Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Ryanair berättar stolt i ett pressmeddelande att ”oberoende statistik återigen bevisar att bolaget tappar bort väsentligt färre väskor än något annat flygbolag.”

Statistiken som kommer från SITA World Tracer visar enligt Ryanair att det internationella genomsnittet ligger på 9 borttappade väskor per 1000 passagerare. Detta samtidigt som Ryanair slarvar bort mindre än en väska per 1000 passagerare. Allt enligt pressmeddelandet, där Ryanair också råkar nämna att British Airways förlorar 16 väskor per 1000 passagerare.

Glasklar statistik, om det inte vore för två saker.

För det första, och det nämns faktiskt i pressmeddelandet, så hamnar 53 procent av allt bagage fel vid transfern, och Ryanair har inte transfer på någon av sina linjer eftersom bolaget uteslutande flyger från punkt till punkt. Så det hade kanske varit rättvisare att jämföra Ryanairs siffror med de flygningar hos konkurrenterna som inte innebär mellanlandning och transfer.

Och för det andra: Statistiken handlar om förlorade väskor per passagerare, inte per incheckat bagage. Frågan man då måste ställa sig är hur många som egentligen checkar in sitt bagage hos Ryanair jämfört med hos exempelvis British Airways? Jag har ingen statistik på detta men magkänslan säger att det, på grund av Ryanairs extraavgifter för just incheckat bagage, är en betydligt mindre andel. Och det ska mycket till för att ett flygbolag ska slarva bort passagerarnas handbagage.

Men Ryanair ljuger inte, bolaget slarvar bort färre väskor än något annat bolag precis som det står i pressmeddelandet. Och vem vet, det kanske ser ut så även efter en rättvis jämförelse.

 

Fler bloggar