Säkerhetsrådet

Mats Johansson

Mats Johansson

Moderaterna prioriterar pengar till försvaret

 

Det är ingen hemlighet: samtal pågår! Mellan Alliansen och de två regeringspartierna. En förhoppning är att förhandlingar sedan ska följa som resulterar i en bred uppslutning bakom nästa försvarsbeslut som är tänkt att gälla från 1 januari 2016. Från Moderaternas sida ser vi att det finns ett stort behov av att satsa på försvaret för att stärka vår försvarsförmåga i en osäker tid. Det måste skjutas till mer pengar än vi tidigare talat om.

Samtidigt är det viktigt att det sker genom en ansvarsfull finansiering. Allvaret och seriositeten hos de som vill satsa avgörs av hur de i övrigt önskar hantera ekonomi och budget. Det är snarare genom budgetneddragningar inom andra områden än med skatt på jobb och tillväxt pengar måste frigöras.

Sverige står inför omfattande säkerhetspolitiska utmaningar, särskilt i närområdet. Den ryska aggressionen mot Ukraina har i grunden förändrat den europeiska säkerhetsordningen. Trots flera medlingsförsök verkar det som situationen i Ukraina allt mer utvecklar sig till en frusen konflikt. I Östersjöområdet har den militära aktiviteten ökat betydligt de senaste åren. Det ryska uppträdandet blir också allt mer offensivt med bland annat kränkningar av andra staters luftrum och militärt flyg som i hög utsträckning flyger med avstängda transpondrar.

Här finns det också anledning att skärpa tonen i den inrikespolitiska debatten. De senaste dagarna har ett antal interpellationer väckts i riksdagen för att få till stånd diskussion om den svenska linjen i förhållande till det som sker i Ryssland men också hur grannlandet Ukraina attackeras på olika sätt.

Försvarsmakten gör i sitt underlag inför försvarsbeslutet bedömningen att hoten i närområdet har ökat. Hoten utgörs i nuläget främst av påverkansoperationer, incidenter och konfrontationer. Ubåtskränkningen i Stockholms skärgård under oktober bekräftar den bilden. På längre sikt varnar Försvarsmakten för att den svenska operativa förmågan minskar i jämförelse med den utveckling vi ser i närområdet.

Samtidigt ser vi ett allt starkare fokus på Asien från USA:s sida. Kinas ökande militära styrka och allt sämre relationer mellan Kina och dess grannstater, främst Japan, gör att Fjärran Östern tar uppmärksamhet från läget i Europa. I Mellanöstern och Nordafrika utgör organisationer som ISIL och Boko Haram en stor utmaning mot stabiliteten i regionen.

Det är alldeles uppenbart ett mer osäkert än på länge. Vi måste ta ansvar för att stärka Sveriges säkerhet. Moderaterna vill därför öka resurserna till Försvarsmakten. En ökning som är utöver såväl de tillskott som Försvarsberedningen enats om, som de förstärkningar som presenterades i den antagna alliansbudgeten för 2015.

I närtid vill Moderaterna se satsningar på en förbättrad incidentberedskap och mer övningar för armén samt mer flygtimmar och fler gångtimmar för marinen. Det finns också ett större behov av mer närvaro i strategiskt viktiga områden som Östersjön. Det gör att försvaret bättre kan svara upp mot den hotbild som vi nu ser i närområdet.

Som ÖB Sverker Göranson också har påpekat vid flera tillfällen är det centralt att den nya insatsorganisationen kommer på plats så snart som möjligt. Utifrån den utveckling vi ser på sikt med en minskande operativ effekt för Försvarsmakten jämfört med utvecklingen i närområdet kommer det även att krävas att vi utvecklar försvarets förmågor. Det handlar om att försvaret till exempel behöver stärka ubåtsförmågan och se över möjligheten att anskaffa långräckviddigt robotsystem. En förstärkt försvarsunderrättelsetjänst och förmågan att stå emot cyberhot är andra delar som behöver utvecklas.

Slutligen är samarbetet med Nato en fråga som inte får glömmas bort. Det är bra att Sverige utvecklar samarbetet med andra länder som till exempel Finland, men de samarbetena är inte ett alternativ till ett Natomedlemskap. Som medlem i Nato skulle Sverige vara en del av det kollektiva försvaret som solidariskt delas med 28 andra länder i händelse av kris.

Från Alliansens sida har vi varit tydliga med att regeringen ska ta initiativ till en Natoutredning. Från moderat håll vi vill möta Sveriges säkerhetsutmaningar både med ökade anslag och mer samarbete med andra länder och organisationer, främst Nato. Det ena kan aldrig utesluta det andra. Att tro något annat är att välja att inte se verkligheten som den faktiskt ser ut!

HANS WALLMARK är försvarspolitisk talesperson i Moderaterna. Folkpartiets talesperson Allan Widman, ordförande i försvarsutskottet, har skrivit ett tidigare gästinlägg.

Lästips! Det ökade stödet för svenskt Natomedlemskap speglas i ”En strid om verkligheten och Nato : En studie av Natoförespråkare i Sveriges riksdag” skriven av Rickard Blomstrand, Masterstudent i statsvetenskap i Stockholm.  

Följ även flödet på min blogg Kommentator.

Om gästbloggen



Säkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.
Fler bloggar