Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Det är CNN:s resesajt CNN Travel som listar tio saker du måste veta om Sverige innan du reser hit. Artikeln börjar så här: ”Det är officiellt: vi är den första webbsajten på tio år som skriver om Sverige utan att nämna varken Abba eller Ikea.”

Därefter skriver CNN att ”landet med midsommar och fika är för stort och omväxlande för att låta sig beskrivas med enkla symboler” varpå den ”Fernando-fria” Sverigeinformationen kommer:

1. Bara en butik säljer alkohol
CNN: ”Om du gillar att dricka ska du köpa taxfree på resan till Sverige. Bensinstationer och affärer får inte sälja alkohol och vin.”

2. Inlagd sill är en livsstil
CNN: ”Några av oss älskar choklad. Svenskar älskar sill”.

3. Invånarna älskar att fika
CNN: ”Att fika är grundläggande i den svenska kulturen. Verb eller substantiv som ungefär betyder kafferast eller paus. Gillar du att ta en kaffe och bakelse med din familj eller dina vänner finns många möjligheter att fika.”

4. Svenskarna tar glas på största allvar
CNN: ”I Småland i södra Sverige ligger glasriket med 13 glasbruk. Besökare kan blåsa, måla och gravera glas och ta med hem som souvenirer.”

5. Barn kommer att älska Sverige
CNN: ”Sverige är ett utmärkt resmål om du reser med barn”

6. Ö-luffning är en av de bästa aktiviteterna
CNN: ”Åker du tillräckligt länge åt ett håll i Sverige så stöter du förr eller senare på en skärgård. Du hittar dem vid nord- syd, öst och västkusten.”

7. Konsten att köa har vässats till perfektion
CNN: ”Ingen tränger sig före i Sverige, varken på posten, apoteket, Systembolaget eller vid ostdisken. Alla tar en nummerlapp eller ställer sig i kön och väntar på sin tur.”

8. Återvinning är inte frivilligt
CNN: ”Trädgårdsavfall, färgat glas, ofärgat glas, tidningar och magasin, mjölk- och yoghurtkartonger, mjuk och hård plats, matavfall … Svenskarna är flitiga återvinnare. Varje hushåll har minst tre sopkärl med olika sektioner för kategorierna ovan.”

9. Det är lätt att resa runt
CNN: ”Det är lätt att upptäcka Sverige med bil – vägarna är välskötta och det är ovanligt med trafikstockningar. Man måste bara vara beredd på att möta en och annan älg.”

10. Midsommar är årets största fest
CNN: ”Midsommar är årets viktigaste högtid för många svenskar. Enligt en tradition ska man hoppa runt midsommarstången och sjunga om grodor.”

Här kan du läsa hela artikeln.

Fler bloggar