Annons

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Tipsade om bra prisjämförelsesajter här på resebloggen för några dagar sedan. Fortsätter på samma tema nu och konstaterar att om du vill hitta de billigaste flygbiljetterna så är det säkrast att gå via just prisjämförelsesajterna och inte direkt till nätresebyråerna.

Begreppsförvirring? Inte så konstigt. Prisjämförelsesajter och nätresebyråer är förvillande lika, men ändå helt olika:

En nätresebyrå är som vilken resebyrå som helst, fast på nätet. En nätresebyrå säljer helt enkelt olika flygbolags flygbiljetter. Några exempel: supersavertravel.se, mrjet.se, travelstore.se, doodle.se och travellink.se.

Prisjämförelsesajter är sökmotorer som listar nätresebyråernas flygbiljettpriser. Jämförelsesajterna säljer alltså inga biljetter. Några exempel: Bokasmart.se, Flygresor.se, Allaflygbiljetter.se och Flygstolar.se.

Så tillbaka till vad jag skrev i inledningen, att biljetten ofta blir billigare om du går via prisjämförelsesajterna än om du går direkt till nätresebyrån sajt. För så är det.

Det här skrev resesajten Bortabra.se om redan för ett drygt år sedan, men det tål att upprepas.

En flygbiljett Stockholm–New York tur och retur i februari kostar 4 758 kronor hos nätresebyrån travelstore.se om du går via jämförelsesajten flygresor.se. Exakt samma biljett kostar 4 917 kronor om du går direkt till travelstore.se.

Och Stockholm–Bangkok kostar 5 927 kronor hos travellink.se i februari om du går via bokasmart.se. Samma biljett direkt hos travellink.se kostar 6 090 kronor.

Jag har gjort fler jämförelser och resultatet är solklart: Samma biljett blir ofta några hundralappar billigare om du går via en jämförelsesajt.

Varför gör de på detta viset, frågar man sig? Jag citerar Göran Ingman på Bortbra.se:

”Förmodligen för att nätresebyråerna vill locka kunder att klicka på just deras pris i listningen hos prisjämförelsesajten, men också för att man vet att det går att ta ut ett högre pris av återkommande kunder. Kunden är ju redan resebyrån trogen.

I andra sammanhang brukar återvändande kunder belönas med lägre priser, men hos nätresebyråerna är det tvärtom.”

En annan fråga som i alla fall jag ställer mig är hur detta är tekniskt möjligt. Bortabra.se:

”Vissa, som Doodle.se, placerar en cookie i din dator så att sajten ser att du kommer via en jämförelsesajt och därmed visas ett lägre pris än om du hade gått direkt till Doodles webbplats. Travelstart har löst den dubbla prissättningen genom att ha flera varianter av sin sajt. På www2.travelstart.se finns lägre priser än på www.travelstart.se. När du kommer till Travelstart från en jämförelsesajt är det www2 du hamnar på – med det lägre priset.”

Raffinerat, eller hur.

Det ska dock tilläggas att alla nätresebyråer inte kör med dubbel prissättning.