Resan som försvann

Det var när jag tittade genom charterarrangörernas sommarutbud nyligen som det slog mig: tågcharten är borta.

– Det stämmer, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor, den researrangör som höll ut längst med konceptet. Vi har plockat bort tågchartern, intresset var för litet.

Det var inför sommaren 2007 som Fritidsresor presenterade italienska Gardasjön som nytt charterresmål – med tåg. Responsen var positiv, åtminstone i media. Det talades om en ny, klimatmedveten chartertrend och året därpå utökade arrangören utbudet av tågresor, samtidigt som Ving hängde på med flera resmål runtom i Europa. Det var väl egentligen bara ett problem, försäljningen tog aldrig fart och i fjol var det återigen bara Fritidsresor som sålde charterresor med tåg. I år är alltså resformen helt borta.

– Det måste komma fram bättre tåglösningar om det ska gå att konkurrera med flyget. Nu tar tågresan för lång tid och dessutom är den för dyr. Det måste helt enkelt bli bättre, billigare och snabbare om det ska funka, säger Marie Malmros.

 

Visa kommentarer (7650 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet