Domedagen: Invaderas Sala av tyskar på fredag?

Spiegel Online funderar på om man överlever en domedag i Sala Silvergruva. Foto: Pappilabild

Hur överlever man domedagen den 21 december 2012? Ett sätt kan kanske vara att checka in i Sala Silvergruvas gruvsvit 155 meter under marken. I alla fall enligt tyska Spiegel Online som intervjuat Silvergruvans vd Johan Björkman i ämnet lämpliga platser att befinna sig på när domedagen kommer.

Johan Björkman berättar för SvD att den tyska journalisten bland annat ville veta hur länge man överlever nere i gruvsviten och hur man kommer upp igen om alla ovan jord har dött?

Minst en månad om man har vatten och med hjälp av stegar som de gamla gruvarbetarna använde, löd vd:ns svar.

Myten om ”Gruvfrun” som alltid vakade över arbetarna långt där nere under marken uppskattades också av Spiegel Online, uppger Johan Björkman.

Nu återstår det alltså att se om Sala invaderas av oroliga tyskar på fredag. Om så blir fallet och gruvan blir full, kan man ju alltid ta sig till det här berget i stället.

Visa kommentarer (31 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Hon tog ju inte VM-guld i den backen som hon åkte i nu. Under VM körde damerna i en egen backe och nu på världscupen kör de i Herrarnas störtloppsbacke…

 • Anonym

  Referenser? Saint Etienne är de nya Half Man Half Biscuit?

 • Anonym

  England har AA Gill och Sverige har Poco Lokko. Vilket bondesamhälle vi lever i.

 • Anonym

  Oavsett bra reklam för Salas gruvsvit. Ser ju riktigt mysigt ut.
  Jag tror att jag intar soffläge med familjen och myser lite bara.

 • Anonym

  klicka systemåterställning bara.

 • Anonym

  Terrorister utnyttjade förra gången ” den 11 Sep. 2001 ” profetian:  ”Pyramidologer levde för 6000 år sedan …  hade räknat fram att den nya tiden börjar den 17 Sep.2001 (källa: Boken Doomsday 1999 … skriven av Charles Berlitz 1985) … AlQuaida utnyttjade tillfället och slog till en vecka tidigare på WTC-tornen i New York !
  Om den nya tiden började 2001 … finns det  ingen som helst  tvivel om !
  Jag bara väntar på vad är det som händer den här gången ? Ett nytt världskrig står på dörren … kan det vara det som sker=börjar   den 21/12 ! Den andra stora faran (enligt V-skap) är Solstorm i jordens magnetfält (2012-2013)  som kan orsaka kollapsen i el-ledningar !
  Den mest sannolika händelse är en stor förändring i världspolitiken ! Det är inte alls så säkert att vi märker något … den 11 Sep, var en stor händelse … väckte tankar !

 • Anonym

  Upp ner eller in i berget det lär nog kvitta inför domens dag att behöva fly den dagen undviker jag genom en inför Gud ”klanderfri” levnad, tror jag .

 • Anonym

  Domedag den 21/12? För det första säger inte mayakalendern att jorden ska gå under, det är bara media som påstår det, sen har dom också fel i datumet eftersom dom inte vill eller kan tolka den.

 • Anonym

  Precis, bara att välja valfri Restore Point.

 • Anonym

  Det räcker ju med att media påstår det för att folk skall drabbas av panik. Varför skulle sanning och fakta ha något med mediarapporteringen att göra…?

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Vilka dumheter, bara för att mayakalendern inte sträcker sig längre fram än 21/12-12.
   
  I min filofax har jag blad fram till onsdagen 1/1-14, så vi klarar oss i drygt ett år till.
   
  Om ni lovar att vara snälla skall jag köpa kalenderblad för 2014 också, så småningom.

 • Anonym

  Nej, mediarapportering avspeglar sällan sanningen när det handlar om viktiga eller större nyheter som dom rapporterar om. Men politiker vill ju att folket ska tro på dom och säger vad som ska skrivas.

 • Anonym

  Kalendern går längre än till den 21:a, media bara som inte kan tolka.

 • Anonym

  Jag tar det säkraför det osäkra och köper julkapparna på kredit.

 • Anonym

   Jag tror inte det är bara dumheter Maja-kalendern handlar om, när vi ser helheten !  I  ”jordens undergång” ligger det en liten sanning också  … Universums  lag  ”födelse och förintelse”.  Nobelkommittén belönade livets lagar 2006 och 2008 … är  samma som revolution i det vetenskapliga tänkandet: Man hittade två nya kraftkällor  ”Budbärare i RNA och Strömbrytare i DNA” i mikrokosmos … lika kraftiga som Gud och kärlek i makrokosmos !  ”Bärare” är den största lagen i universum t.ex. Vi är varandras barn och den ena är bärare till den andra i naturen ! ” Jordens undergång ”  är samma händelse  som att bäraren skulle ge upp ! Det är den värsta som skulle kunna hända för oss människor  vilka kan tänka och drömma.  Djuren, växter bakterier märker ingenting.
  Jag tror att  det som händer i morgon är att mänskligheten blir medveten om revolutioner i Schack – och Vetenskapliga tänkandet den 21-12-2012. kl 12 över 12 ! Schack har blivit ett geometriskt språk och V-skapen har blivit medveten om universums lag … är sanningar som får oss att tänka på Maja och Pyramidolog-folket … och lagar de grundade sina uppfattningar !

 • Anonym

  Om det sker ”Solstorm i jordens magnetfält”  så  det värsta plats  att gömma sig i är just  Sala-gruva där jag vandrade (kröp fram) för några veckor sedan… utan ficklampa.  Hur kommer man upp därifrån när hissen slutar fungera  (155 meter ner) … när el-ledningar som är av koppar … har kollapsat ?  

 • http://jajamenmen.blogspot.com/ Sagittari

  Det är inte media som har hittat på detta. Det var en sydamerikansk forskare, en kvinna vars namn jag inte minns. Hon har sedermera tagit tillbaka sin tolkning av kalendern men vem lyssnar på det, när det är mycket mer spännande med undergång jämfört med att världen forsätter rulla på som vanligt.

  Media gör sig bara lustiga över det här, vilket inte passar seriösa tidningar, men okej det må va hänt en gång. Det ger i alla fall upphov till roliga kommentarer.

  Värre är det med alla konspiratoriskt lagda personer som sprider rykten om planeter som är på väg att krocka med jorden och som NASA ”döljer”. Om inte annat så kan det skrämma några barn och det är illa bara det. När inget händer kommer de att snabbt överge den konspirationen och plocka fram  nästa.

  Ska seriös media ägna lite svärta åt detta, bör det vara i syfte att avslöja bristerna i konspirationerna, inte göra sig lustiga över dem.

 • Anonym

  I värsta fall har man ju fixat en grav som slår det mesta i alla fall.

 • Anonym

   Tycker de gör helt rätt i att göra sig lustiga över dem.
  Att hitta bristerna ”is left as an exercise for the reader”…

 • Anonym

  Du verkar vara en hyvens kille, tack ska du ha!

 • Anonym

  Mmm smart.. Och vad kan man göra om det kommer ner en zombie i gruvan? Ingenting, absolut ingenting.

 • Anonym

  Va det var ju vår och skulle bli demokrati i Egypten – sa alla. Utom jag som för tre år sen sa att islamisterna och klanerna skulle ställa till kaos. Men alla skrek och hånade mig och avstängd från kommentarfälten blev jag. Och kaos blev det. Som jag sa. (En annan som sa samma fast från riksdagens talarstol var Kenth Ekeroth. Han blev också hånad av alla möjliga. Kristdemokrater och sossar och så. Fast han driver ju hatsajet Avpxilat så han har ju fel. Iaf har han mejlat till hatsajtet Avpixlat. Det fattar ju alla att man har fel då fast man har rätt och hatsajtet inte är hatsajt fast det är oväsentligt för alla vet att det är hatsajt ändå.) Vem ska vi skicka JAS på nu då? Islamisterna eller militären? Vi får kasta krona och klave.

 • Anonym

  Islam -> krig & fattigdom.

 • Anonym

  Hur staller sig svenska regeringen till situationen i Egypten? Reinfeldt stoder ju Morsi och Muslimska Brodraskapet bade med flera hundra miljoner av vaara skattepengar och med it-experter och propaganda-experter fran svensk media. Kommer Sverige att stodja MB vid ett eventuellt inbordeskrig? Ska vaara skattepengar verkligen ga till att stodja religiosa extremister?

 • Anonym

  Det egyptiska muslimska brödraskapet är antidemokratisk rörelse som vid fortsatt maktinnehav successivt skulle ha pressat fram ett shariasamhälle.
  Man må ogilla militärkupper men denna kom i grevens tid medan det fortfarande existerade en liberal/ sekulär oppostion.
  De många unga egytierna med Iphone och Ipad accepterar helt enkel inte att skäggiga islamister skall diktera deras liv.
  Det är bara en tidsfråga tills även salafisterna som hittills, av självbevarelsedrift, accepterat militärkuppen pressas tillbaks av de egyptiska ungdomarna.

 • Anonym

  Det står inte länge på innan såväl muslimska brödraskapet som salafisterna blir förbjudna i egypten. Tack och lov för Egypten och Israel och för utländska investerare.

 • Pingback: moyou nails

 • Pingback: moyou nails

 • Pingback: moyou nails

 • Pingback: moyou nails

 • Pingback: Book your room

inte nöjda
Resenärernas klagomål är många och ibland tämligen konstiga.

”Solen var så stark att jag brände mig”

Här är resenärernas knasigaste klagomål.

FOTO: Colourbox

Här är skyltarna du inte trodde fanns

bilder

Se läsarnas bidrag från hela världen.

De 20 snuskigaste ortsnamnen i Sverige

FNISSVÄNLIGT

Kränkande? Boende: Inte alls.

Här är populäraste turiststaden

Ny lista

Metropolerna med flest gäster.

Se konsterna med Dreamlinern

film

Uppvisningen ska övertyga världen.

SAS säkerhet rankas lågt

flygsäkerhet

Bolaget är långt efter täten.

Arlanda ska kolla resenärers mobiler

Terrorhot

Så påverkas svenska passagerare.

Hitta Medelhavets hetaste stränder

Favoriter

En svårslagen semesterupplevelse.

Titta in i Airbus nya superplan

flyg

Se de första bilderna inifrån prestigeplanet.

Här finns Rivierans klassiska lyx

Idag är många av husen köpta av rika ryssar.

Virtuell personal
och inga köer

Ny rapport

Så ser flygresan ut 2024.