Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Markusplatsen i Venedig, Piazza Navona i Rom, Staromestske namesti i Prag, Grand Place i Bryssel, Place des Vosges i Paris … Vi känner till dem, och vi hittar dem snabbt och lätt med enklaste guidebok.
Svårare då att hitta de lite mindre torgen, de som kämpar i skuggan av sina storslagna kusiner. Här är tre sådana favoriter:

Place de Jeu de Balle, Bryssel
Place de Jeu de Balle, som ligger i den gamla arbetarstadsdelen Marolles, kantas av gistna husfasader och kvartershak med tillhörande uteserveringar, till exempel alternativa och populära Chaff Bistro.
På Place de Jeu de Balle hålls varje dag en av världens häftigaste loppmarknader, och på gatorna runt torget ligger massor med vintagebutiker och antikaffärer. Charmigast i Bryssel.

Campo Maria Nova, Venedig
Som kontrast till väldiga Markusplatsen finns förstås en hel del små mysiga torg i Venedig, till exempel Campo Maria Nova nära den fina kyrkan Santa Maria dei Miracoli. Overkligt pittoresk småstadskänsla mitt i turisternas Venedig. Missa inte.

Plaza de Santa Maria, Barcelona
Litet torg vid foten av 1300-talskyrkan Santa Maria del Mar i området La Ribera. Pampiga husfasader och medeltida borgar omger dig när du dricker ditt kaffe på någon av uteserveringarna, eller kanske på kyrktrappan. Skönt folkliv.

Fler bloggar