Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

MEDIEKRITIK I dag gästar journalisten och författaren Nick Davies Sverige och Medieakademin i Göteborg. Hans bok ”Flat Earth news” från i våras går till hårt angrepp mot mediernas arbetsmetoder, låga kvalitet och beroende av pr-byråer

Vems ärenden springer journalistiken? Fråga Nick Davies, prisbelönt journalist, författare och Guardian-medarbetare, och svaret blir: spinn-doktorernas.

I sin bok redovisar han en undersökning av över 2000 artiklar i brittiska dagstidningar, som Guardian, Daily Telegraph, Times och Independent. Mer än 60 procent av dem baserades helt eller delvis på material från företag, informatörer och pr-byråer.

För mycket, tycker Davies – och det är naturligtvis lätt att hålla med om. Ett av mediernas stora problem är att de till för liten del är agendasättande med egna nyheter och till för stor del ägnar sig åt ”copy-paste-journalistik” (eller ”schimpansjournalistik” som Jan Gradvall brukar kalla det) med rapporter, utspel och releaser som grund, utan att tillföra egen kunskap, analys, historieberättande eller nya fakta. Att medier och pr-byråer och andra påtryckare lever i någon form av symbios är självklart: problemet är när det resulterar i en gräddfil in i medierna.

Men det är bara toppen på isberget, enligt Davies bok. Han anklagar också stora tidningar för att ägna sig åt mutor av poliskällor, låta sig manipuleras av politiker (inte minst i rapporteringen om irak-kriget), strunta i källkritik, lämna stora delar av världen i medieskugga – och dessutom sticka huvudet i sanden så fort bristerna i journalistiken kommer upp på debattagendan.

Det är en hård, kategorisk kritik han levererar, både mot lata, lydiga journalister och mot cyniska, ”nyttiga idioter” till redaktörer. Boken är läsvärd och värd att ta på allvar, men tenderar emellanåt att falla i just den f’älla han själv anklagar medierna för: att tro så hårt på sin arbetshypotes att alla andra uppgifter ignoreras eller förminskas.


Men hans värnande om kvalitet och transparens, som motsats till utslätad, meningslös rapportering och skråtänkande utan sjäkvkritik, är självklart värd att ta på allvar – och det kan bli en intressant diskussion i dag på Medieakademin, efter hans föredrag.