Resebloggen

Karin O’Mahony

Karin O’Mahony

Det här blogginlägget skulle kunna kallas historiskt. Eller okej, åtminstone vad gäller SvD.se-bloggar. Det publiceras nämligen från luften, ombord på ett flygplan som befinner sig några tusen meter ovanför östra Sverige.

Jag och fotografen Tor Johnsson är just nu ombord på en provflygning med flygbolaget Norwegian där deras nya trådlösa nätverk ombord ska demonstreras. Förutsatt att allt går som planerat blir detta alltså en slags direktrapport från luften.

Olika typer av tjänster med internet ombord har dock funnits några år – några har dykt upp och försvunnit. Stadigast har förekomsten varit på inrikesflyg i USA, både hos jättar som Delta och American Airlines och mindre bolag. Men Norwegian verkar ha blivit först i Europa med att erbjuda wi-fi på kortdistansflygningar (Lufthansa ska tydligen ha tjänsten på vissa längre rutter). Första planet med den nya tekniken sattes i trafik den 31 januari. Tanken är att 21 surfbara plan ska vara flygfärdiga vid årsskiftet.

Man ska kunna titta på streamad video, mejla, surfa och se på live-tv. Hinner jag ska jag testa Spotify också. Till en början ska tjänsten vara gratis. Men hur kan man – innan det finns på alla flyg – vara säker på att få plats ombord på ett uppkopplat plan? Och varför får man inte ringa ombord, om man nu får surfa? (Ska uppdatera med svar så småningom.)

Nämnas i sammanhanget bör också att SAS är på gång att lansera en liknande tjänst på inomeuropeiska flygningar (tidigare har bolaget också haft bredband på långflygningar). Målet är att utrusta samtliga bolagets plan med den under kommande år.

Så, vad blir resenärernas dom? Har ni saknat internet på era flygturer? Har ni använt det och hur har det i så fall fungerat? Värt pengarna? Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan!

Fler bloggar