Annons

Resebloggen

Karin O’Mahony

Karin O’Mahony

Brunch eller Frühstück är en stor grej i Berlin – om det beror på att stadens intensiva klubbliv genererar extra mycket morgonhunger eller bara tyska mattraditioner är för mig obekant.

Oavsett hur kvällen före såg ut är vi ju alla värda en monumental frukost i långsam takt på helgen. Särskilt på semestern, och alldeles särskilt i Berlin, där vart och vartannat kafé slår på stort på morgonmålet – som inte sällan serveras långt in på eftermiddagen.

Här är två, testade så sent som under den gångna helgen:

Café Einstein Stammhaus, Kurfürstenstr 58, U-bahn Nollendorfplats. Berlins äldsta (?) wienercafé känns svårslaget både vad gäller miljö och meny. Aktiv frukost, ostfrukost eller den egenbetitlade specialaren är några av rätterna att välja mellan. Den sistnämnda kostar omkring 23 euro för två (billigt om man är van vid stockholmspriser), serveras i platå och innehåller fem olika sorters bröd, två sorters smörgåskorv, skinka, ost, apelsin, melon, vindruvor, färskost, lax, räkcocktail, yoghurt med bär, kokt ägg, smör, honung och marmelad. Dryck kostar extra.

Före och efter:

Café 100 Wasser, Simon-Dach-Str 39, U-bahn Warshauerstr. Inredning inspirerad av österrikaren Hundertwasser, gigantiska buffébord och fullt med Friedrichshainfolk (och turister) i alla åldrar. Uteservering som antar skepnaden av gårdsfest där grannskapets ungar kör radiostyrda bilar mellan gästernas fötter. För knappt tio euro får man äta sig mätt på brunchbuffé med ägg, bacon, korv, fisk, potatis, sallader, mozzarella, flingor, yoghurt, bröd, pålägg, kaka, pudding, frukt – inte mycket saknas på borden. Kaffe och te ingår, övriga drycker kostar extra.

Egna tips? Dela med er i kommentarerna!