Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Vi är många som lämnar de stora resväskorna hemma och i stället packar handbagaget så fullt vi bara kan och får för flygbolaget. Kanske för att slippa behöva stå och vänta vid bagagebandet när vi landat, men helt säkert också för att slippa betala den avgift som flera lågprisbolag tar för incheckat bagage, ett knep som kan vara på väg att förpassas till historieböckerna.

För nu tar nämligen två lågprisbolag i USA betalt även för handbagaget. Först ut var Sprit Airlines som började med avgiften redan för två år sedan, och nyligen hängde Allegiant Air på. Avgiften ligger i dagsläget på mellan 10 och 35 dollar per väska, men Spirit Airlines har aviserat en höjning till 100 dollar i höst.

Enligt den danska tidningen Politiken förväntar sig branschexperter att den här utvecklingen ska fortsätta och så småningom leta sig hela vägen till Europa. Flygbolagen Easyjet och Norwegian avvisar dock tanken. Vad Ryanair tänker är ännu okänt.

De amerikanska bolagens avgifter gäller endast större handbagage. Små portföljer, kameraväskor och handväskor är fortfarande gratis.

Fler bloggar