Resebloggen

Karin O’Mahony

Karin O’Mahony

Här en bokidé man önskar att man kommit på själv: Nyutkomna Var femte invånare är en häst (Svante Ekberg, David Rune och Daniel Kouthoofd, Kartago förlag), en bok om så kallade kommunslogans. Guldkornen trängs på rad: ”Hallsberg – porten mot Europa”, ”Skövde – i händelsernas centrum”, ”Borås – of course”, ”Gällivare – top of Europe”, Resebloggen-favoriten ”Åmål – alltid nåt”, och så vidare i all oändlighet, eller tja, åtminstone  dryga 200 sidor.

Kul också att ta del av historien bakom några av alla dessa slogans, i korta intervjuer med kommunens ansvariga. I samband med bokens lansering utlyste författarna en omröstning på förlagets hemsida om vilken kommunslogan som egentligen är den bästa. Vann gjorde ”Jag är tokig i Säter,” en inte helt oomstridd tagline för en kommun som bland annat hyser ett mentalsjukhus.

I en intervju i Dalarnas tidningar berättar en av författarna att boken kallats ”toalettlitteratur.” Själv tycker jag snarare den skulle passa utmärkt som underhållning för en bilsemester genom Sverige. Även om inte alla slogans faktiskt använts säger de ju ändå ibland något om orterna, som ett litet stycke nutidshistoria i sin allra mest publikfriande form.

Tänker du nu ”men detta har man ju hört hundra gånger förut” och tror dig vara expert på kommunslogans? Gör vårt quiz och se hur många av tio du klarar.

Och så en sak till: Vilka är era favoriter bland kommunernas slogans?

Fler bloggar