Annons

Resebloggen

Johan Hellekant

Johan Hellekant

Längtar du bort från slask och mörker? Just nu är det en perfekt tid på året att göra reseklipp. Egentligen är det samma fenomen varje år: Lagom till advent sjunker charterpriserna. Det beror helt enkelt på att vi är så många som sitter fast i rutiner – vi har har fyllt våra almanackor med julbord, glöggfester och förberedelser för jul.

Just nu pågår årets sista solrea på charterbolagens sajter. Kanske förstärks den något av att svenskarna börjar bli lite krismedvetna. Men resor är samtidigt det vi vill unna oss även i bistra tider och de som är lite flexibla lär shoppa loss.

Till exempel en flygbiljett t/r Arlanda – Teneriffa, 1 v med utresa 9 december, får man just nu för 500 kronor hos Ving. Perfekt för dig som gillar äventyr och kanske är redo för en hyrbilssemester på en ö som är särskilt vacker på sina fuktigare nordostsluttningar men som i norr också har soliga men nästan tomma stränder ovanför huvudorten Santa Cruz.

Eller vad sägs om en tvåveckorssemester till Saigon? Sällan kommer man annars till Vietnam för 6 000 kronor inkl boende. Utresan hos Ving 3 dec låter dig packa i lugn och ro och du lär komma hem med många billiga julklappar veckan före julafton.

Också hos Apollo kan man just nu fynda. Till exempel säljs flyg t/r för cirka 3000 kronor till Dominikanska republiken.

Vill man bara sticka emellan med en veckas sol på närmare destinationer är det som vanligt Egypten och Kanarieöarna som är lättast att hitta till. Men även de något svalare Jordanien och Marocko reas ut just nu och flyg plus boende kostar inte mer än cirka 2 500 kronor till alla dessa vintervarma länder närmast oss.

Hör du till dem som får reslust och kan sticka direkt är du alltså bara att gratulera. En särskild favorit hos mig själv är Florida, därför att USA trots allt är så himla kul och enkelt. Nu i höst startade den nya direktchartern till Miami och man slipper alltså jobbiga byten i New York eller Chicago. Till skillnad från så många andra soldestinatiner har Florida ett så enormt shoppingutbud och det är lätt att känna sig som hemma!
Vore jag ledig nu, skulle alltså ta en flygstol till Miami och ordna boende på plats. Åker man på fredag är flygpriset 4 000 kr hos Fritidsresor, men väntar man till 8 dec går flyget att boka för 3000 kr hos Ving. Passa på, för fortsätter dollarn att vara stark mot kronan, riskerar charterns direktflighter till Miami att bantas bort redan efter vintern.

Är man inte alls sugen på shopping och dynamiska amerikaner, så reas även det solsäkra, sandiga Kap Verde. Att flyga till dessa karga öar utanför Senegal kostar knappa tusingen hos Fritidsresor – om du sticker imorgon.
Förmodligen hamnar du i vildavästern-hålan Santa Maria som har en riktigt fin strand. Och måste du fixa boendet själv, ligger B&B-priserna i detta nya charterland under utveckling på cirka 500 kronor för ett dubbelrum. Men det afrikanska Kap Verde är ett kapitel för sig, läs gärna en guidebok så du vet var du hamnar, eller bered dig på enbart sol och sand.

En klen tröst för oss allra flesta som inte hinner sticka utomlands just nu, är att det kommer nya solreor. Mönstret är att den nu pågående rean varar från slutet av november till mitten av december. Sedan blir det billigt igen efter Trettonhelgen, men bara under någon vecka.
Nästa jätterea är att vänta under lövsprickningen i maj, fram till skolavslutningarna. Ännu en gång blir det rea efter sommaren då barnfamiljerna börjat förbereda sig för skolstarten i augusti och inte kan resa. Den lågprisperioden varar ett par veckor in september.

Att det är stora pengar att tjäna om man in i det sista kan vara flexibel och invänta reaperioder, kan var och en räkna ut. Prisskillnaden jämfört med högsäsong blir faktiskt så hög att många löntagare som absolut vill ha en vecka i solen, skulle kunna unna sig tjänstledighet från kneget, bara de väljer dessa restreseperioder istället för högsäsong.
Visst är detta ett gott argument:-)