Resebloggen

Anders Enerbäck

Anders Enerbäck

SvD Resors medarbetare delar med sig av sina bästa tips från hela världen.

BERLIN Ibland döljer sig intressanta upplevelser bakom de mest kända sevärdheterna som man redan bockat av. En sådan är Gedächtnis­kirche på Kurfürstendamm. Inför vykortsanblicken av den svartnade tornruinen är det lätt att missa den oansenliga och föga inbjudande betonglådan framför tornet.

Men tar man sig tid att gå in i den moderna kyrkan får man en överraskning. Väggarna som utifrån verkade vara av betong visar sig i stället bestå av mörkblå glasmosaik som fyller rummet med ett mystiskt, skimrande ljus. Särskilt en solig dag är intrycket magnifikt.

Mittemot, i hörnet mot Rankestraße, ligger bokvaruhuset Huggen­dubbel som man kanske helst går förbi om man tycker att språkkunskaperna inte räcker till. Men se upp – i bottenvåningen reas ofta praktfulla fotoverk, rese- och konstböcker och annat där texten inte alltid är det viktigaste.
Foto: AP

Bokhandeln bjuder också på ett stort kafé och på vart och ett av de fyra våningsplanen en bekväm läshörna där man ogenerat kan sätta sig och bläddra utan att köpa.

Kan man lite tyska lönar sig en titt på mängderna av kokböcker och riktigt detaljrik reselitteratur.

Fler bloggar