X
Annons
X

Resebloggen

Karin O’Mahony

Karin O’Mahony

When in Sweden, missa inte Vasamuseet som tar sig in på London Times lista över världens coolaste museer. Bra jobbat av en snart 20-årig trotjänare. Times kallar Vasa för ”Sweden’s Titanic” och själva utställningen för ”a Pirates of the Caribbean fantasy.” Well, så långt skulle jag kanske inte gå, även om jag absolut uppskattar museet idag (måste erkänna att jag gäspade mig igenom första besöket för knappt två decennier sedan – dataspelet där man skulle få båten att inte sjunka var dock kul.)

Annars gillar jag:International Spy Museum, Washington DC. Superambitiös och interaktiv utställning som engagerar alla åldrar.

Museum of genocide victims, Vilnius. Också känt som KGB-museet. Avskalat, extremt obehagligt i all sin enkelhet och ett viktigt dokument över ett mörkt kapitel i historien.

Dublin Writer’s Museum, Dublin. Snustorrt, dammigt och faktaspäckat med små nördiga artefakter och fascinerande porträttsamling på övervåningen.

FOTO: JACQUELYN MARTIN/AP

Museo Fallero, Valencia. Bisarr upplevelse att vandra runt bland lerdockor i mänsklig storlek. De gör sig säkert ännu bättre i karnevalsmiljön för vilken de skapats, men även museet är klart värt ett besök.

Wanås skulpturpark, Skåne. Kultur och natur i lyckat möte.

Vilka är dina favoriter?