Annons

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

LYKKE LI

Lykke Li, en svensk stilikon enligt CNN. Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX

Ska du att resa till Italien bör du klä dig snyggt. I alla fall om du smälta in bland landets invånare menar CNN som listat länderna med världens bäst klädda invånare, en (högst ovetenskaplig) lista som toppas av just Italien.

Det började redan på 1950-talet när Gucci blev jetset-märket framför alla andra och det självklara valet för stilikoner som Grace Kelly och Jackie Kennedy. Och med två städer (Milano och Rom) bland modevärldens ”big five” är det inte konstigt att världen fortfarande sneglar mot Italien för att se i vilken riktning modet är på väg, skriver CNN.

En Miu Miu-väska och en skräddarsydd blazer från Zanetti tillhör den grundläggande ”utrustningen”.

Tvåa på listan är – trumvirvel – Sverige. CNN hyllar den svenska stilkänslan som på senare tid vuxit till en framgångsrik exportvara. I sammanhanget nämns Hennes & Mauritz, men också mindre märken som Cheap Monday och Acne.

Och ingen ska tro att Abbas extravaganta scenkläder har något med dagens svenska mode att göra, skriver CNN som slår fast att det i dag ska vara stilrent och minimalistiskt i Sverige.
Ett klassiskt exempel på det svenska less is more-modet är artisten Lykke Li, menar CNN.

Trea på listan är Frankrike följt av Japan och Storbritannien.

Hela listan med motiveringar hittar du här.