Annons

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Hur farligt är det egentligen att använda mobiltelefoner och ”annan elektronisk utrustning” ombord på ett flygande flygplan? När SvD ställde frågan till en rad aktörer i flygbranschen i fjol visade det sig att det inte var helt lätt att svara.

Jim Hofverberg, informatör på Fritidsresors flygbolag TUI Fly, sammanfattade det något oklara läget så här:
”Det finns inga rapporter som bevisar att mobiltelefoni stör flygplanens utrustning, men det finns rapporter som visat att det skulle kunna vara så.”

Nu är det dags för en ny rapport i ämnet, en rapport som förhoppningsvis ska räta ut alla frågetecken en gång för alla. Det är en arbetsgrupp tillsatt av den amerikanska luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration, FAA, som ska studera när det är okej att använda elektronisk utrustning under en flygresa.

– Vi söker information som kan hjälpa flygbolagen att avgöra om de kan tillåta ett mer utbrett användande av elektronisk utrustning i dagens flygplan, säger Michael Huerta på FAA i ett pressmeddelande.

Den amerikanska luftfartsmyndighetens rekommendationer följs ofta upp av luftfartsmyndigheter världen över. Så om FAA beslutar att lätta på reglerna när det gäller elektronik på flygplan lär Europa snart följa efter, skriver den danska branschsajten check-in.dk.