Resebloggen

Karin O’Mahony

Karin O’Mahony

Ett år tar slut, ett nytt börjar. SvD Resor listar några viktiga reserelaterade händelser under 2008 och tipsar om resmål och trender inför nästa år. Idag: Årskrönika 2008.

2008 var året som gick upp, upp, upp – och sen ner. Med besked. En utveckling som gick igen även i resevärlden. SvD Resor minns.

Dyra biljetter och inställda flyg…
Under våren steg flygbolagens biljettpriser efter att man infört bränsletillägg som en följd av det höjda oljepriset. I september spådde British Airways-bossen Willie Walsh att 30 flygbolag skulle gå i konkurs innan jul. Svenska resenärer drabbades hårt i oktober när danska Sterling gick omkull – en hel del sportlovsresor lär ha fått bokas om.
Foto: Scanpix

…men också mobiler ombord och lågpris jorden runt
Jorden runt med lågpris – det går. Göran Ingman, chefredaktör för sajten Borta Bra har testat. En linje som gjorde resan möjlig var Norwegians Dubai-flyg som presenterades i mars. Då avreglerades också flygtrafiken mellan Europa och USA – effekten lär bli pressade priser genom ökad konkurrens. En omstridd flygfråga var att flera bolag började under 2008 testa mobiltelefoni ombord – inte helt populärt bland SvD:s läsare…

Backpackern på väg ut?
Är backpacker som begrepp förlegat? Den frågan ställde sig norska forskare och kom fram till att, jo, akkurat, så kan vara fallet – folk med ryggsäck är mer lika vanliga turister än de tror. Även reseskribenten Rolf Potts gjorde upp med självuppfattningen och började helt enkelt kalla sig själv för turist i sin nya bok Marco Polo didn’t go there.

Tågkaos i Sverige…
Under oktober var SJ:s protokoll för X2000-tågen allt annat än behaglig läsning för alla inblandade. Fler än fyra av tio tåg var försenade (bland annat det som jag befann mig på). Ett debacle som följdes av elfel på grund av överbelastning samt månader av väntan för de stackare som bestämde sig för att utnyttja resegarantin och försöka få sina pengar tillbaka.

Foto: Tomas Oneborg

…medan Europa satsade på snabbspår
Så väl Spanien som Italien har under året satsat på att bygga ut sina snabbspår för höghastighetståg, vilket bland annat skidresenärer kommer att kunna glädja sig åt. Och svenska tågluffare såklart – som trots (eller kanske på grund av) tågtrafiken i hemlandet verkar vara alltmer på hugget. Under sommaren 2008 ökade antalet sålda interrailkort för andra året i rad. Även för 2007 års stora nyhet tågchartern gick kurvorna uppåt.

USA och Island blev billigt…
Kurvor som istället gick neråt var de som visar utvecklingen för flera av världens valutor. När dollarn aldrig verkade nå botten i våras sålde USA-resorna slut på ett litet kick. I höstas, när så den stora kraschen kom ett snäpp närmare över Atlanten, gick tre banker omkull på Island och vips var norra Europas förut dyraste huvudstad plötsligt en av de billigaste att resa till.

…och billigare blev också hotellrummen…
2008 var också året då hotellrummen runtom i världen blev billigare för första gången. Här spelar både valutakurser och efterfrågan in, vilket kan tolkas som att folk helt enkelt börjat resa mindre – eller kanske väljer andra boendeformer.

…med vissa undantag
I Dubai lyckades man länge ignorera det ekonomiska läget i resten av världen. Så sent som i november invigdes hotellet Atlanis med pompa och ståt i närvaro av världskändisar som Kylie Minogue, Boris Becker, Shirley Bassey och hertiginnan av York. En natt på hotellet går loss på 170 000 kronor.

Foto: AP

Bluffmakare skulle stoppas
Dyrt kan det bli också för den som blir lurad av bluffmakare på semestern. Tur då att Konsument Europa under försommaren drog igång en storsatsning mot så kallade semesterklubbar. Varningen består dock under vintersäsongen och resenärer till Kanarieöarna bör se upp lite extra. De som drabbas kan förlora tusentals kronor.

Filmfestival hos researrangörerna
Många var de reseförsäljare som jublade efter att ha sett Mamma Mia och insett vilket uppsving den skulle bli för redan populära Grekland. Fritidsresor började arrangera turer i så väl Disney-råttan Remys som Sofia Coppolas pastelliga Marie Antoinettes fotspår. Det slutgiltiga provet sker nu i dagarna, när storfilmen Australien har premiär med Nicole Kidman i huvudrollen. Hur långt är vi beredda att resa i populärkulturens spår?

Branschen sattes under lupp
Journalisten Jennie Dielemans bok ”Välkommen till Paradiset” avslöjade resebranschens baksidor. Många medier, däribland SvD, hängde på och berättade bland annat om hotell byggda med slavarbetskraft i Thailand och sexköpsguider på svenskhotell.

Läs även Telegraphs årslista.

Fler bloggar