Säkerhetsrådet

Mats Johansson

Mats Johansson

Extremister till höger och vänster finner varandra i Putin-alliansen

Sveriges Radios utrikesmagasin Konflikt (lördagar) kom som en vårvind i etern när det startades 2004 av Cecilia Uddén, en av SR:s många journalistiska begåvningar. Där öppnades fönster till nya problemställningar och nya världar, som också kunde diskuteras på ett befriande konfrontatoriskt sätt.

Jag medger att min positiva inställning kan bero på att jag själv förekom som högeralibi i början, som ofta i radion under tiden som chef för Timbro och chefredaktör i Svenska Dagbladet.

Snart nog föll programmet in i en enklare vänstermall och blev under Mikael Olssons ledning förutsägbart i sin tendens, val av vinklingar och urval av röster.

Nystarten under Ivar Ekman har varit högst blandad, men i lördagens program fick man till en fullträff, inte minst tack vare den nya radiostjärnan Johanna Melén som utmärkt sig under sin tid som Moskva-korrespondent och nu speglade den allians som breder ut sig över Europa mellan Putin, Ungerns Orban, Frankrikes Le Pen och Greklands nya ledare – extremhöger och extremvänster i skön förening.

Det temat illustrerades pedagogiskt av motsättningen i kommenterandet av Aftonbladets Åsa Linderborg och Sydsvenskans Per Svensson. Bara Linderborgs försök att lägga Putinbilden till rätta är värt en timmes lyssning.

För den som under åtta år i riksdagen talat för döva öron om extremistalliansens utbredning – och därför grundat en tankesmedja, Frivärld, för att hitta en ny publik – var lördagens Konflikt åter en vårvindsupplevelse, låt vara mot en dyster bakgrund i ett alltmer splittrat EU som förlorar slag efter slag mot Putin och hans polare.

MATS JOHANSSON

Lästips! Anders Åslund skriver på sin blogg vid tankesmedjan Peterson Institute i Washington rakt på sak om hur Angela Merkel med Minsk 2-avtalet sålde ut Ukraina.

Följ även flödet på min blogg Kommentator.

Om gästbloggen



Säkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.
Fler bloggar