Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Vagabond.se skrev om det för två veckor sedan så jag är inte direkt först på bollen, men eftersom jag själv har barn i skolåldern och således har tampats med skolans allt tuffare regler för ledighet utanför loven, så tyckte jag att detta var intressant.

Det handlar om ett föräldrapar i Storbritannien som riskerar fängelsestraff sedan de tog sina tre barn ur skolan i sex dagar för en semesterresa till Rhodos i september. Barnen är 6, 13 och 15 år gamla.

Storbritannien har liksom Sverige infört skärpta regler för när och hur elever får vara lediga från skolan. Fram till den 1 september kunde man få ledigt upp till 10 dagar per för familjesemestrar, men nu är det skolplikt som gäller och en semesterresa är inte längre giltigt skäl för frånvaro. Precis som i Sverige.

Att föräldrarna i den här historien hade bokat och betalat sin resa innan de nya strängare reglerna infördes hjälpte inte. När de informerade skolan om sin förestående Rhodostripp, fick de till svar att de inte fick åka. Det gjorde de i alla fall.

Väl hemma igen ålades de att betala 360 pund i böter, cirka 4 000 kronor. Det struntade föräldrarna i och efter 21 dagar fördubblades beloppet. Eftersom de fortfarande inte betalat kan böteslappen nu hamna på 2 000 pund, drygt 21 000 kronor. Föräldrarna riskerar dessutom fängelsestraff på tre månader.

Fallet har blivit mycket uppmärksammat i Storbritannien. Vagabond skriver att pappan hävdar att hans arbete gör det mycket svårt för honom att ta ledigt på sommaren.

– Vi har inte kunnat ta ledigt under skolloven samtidigt på fem år, och vi behövde verkligen en familjesemester, säger han.

– Jag vet hur viktigt det är med utbildning men tid med familjen är också viktigt. Barnens beteende och skolprestationer har förbättrats mycket sedan vår semester.

LÄS MER Skolan avgör extra ledighet

LÄS MER Barnen vill hellre resa än leka

LÄS MER Flitig på semestern

Fler bloggar