Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

TIDSKRIFTER När alla springer åt samma håll blir effekten stark när någon vågar gå åt motsatt håll. Därför lär det nya numret av tidskriften Re: Public service bli dess mest uppmärksammade hittills.

När det gäller både dagstidningar och tidskrifter är det som bekant endast ett format-ord som gäller nuförtiden: kompakt. Tabloidtrenden var bara början, nu experimenterar allt fler dagstidningar med ännu mindre format – och i tidskriftshyllan väljer allt fler ”handväskformat” à la Glamour eller storpocket-format à la Filter och Språktidningen.

Re:public service, vars nr 9-10 precis kommit ut, gör precis tvärtom. De blir större än någonsin. Åtminstone för ett nummer

Broadsheetnumret är, lämpligt nog, en bildspecial. En mörk, fantastisk bildsvit av Pieter ten Hoopen, Ett åttasidigt reportage om Bara bröst-aktivisterna. Ett omskakande starkt Rwanda-reportage. Stilistiskt eleganta bilder på unga jägare i USA. och ett fenomenalt reportage av Kalle Melander och Nuri Kino.om assyrierna i Ronna.

En stor tidning, på mer än ett sätt. Men räkna med att få en armbåge i sidan om du bläddrar i den på tunnelbanan. Var broadsheettidningar verkligen så här voluminösa? Ögat flackar över sidorna och vet knappt vart det ska landa.