Resebloggen

marie.mauzy

marie.mauzy

SvD Resors medarbetare delar med sig av sina bästa tips från hela världen.

Söndag betyder promenad (volta) för greker och då helst i stadsmiljö eller utmed havet. Tipset är att göra som atenarna och åka till det nyrenoverade Monastiraki torget (t-banestation Monastiraki). Här tittar man på folk, ser både gatuartister och antika lämningar eller begrundar Iridanos-floden som syns under torget. Man shoppar också kläder, skor, väskor och souvenirer här, på smågatorna och på Abysiniantorget i närheten där en loppmarknad finns.

Tröttnar man på folkliv kan man flanera på Agora – det antika Atens citykärna, i dag en lummig arkeologisk park. Gratis inträde varje söndag oktober–april och första söndagen varje månad resten av året.

Lunchen är en viktig del av söndagen. Ät Atens bästa kebeb antingen på folkliga och livliga Thanasis (Mitropoleos 69) eller mer up-market på Bairaktaris på själva Monastirakitorget. Tavernan -Attalos på Adrianou 9 (nära ingången till Agora) serverar stora portioner vällagad grekisk husmanskost.

Avsluta med en kopp kaffe och vy över Akropolis på ett av de otaliga kaféerna längs Adrianou eller Apostolo Pavlo-gatan.

Fler bloggar