Tre skäl att åka till Cypern

Man kan säga vad man vill om Cypern, men en sak står utom allt tvivel: landet har tillhört svenskarnas favoritresmål i Medelhavet sedan charterns barndom.

Vissa lockas av det högljudda nattlivet i exempelvis Agia Napa och Larnaca, andra av den familjeanpassade all inclusive-tillvaron med barnklubbar, vattengympa och gratisglass. Här är tre andra anledningar att åka dit.

1. Troodosbergen. Vacker bergskedja som når upp till 2000 meter över havet. Pinjeskogar, dalgångar, små bergsbyar fruktodlingar och nio kyrkor som är upptagna på Unescos världsarvslista. Hyr en bil och kör försiktigt på småvägarna.

2. Huvudstaden Nicosia. Mysig gammal stadsdel där gågatorna kantas av butiker och restauranger. I Nicosia finns också Cyperns museum med föremål från stenåldern till bysantinsk period. Ett givet utflyktsmål.

3. Art Café 1900. Okej, man kanske inte åker hela vägen till Cypern bara för att besöka ett enda matställe, men när du är där ska du absolut inte missa Art Café 1900 i Larnaca. Restaurang, bar och kafé i två våningar. Skön atmosfär med konst och popkulturella affischer på väggarna.

Visa kommentarer (20 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Lennart Waldermansson

  Cypern är fantastiskt
  Håller med Per Johnsson. Cypern är fantastisk på alla sätt och vis. Grekcyprioterna är underbara människor, varma och trevliga. Maten, som i sig inte skiljer sig väsentligt från övrig grekisk mat, är otroligt god. Miljön, ja miljön är fantastisk. Åk och se naturen. Cypern rekommenderas varmt!

 • Lander

  Beträffande naturenKreta är mycket mer intressant
  Cypern har alls inte samma klass naturmässigt som Kreta.Resor eller vandringar i de bergen ger svårslagna upplevelser för de som älskar natur och nyer.

 • CZ

  Norra
  Det är Norra Cypern man skall till!

 • S:t George

  Paphos!
  Glöm för all del inte bort Paphos, den västra delen: dör finns både kultur, natur och härliga stränder! Och husmanskosten är underbar!
  Hoppas att det snart ska komma direktlinjer till Paphos Intl Airport!

 • Peter

  Västkusten
  I och omkring Pafos finns massor att se och uppleva, natur och kultur.
  Den av Turkiet ockuperade norra delen av Cypern anser jag att man skall undvika fram till att en lösning är på plats. En ockupation är inte ok och skall inte stödjas.

 • Psychia

  Tips från en cypriot
  Hyr man bil på Cypern, kan man uppleva allt möjligt. Åka runt, Cypern är inte stor men den är multilayered. Jag lovar ett äventyr vid varje hörn.

 • Christer

  Paphos
  Det finns buss tor Larnaca flygplats-Paphos centrum vidare finns flyg till Paphos med enbart ett byte, även på anständiga tider, och där finns också flygbuss. Det lokala bussnätet utvecklas ständigt och dagbussar finns exvis till Nicosia och Larnaca. I Paphos finns också ett av Unescos utpekade världsarv i form av mycket gammal och vacker mosaik.

 • Coral Bay

  Västra Cypern
  Västra delen av Cypern kring Paphos och Akamas-reservatet är bäst av resmålen kring medelhavet. Här finns kristallklart vatten,underbar natur med vandringsleder och fest på nätterna för den som så vill. Bästa tid april till och med december.

 • lovecyprus

  Golf
  Gillar man golf finns 3 anläggningar nära Paphos. Secret Valley är en favorit och Aphrodite Hills en lyxanläggning. Nyaste ligger i bergen och är riktigt speciell med mål att bli mäserskapsbana. Skottar står för den anläggningen.
  Bo i Paphos stad hotell finns till bra priser och då får man både golf och stads/nattliv.
  LoveCyprus

 • Torsten

  a
  Det ska mycket till om ett ställe med 32 grader varmt och solsken ska bli ett mindre bra ställe. Det samma gäller Thailland. Tänk om det hade varit 12-13 grader där i luften. Man ser ju också på kommentarerna när bästa tiden att åka till Cypern är vad man i första hand är ute efter.

 • Torsten

  a
  Det ska mycket till om ett ställe med 32 grader varmt och solsken ska bli ett mindre bra ställe. Det samma gäller Thailland. Tänk om det hade varit 12-13 grader där i luften. Man ser ju också på kommentarerna när bästa tiden att åka till Cypern är vad man i första hand är ute efter.

 • Peter

  Dyrt
  Kom precis från semester på Cypern. Jag tyckte inte de var speciell trevligt utan bara väldigt dyrt.
  På vårt hotell jobbade bara folk från öststaterna de samma gällde turist restaurangerna. Så de trevliga grekerna såg jag inte till.
  Nä jag håller mig till Svensk sommar och Thailand på vintern.

 • Lena

  Norra Cypern glöm inte den delen
  Hyr en bil, betala 1 dags försäkring vid gränsen, ta er ut till Bafra vid kusten och se ett enormt hotelkomplex, åk vidare till sköldspaddsstranden och njut av att inte trängas vid badstränderna

 • Psychia

  Tips från en cypriot
  Hyr man bil på Cypern, kan man uppleva allt möjligt. Åka runt, Cypern är inte stor men den är multilayered. Jag lovar ett äventyr vid varje hörn.

 • Henke

  Cypern håller klassen
  Om man vill ligga och bli full.

 • SOS

  Nicosia
  Att åka till Nicosia under sommaren är rent vansinne, det är olidligt varmt och det står helt stilla. Som att åka till en öken ungefär.
  Sen bör man också som svensk tänka på att de har siesta mellan kl 14 och 17.
  Det kan även va bra att ta med passet om man vill gå över på den Turkiska sidan.

 • Moe

  Ak till Libanon
  Ta chansen o ta en bat over till Libanon pa mindre an en timma. Upplev Beirut o mellan ostern for en kvall eller tva. Jag lovar, det ar vart det!

 • cypernguiden.com

  cypern underbart och vackert
  Cypern är ett välbesökt semesterparadis och på vintern har man även då skönt behagligt klimat. Vil ldu veta mer om Cypern så tar du en titt på cypernguiden.com, all reseinformation på svenska med färska nyheter och reportage direkt från oss som lever på Cypern…

 • Cypernälskare

  Båt till Libanon?
  Bra tips…. Men varifrån på Cypern går det båt till Libanon?

 • Pingback: hefalimp cardijon

inte nöjda
Resenärernas klagomål är många och ibland tämligen konstiga.

”Solen var så stark att jag brände mig”

Här är resenärernas knasigaste klagomål.

FOTO: Colourbox

Här är skyltarna du inte trodde fanns

bilder

Se läsarnas bidrag från hela världen.

De 20 snuskigaste ortsnamnen i Sverige

FNISSVÄNLIGT

Kränkande? Boende: Inte alls.

Här är populäraste turiststaden

Ny lista

Metropolerna med flest gäster.

Se konsterna med Dreamlinern

film

Uppvisningen ska övertyga världen.

SAS säkerhet rankas lågt

flygsäkerhet

Bolaget är långt efter täten.

Arlanda ska kolla resenärers mobiler

Terrorhot

Så påverkas svenska passagerare.

Hitta Medelhavets hetaste stränder

Favoriter

En svårslagen semesterupplevelse.

Titta in i Airbus nya superplan

flyg

Se de första bilderna inifrån prestigeplanet.

Här finns Rivierans klassiska lyx

Idag är många av husen köpta av rika ryssar.

Virtuell personal
och inga köer

Ny rapport

Så ser flygresan ut 2024.