Annons

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Turkish

Foto: Skärmdump Flight report.

Flygplan är hårda, fåglar mjuka. Trodde jag. Men så såg jag bilderna på Turkish Airlines Boeing 737-800 efter en frontalkrock med just en fågel vid en inrikesflygning tidigare i veckan. Smällen inträffade när planet, som kom från Istanbul, gick ner för landning i Nevşehir och bilderna postades på flygsajten Flight report.

Trots den rejäla bucklan var det inga problem för piloten att få ner planet utan att någon av de 125 passagerarna ombord skadades.

En talesman för Turkish Airlines säger till sajten mashable.com.att den här typen av skador inte är ovanliga eftersom planets nos tillverkad av mjukt kompositmaterial för att minimera kraften vid en eventuell kollision. Till exempel den här. Allvarligt blir det först när en fågel krockar med planets motor.

Det ser alltså allvarligare ut på bilderna än vad det egentligen var.

Per Johnsson

Blogg-NY

New York One World Trade Center. Foto: Per Johnsson

Med sina 541 meter är New York One World Trade Center västra halvklotets högsta byggnad. Byggnaden invigdes den 3 november 2014 och om några veckor, den 29 maj, öppnas även portarna till skrapans utsiktsdäck One World Observatory på 100-102 våningen. Utsikten över New Yorks skyline lär förstås vara magisk, men hissresan upp går inte av för hackor den heller.

Under den cirka en minut långa turen uppåt kommer besökarna nämligen att få se uppleva en virtuell tidsresa genom Manhattans historia. Filmerna som visas på heltäckande skärmar på hissväggarna tar sin början år 1500 när ön bestod av grönskande träd, därefter får man följa jättestadens framväxt. Riktigt häftigt. Amerikanerna kan det här med underhållning.

YouTube Preview Image
Per Johnsson

Det var när den brittiska programledaren Paul Rose reste runt på Seychellerna som han råkade störa två sköldpaddor mitt under parningsakten. Detta uppskattades inte av hanen som lämnade honan och tog sikte på programledaren. Därefter inleddes världens kanske långsammaste jakt.

Filmen som lades upp på Youtube av National Geographic för fem dagar sedan har redan drygt 3,3 miljoner visningar.

YouTube Preview Image
Per Johnsson

Riktigt så här nära vill nog ingen komma de vilda djuren på safariresan, Samtidigt kanske man inte räknar med att lejon lärt sig öppna bildörrar.

Filmen spelades in av familjen Sutherland i Sydafrika nyligen. Medan de flesta i bilen skriker och fokuserar på att snabbt stänga dörren, är det en som tänker viralt och filmar kaoset.

Klippet gör nu succé på sociala medier

YouTube Preview Image

Per Johnsson

Vad är det med flygfolk och snoppar? För en tid sedan roade sig Ryanairs markpersonal på flygplatsen i Dublin med att rita en jättepenis i snön bredvid planet. Konstverket fotograferades av en passagerare som självklart postade sin bild på Twitter – där den gjorde succé.

Nu är det dags för ett nytt ”konstverk” på samma tema att möta sin publik. Den här gången framställt på ett betydligt mer avancerat sätt. Det var i lördags som en pilot på ett enmotorigt plan var ute på en flygning över Florida. Man kan gissa att piloten var en smula uttråkad och inte alltför jäktad när hen med hjälp av planets GPS valde en rutt som också blev en teckning.
Och tack vare den populära appen Flightradar24 har pilotens kreativa vägval blivit en nyhet världen över.

flygrutt

Foto: Flightradar.com

Per Johnsson

Efter att ha varit stängd i flera år ska snart det som kallats ”världens farligaste vandringsled” åter öppna för turister.

Det handlar om El Camino del Rey i södra Spanien, en cirka en meter bred betongled som hänger på berget Gaitanes Gorges väggar 100 meter upp i luften.

Leden byggdes i början av 1900-talet för att arbetarna skulle kunna ta sig till kraftverken Chorro Falls och Gaitanejo Falls, men på senare tid har den bara  lockat bergsklättrare och våghalsiga äventyrare. Efter två dödsolyckor 1999 och 2000 stängde de lokala myndigheterna ingångarna i båda ändarna av den fyra kilometer långa leden. Ett 1,5 kilometer lång del i mitten har dock varit tillgänglig hela hela tiden.

För ett drygt år sedan inleddes en upprustning av leden. Hål har lagats, gångvägarna har förstärkts och höga staket har satts upp. 2,5 miljoner euro har det kostat och den officiella öppningen ska ske den 28 mars, skriver The Independent.

Då ska världens farligaste led vara förvandlad till en ofarlig sevärdhet för vanliga turister.

Titta på den här filmen så förstår du varför leden har rustats upp.

YouTube Preview Image
Per Johnsson

COLOURBOX6968883Foto: Colourbox

Om du lämnar flygplanet med med en kasse full av parfym, godis och whisky, trots att du bestämt dig för att inte shoppa, ja då har du förmodligen suttit bredvid en köpglad person.

Forskare vid Stanford Graduate School of Business som har undersökt det sociala inflytandet på flyget fann nämligen att resenärerna var 30 procent mer benägna att shoppa om deras granne gjorde det, skriver dn.se och hänvisar till skolans hemsida.
Om grannen dessutom råkar vara en vän eller bekant ökar sannolikheten för ett impulsköp till det dubbla.

– Det här kan bero på att de har samma smak eller för att de påverkar varandra, säger Pedro M. Gardete, assistant professor of marketing vid Stanford Graduate School of Business enligt dn.se

Resenärer som sitter bakom eller snett framför kan dock shoppa hur mycket som helst utan att man påverkas.
– Det är bara personen som sitter bredvid dem som påverkar dem, konstaterar Pedro M. Gardete.

 

Per Johnsson

Jag vill börja med att varna känsliga läsare för detta inlägg som placerar sig under såväl bältet som gränsen för vad många säkert anser vara anständig journalistik.

Med det sagt kommer här berättelsen om Ryanairs markpersonal på flygplatsen i Dublin som i brist på annat viktigt att göra nyligen valde att rita en jättepenis i snön bredvid planet. Konstverket fotograferades av passageraren Brendan Keary som självklart postade sin bild på Twitter. Reaktionerna kom snabbt och i stort sätt samtliga var positiva, skriver The Telegraph.

”HAHAHAHAHAHAJAHAHHAHAHAHA! Min favoritgraffiti. Bättre än Banksy” @lisamareedom

”Det här är troligtvis den enda gången jag har tittat på Ryanair och lett”
@JB_Barrington

”Det är officiellt! Ryanair är nu mitt favoritflygbolag. Snälla, befordra den här kille”
@deadinholywood

”Irland tappar aldrig sitt sinne för humor”
@DeanRosario

Ryanair, som reagerade betydligt snabbare på markpersonalens snökonstverk än passagerarnas samtal till kundtjänst, kommenterar händelsen så här:
”Medan vår markpersonal utmärker sig med branschledande 25-minutersvändningar på flygplatserna, är konsten inte deras starka sida, eftersom de helt klart glömt att rita vingar på sitt snöflygplan.”

En brasklapp måste dock hängas upp. Det har hänt att Ryanair med vd:n Michael O’Leary i spetsen hittat på den här typen av historier i pr-syfte. Den här gången bedyrar dock flygbolaget att bilden är 100 procent äkta.

Ryansnö

Per Johnsson

Ska man sitta i ett försenat flygplan och vänta på att det ska lyfta, då ska man naturligtvis försöka sitta tillsammans med en Barbershop-kvartett. Som passagerarna på planet i den här filmen.
De fick vänta på marken i flera timmar på grund av ett tekniskt fel på planet som skulle ta dem till New Orleans, en väntan som blev betydligt trevligare när männen i Port City Sound Barbershop tog ton.

Underbart.

YouTube Preview Image
Per Johnsson

CHIEN INSOLITE

Foto: Colourbox. JFK Airport öppnar en terminal enbart för djur. 

”För att inte tala om LaGuardia som meddelar att man äntligen har planer på att öppna en terminal för människor.”
Så kommenterar den amerikanske komikern och talk show-värden Jimmy Fallon nyheten om att JFK Airport i New York öppnar en terminal för djur nästa år.

För alla som missat JFK:s satsning så handlar den alltså om att flygplatsen nästa år öppnar världens första terminal enbart för djur. Arken ska den heta och 400 miljoner kronor ska den kosta att bygga. Mycket pengar, men ändå en bra affär eftersom terminalen enligt flygplatsen under en 30-årsperiod ska generera en vinst på 850 miljoner kronor och ge 110 personer jobb.

Här är Jimmy Fallons monolog från The tonight show.