Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Resmål kommer och går, men Kreta består. Så tycks det i alla vara när man kollar sommarens resebokningar – den grekiska ön är lika populär som vanligt.

För alla badsugna som planerar en resa till Kreta, här är några strandtips:

Matala med sina klippor och mjuka sand blev känd under hippietiden då till exempel Joni Mitchell, Bob Dylan och Janis Joplin sägs ha övernattat i de romerska grottgravarna ovanför stranden. Idag är turismen här mer lågmäld och mer barntillåten. Undantaget är kanske Red Beach cirka 20 minuters promenad från Matala, som korats till världens tredje bästa nakenstrand av travelchannel.com.

Matala ligger på Kretas sydkust. Mer om Matala här.

Xerokambos har flera sandiga små bukter som skyddas av branta berg. Krokiga krångliga vägar leder dig, men inte så värst många andra, hit. Stillsamma stränder på östra Kreta för dig som vill vara i fred. Nästan i fred i alla fall.

Mer om Xerokambos här.

Elafonissi på västra Kreta är en av öns mest kända stränder, och det är definitivt en av de bästa. Långgrunda bad och turkost vatten. Här kan det dock bli riktigt trångt på sommaren. En bit ut i vattnet ligger ön Elafonissi som gett stranden dess namn. Här finns också fina sandstränder.

Mer om Elafonissi här.

Fler bloggar