Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Edinburgh Castle. Foto: Per Johnsson

Jag såg Harry Potter och dödsrelikerna – del 1 i helgen. Den var bra, tyckte jag. För en mer utförlig recension klicka här, för på resebloggen ägnar vi oss i stället åt att resa i Potters fotspår. Här är några magiska platser att besöka i väntan på del 2.

Edinburgh Castle Skottland

Det var i Edinburgh JK Rowling skrev böckerna om Harry Potter, och stadens ståtliga slott, Edinburgh Castle, sägs ha stått som modell när hon skapade bilden av skolan Harry och de andra går på – Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

Gloucester Cathedral, England

Men det är egentligen i 900 år gamla Gloucester Cathedral i samhället Gloucester i västra England, som flera av Hogwarts inomhusscener utspelas. Katedralen håller öppet för besökare vare dag, så det är fritt fram att flanera runt i de pelargångar som förvandlats till trollkarlsskola på filmduken.

Katedralen är för övrigt en av Storbritanniens allra vackraste.

Alnwick Castle, England

Mer Hogwarts, nu i form av slottet Alnwick Castle i norra England. I de två första filmerna var det här man hittade Hogwarts-exteriörerna. Scenen där den flygande bilen landar i det piskande pilträdet är till exempel filmad här.

Goathland Station, England

Stationen där Harry och hans kamrater stiger av tåget heter Hogsmeade i boken och filmerna. I verkligheten heter den Goathland Station och ligger i den lilla byn Goathland högt uppe i nationalparken Yorkshire Moors. Goathland Station ser fortfarande ut som när den öppnade 1865.

Glencoe, Skottland

I den magiskt vackra Glencoedalen på höglandet i västra Skottland är flera av scenerna runt Hogwarts tagna. Området lockar varje år massor av turister, och det är inte i första hand Harry Potter som är dragkraften, det är landskapet.

Cliffs of Moher, Irland

Dramatiskt vackra klippor som stupar rakt ner i Atlanten på Irland västkust. Här, på ett klippblock i det rytande havet, står Harry och Dumbledore i filmen Harry Potter och halvblodsprinsen.

Leadaenhall Market, London

Matmarknad på Gracechurch Street i London som i Harry Potters värld bytt namn till Diagongränden där allt saluförs som trollkarlar och häxor kan tänkas behöva.

Fler bloggar