Annons

Resebloggen

Johan Hellekant

Johan Hellekant

Nyss hemkommen från det billiga Berlin kan jag inte annat än häpna över prisläget. Den tyska huvudstaden är verkligen ett tips för den som vill resa prisvärt och upplevelsen blir inte sämre av tysk kvalitet i det mesta, till exempel i det enorma kultur- och kaféutbudet.
Egentligen börjar prisfesten med resan dit: Ett flygkrig rasar nämligen i luften med t/r-biljetter från Sverige för ibland under 400 kronor nu under lågsäsong.
Väl på plats är det inte heller dyrt: In till stan från flygplatserna kostar tåg (från Schönedfeldt) eller TXL-buss (från Tegel) inte ens 30 kronor. Och köper man dagsbiljett för 6,50 euro reser man hur mycket som helst från morgon till sen natt i tre zoner, alltså även till / från flygplatserna.
Även i kärnan av det nya Berlin, nära Brandenburger Tor, kan man utan att leta äta billigt. En enkel lunch – gulasch – kan kosta 4,50 euro och en öl 2,50 euro.
Små priser gäller även vid sena middagar – till exempel var vi tre personer som åt en utmärkt grekisk måltid i ett bostadskvarter vid Tiergarten för totalt 38 euro och då serverades även ett trevligt rödvin från Naossa på helflaska.
Den som söker tyskeri till lågpris skulle förresten kunna trivas på den mycket folkliga kvarterskrogen Tiergarten Quelle, belägen under S-banestation Tiergarten. Här äter man sådant som Eisbein (jättelik fläsklägg) à 8 euro och miljön är extremt rustik.

Det finns förstås också ett flashigt Berlin att kontrastera med. Trist vore annars. Låt dig gärna bländas i gallerian Stilwerk med mängder av designbutiker, eller kolla in matavdelningarna på varuhuset KaDeWe. Men det märkligaste med Tysklands huvudstad är ändå den generellt låga prisnivån, som i jämförelse med andra måttligt dyra länder, även Spanien, gör staden till turistisk vinnare.
Priser så höga som i London är det naturligtvis aldrig tal om, tvärtom. I Berlin är det lätt att hitta billigt boende på de många pensionaten. Och uppenbart har många yngre redan insett att de har råd att åka hit, och det gäller förstås också Europas konstnärer och kulturarbetare som hittar billiga lägenheter i Berlin.

I luften pågår ännu en tid slaget om Berlin, för på stadens flygplatser har flera lågprisjättar etablerat sig. Easyjet och Germanwings har sina baser på Schönefeldt och Air Berlin en bas på Tegel. De två sista konkurrerar stenhårt med SAS om linjen Berlin–Arlanda, samtidigt som Ryanair, från sin bas på Skavsta, nu väljer att dagligen prisdumpa sitt Berlinflyg. Ja, det senaste dagarna har vissa Berlinflighter till och med varit gratis från Skavsta.
Priset på resa, boende och krogar gör alltså Berlin till det billigaste storstadsresmålet från Stockholmsregionen just nu. Staden kan visserligen inte skryta med skönhet, men har istället spännande arkitekturblandning och tack vare snabb förändring en överraskande spännvidd från nytt och trendigt till riktigt gammaldags, sida vid sida i många kvarter. Vädret är inte mycket mer exotiskt än i Skåne, men Berlin är ändå året om högintressant – en del av Europas historia, samtid och framtid.
Förboka någon operaföreställning, smaka delikatesserna på lördagsmarknaden vid Kollwitzplatz, gå en promenad genom Hackescher Höfe eller shoppa julklappar hos till exempel Manufactum. Eller nöj dig med att bara slappa med ett glas glüwein för ca 2,50 euro på någon av Berlins alla julmarknader som nu drar igång.

Johan Hellekant