Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

NÄTSATIR Hur gör man parodi på något som redan från början är helt bisarrt? Webbmagasinet Slate försöker, men når inte ända fram.

Korrigerad

Videon där Alaskas guvernör Sarah Palin intervjuas framför en pågående avlivning av kalkoner, strax efter att hon själv benådat en stackare, är naturligtvis en av kandidaterna till årets Youtube-klipp, med mer än en halv miljon visningar så här långt (läs hela storyn om händelsen här). Det är inte bara kontrasten mellan benådning/slakt som får hakorna att falla, utan också en del eleganta detaljer: som när hon kallar valkampanjen för ”brutal”, samtidigt som en kalkon lämnar jordelivet, eller när hon, ett antal kalkonliv senare, avslutar med det käcka tillropet ”I’ll probably provoke criticism for this too, but at least this was fun!”.

Fun? Ja, det har alla politiska kommentatorer och satiriker också tyckt. Eller som magasinet Slate skriver: ”Someday, we may all tire of Sarah Palin, but we´re nowhere near that point yet”.

Slate driver extra med henne genom att göra enparodi på klippet. ”Hemliga outtakes”, utlovar de, vilket visar sig vara samma intervju, men med blodiga filmklipp inlagda som bakgrund, från ”Fargo” till Monty Python.

Men Slate borde inte ens ha försökt. De borde ha känt igen satirisk perfektion när de såg det.