Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

DAGSPRESSKRISEN Christian Science Monitor var först med att välja bort pappersutgivningen varje dag. Nu följer de hårt drabbade Detroit-tidningarna Detroit News och Detroit Free Press efter en bit på den vägen, med reducerad tidningsutbärning och mer offensiv websatsning.

USA:s 20:e största tidning, Detroit Free Press, som ägs av marknadsledaren Gannett, och Detroit News, som ägs av marknadsfyran Media News, tar nästa år till radikala grepp för att möta det allt kärvare marknadsläget. De kommer fortfarande att tryckas varje dag, men i en betydligt mindre upplaga, enbart för lösnummerförsäljning. Tidningen kommer bara att delas ut till prenumeranterna torsdag, fredag och söndag. Övriga dagar hänvisar de till webben, för den som inte köper lösnummer.


Detta innebär en stor besparing på papper och distribution. Men det räcker inte: tidningarna skär också ner på personalstyrkan, med nio procent.

”Vi kämpar för att överleva. Vi kan inte leva i det förflutna”, säger David Hunke, chefredaktör och vd för Detroit Free Press, till International Herald Tribune.

Detroittidningarna lär få fler efterföljare som tar till drastiska åtgärder de kommande månaderna. Tidningskrisen i USA lämnar ingen oberörd just nu – och inga lösningar kan uteslutas.

Läs också:

12/12 Härdsmältan nära för USA-tidningarna