Annons

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Istanbul är inte bara en av årets tre kulturhuvudstäder i Europa, det är dessutom en av Europas, ja kanske hela världens, allra skönaste städer med sin blandning av gamla basarer och moderna shoppinggator, mångtusenårig historia och het nutid, historiska palats och nya skyskrapor. När man skriver om Istanbul känner man sig alltid lika lockad att ta till en inom resejournalistiken förbjuden klyscha: ”det är kontrasternas stad”.

Hur som helst, innan du reser dit kan du kolla in programmet för kulturhuvudstadsåret här. Bocka för de evenemang du vill uppleva, och se sedan till att få tid över till något av följande:

Äta meze. Flera av stans bästa meyhanen (restauranger som specialiserade på mezes och raki) finns på Nevizade sokak, nära affärsgatan Istiklal, till exempel Imroz på Nevizade Sokak 24. I området (på Asmalimescid Caddesi, Sofyali Sokak 10) ligger också mezespecialisten Refik.

Byggnader. Sultanernas Topkapipalats och Dolmabachepalatset, som var hem åt de sista ottomanska regenterna tillhör stadens måsten. Nära Topkapipalatset ligger kyrkan Hagia Sofia som är ett annat måste. Om du tycker den ser storslagen ut från utsidan så är det inget jämfört med interiören.

Blå moskén (Sultanahmet Camii) är en annan majestätisk byggnad med ett magiskt inre.

Besök också Süleymanmoskén som är stans största och Eyüpmoskén som ligger vackert intill Gyllene Hornet, liksom det underjordiska palatset Yerebatan Saray. Det senare är otroligt stämningsfullt.

Shoppa: Den stora, täckta basaren, Kapali Çarsi, där det har det prutats i ett halvt årtusende är en upplevelse. Här finns cirka 4000 småbutiker som säljer allt möjligt: handvävda mattor, silver, guld, jeans och turistkrimskrams. Betydligt modernare är det på gågatan Istiklal Caddesi med bland annat det stora exklusiva varuhuset Vakko. Stadens elegantaste shoppingcenter heter Akmerkez och ligger på Nispetiye Caddesi i stadsdelen Etiler. Här finns ungefär 250 butiker (långt ifrån stora basarens 4000 alltså).

I stadsdelen Üsküdar hittar man billiga skor och kläder på och omkring marknaden på torget.

* = Övriga europeiska kulturhuvudstäder 2010 är Ruhrområdets Essen och ungerska Pecs.