Resebloggen

Karin O’Mahony

Karin O’Mahony

Kyrkogårdsturism är ju ett högaktuellt ämne inte minst i samband med Michael Jacksons död, som kulturen också skrev häromveckan. Och turisters vilja att besöka folks gravar har ju funnits längre än så – alla från den okände soldaten till Jim Morrison och Kurt Cobain har ju blivit föremål för turisters intresse långt efter sin död.

Av någon anledning har jag alltid gillat att besöka kyrkogårdar, oavsett graden av kändisgravar på plats, och särskilt under mina resor. Det finns något med själva funktionen av en gravplats som gör att man känner sig nära inpå ett folk, ett land eller en kultur – antar att det handlar om det universella behovet att på något sätt ta hand om sina döda. Det kan säga väl en hel del om ett samhälle och/eller dess historia. Vita kryptväggar med ingraverade porträtt, överfulla nedsänkta hål där gråa stenar lutar sig mot varandra eller välskötta, minutiöst landskapsarkitektritade fält är bara några exempel.

Så inte är det särskilt förvånande att världsarvslistade Skogskyrkogården nu satsar ytterligare på turism (via Travel News). Sedan länge ett självklart utflyktsmål för stockholmare under allhelgonahelgen – åk dit om ni inte varit där och får chansen, det är folkfest a la fotbollslandskamp (komplett med överfulla tunnelbanetåg) – kommer man nu att ha sitt nya besökscentrum öppet hela sommaren och varje söndag i september. Kafé, guidade visningar och en ny sajt finns också att tillgå.

Så här såg det ut när jag var där i fjol:

Fler bloggar