittades död i mars förra året, som i flera liknande fall.

Mötes-, förenings- och religionsfriheten kränks, som t ex en konferens om krimtatarernas rättigheter den 17 januari i Simferopol då ett trettiotal personer tog sig in i lokalen och hotade deltagarna. Även religiösa samfund riskerar att förbjudas sedan ett krav på omregistrering införts, varvid deras egendom kan stjälas.

Även för den ryska befolkningen på Krim har villkoren hårdnat efter Putins maktövertagande. Löftena om guld och gröna skogar har inte infriats, tvärtom. Men tatarerna har som ursprungsbefolkning en särskilt utsatt position. Vad gör Margot Wallström för dem, när hon inte är upptagen av saudier och palestinier? Ska de vara lika välkomna till vårt land som andra asylsökande?

MATS JOHANSSON

Lyssnartips! Sveriges Radio har dessbättre inte släppt ämnet vad som händer där Kreml ritar om Europas karta med våld. Här finns flera inslag från ettårsdagen av erövringen.

Följ även flödet på min blogg Kommentator.

 

Om gästbloggen



Säkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.
Fler bloggar