Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

AS Australia QantasFoto: Mark Baker/AP
Så var det åter dags för den årliga lista alla flygrädda väntat på – årets säkraste flygbolag. Och vinnare är – precis som i fjol – det australiska flygbolaget Qantas.
Listan, som sammanställs av sajten AirlineRatings.com, bygger på ett klassificeringssystem där sju stjärnor är bäst och en stjärna sämst. 448 flygbolag runt om i världen granskas, och Qantas förtjänar sin topplacering och sina sju stjärnor tack vare att bolaget inte haft några olyckor med dödsfall sedan starten i början av 1950-talet, skriver Airlineratings.com.

Rankningen är baserad på en rad faktorer som dödsstatistik samt granskningar gjorda av transportmyndigheter som FAA och ICAO. 449 flygbolag runt om i världen granskas.

Direkt efter Qantas, också med sju stjärnor, kommer i alfabetisk ordning Air New Zealand, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Lufthansa och Singapore Airlines.

Bland de totalt 149 flygbolag som tilldelas sju stjärnor i säkerhetskategorin, men som ändå placerar sig efter de tio i topp märks bland
annat SAS, British Airways och Lufthansa.

Ryanair och Norwegian når upp till fem säkerhetsstjärnor.

De osäkraste bolagen, med en endaste säkerhetsstjärna, är Tara Air och Nepal Airlines, båda från Nepal, kazakstanska Scat Airlines och Kam Air från Afghanistan och Bluewing från Surinam.

Nytt för i år är att lågprisbolagen får en egen lista. Säkrast där är följande bolag (i bokstavsordning): Aer Lingus, Alaska Airlines, Icelandair, Jetblue, Jetstar, Kulula.com, Monarch Airlines, Thomas Cook, TUI Fly and Westjet. Samtliga kommer upp till sju stjärnor när det gäller säkerhet, men dessa bolag ligger generellt lägre när det gäller när det gäller betyget på produkten.
– Lågt pris betyder inte låg säkerhet, konstaterar Geoffrey Thomas, redaktör för Airlineratings.com i en kommentar till CNN.

Fler bloggar