Annons

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Knappt hade den norske forskaren Bharat P. Bhatta hunnit presentera sin kontroversiella idé om att flygbiljetter borde vara dyrare för överviktiga passagerare, förrän hans förslag blev verklighet. Först ut är flygbolaget Samoa Air, som kallar sin nya prissättning ”pay as you weigh”.

– Detta är det mest rättvisa sättet att resa, säger flygbolagets chef Chris Langton till The Sydney Morning Herald.

I och med bolagets nya system måste passagerare dels ange vikten på såväl sig själv som sitt bagage när biljetten bokas, dels kontrollvägas på flygplatsen. Den sammanlagda vikten ligger sedan till grund för biljettriset.

Air Samoa flyger med små propellerplan (BN2A Islander och Cessna 172) med plats för cirka tolv passagerare. Och det är just de små flygplanen, i kombination med att Samoa är ett av de länder i världen med störst andel överviktiga invånare, som är anledningen till att de viktrelaterade biljettpriserna införs, skriver The Sydney Morning Herald.