Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Om du tröttnar på medeltida kråkslott, trånga gränder och georgiansk arkitektur när du är i Edinburgh, ska du ta buss 22 (eller promenera cirka 30 minuter) till stadsdelen Leith vid vattnet. För 15 år sedan aktade man sig för att röra sig här efter mörkrets inbrott, idag är känslan en annan.

Leith håller nämligen på att göra den där resan vi känner igen från så många andra slitna stadsdelar i så många andra städer, Leith är på väg att gå från att vara hårt drabbade hamnkvarter med hög arbetslöshet och ett våldsamt rykte, till att bli platsen som alla trendspanare med ett ängsligt finger i luften gärna pratar om (och för all del även resejournalister).

Leith har fortfarande kvar en del av det där ruffiga, det som fick regissören Danny Boyle att förlägga handlingen i filmen Trainspotting här, men när man flanerar utmed vattnet vid The Shore är det tydligt hur stadsdelen håller på att förändras.

Allt detta sagt, bara för att få landa i ett skönt restaurangtips: Commercial street. I den gamla fabriksbyggnaden som löper utmed gatan som en hög tegelmur, ligger numera de exklusiva restaurangerna på rad – The Kitchin, Daniel’s Bistro, Mya Restaurant, Bond No9

Det blev flera tips, men på ett ställe.

Fler bloggar