Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Jag är inte först på den bär bollen, men ändå: Enligt ett test från i våras står det klart att passagerare i ekonomiklass sitter mer säkert än de i första klass om olyckan skulle vara framme.

Det var brittiska Channel 4 och produktionsbolaget Dragonfly som tillsammans med forskare hade utrustat en Boeing 727 med kameror, sensorer och människodockor för att sedan låta den krascha i den mexikanska öknen (piloten sköt ut sig bara minuter innan planet slog i marken).

Resultat: De första elva raderna slets ut när nosen slog i marken och en kraft på 12 G mättes upp i det som var kvar av första klass. Längre bak i planet var kraften 6 G.

För fem år sedan kom den amerikanska tidningen Popular Mechanics fram till samma sak, det vill säga att ju längre från cockpit man sitter, desto större chans att överleva. Tidningen hade då kartlagt alla krascher med passagerarplan sedan 1971.

Här är kraschen som ingår i en dokumentär som ska visas i Channel 4 (Storbritannien), Discovery Channel (USA) och Pro Siebne (Tyskland) i höst. Och i början av 2013 kommer programmet även att sändas på Discovery Channel i Sverige.

YouTube Preview Image
Fler bloggar