Annons

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Varje gång jag ser min väska försvinna på bagaebandet bakom incheckningsdisken undrar jag oroligt om jag någonsin kommer att få se den igen. Och så minns jag den där gången för kanske tolv år sedan när min gamla sportbag kom på villovägar vid ett byte i Frankfurt.

Jag minns också när hela familjens incheckade bagage valde att komma fram till Saigon ungefär ett dygn efter det att vi hade landat. Det är åtta år sedan.

Ny statistik från it-företaget SITA, som Borta Bra-bloggen refererar till, visar dock att jag borde tänka på något annat. Flygbolag och flygplatser har nämligen blivit väldigt mycket bättre på att hantera våra väskor.

De senaste sex åren har andelen felbehandlat bagage på världens flygplatser minskat med hela 53,2 procent, vilket betyder att andelen bagage som felbehandlas är nere på 1,78 procent. (En felbehandlad väska är en försenad, skadad, stulen eller försvunnen väska.)

Mer siffror:
Av de 26 miljoner väskor som registrerades som felbehandlade i fjol återkom 4,2 procent, eller cirka 1,1 miljoner, aldrig till sin ägare. Det låter kanske mycket, men om vi förutsätter att alla de 2,95 miljarder människor som flög förra året i snitt hade med sig en väska var, så måste man nog ändå säga att drygt 1,1 miljoner försvunna väskor är en försvinnande liten del.

Så från och med nu ska jag försöka tänka på något annat när  jag checkar in.