Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

NEDLAGD På onsdag kommer holländska gratistidningen DAG ut med sitt sista nummer. Det är den sjunde tidningsnedläggningen på gratisområdet i Europa i år – och ett tecken om att marknaden konsolideras i allt snabbare takt.

Korrigerad

DAG har varit en av Europas snyggaste gratistidningar, med en form som kändes modern och tilltalande. Den lanserades våren 2007, på en marknad som redan då var en av Europas tuffaste. Där har Metro och de Telegraaf-ägda Spits utkämpat en hård batalj i många år – och i januari i fjol tillkom även ”kvalitets-gratistidningen” De Pers.

Detta avskräckte dock inte medieföretaget PCM och telekombolaget KPN, som stod bakom DAG, som en ambitiös gratis-syster till tidningen De Volkskrant. Tilltron till gratismarknadens tillväxt var ju något större i fjol, än den är just nu.

Men precis som i Sverige och Danmark blev det åtminstone en tidning för mycket. De Pers, som ägs av mediemiljonären Marcel Boekhoorn, har dragit ner på utgivningstakten, sagt upp personal, försökt ompositionera sig och lär även vara ute till försäljning – och DAG har försökt få kapitaltillskott, utan att lyckas. De båda har också sladdat på listan över antalet läsare. Medan Metro och Spits legat på 1,8-2 miljoner har De Pers ”bara” haft runt 800 000 och DAG legat sist med drygt 650 000. Den ekonomiska förlusten för tidningen var i fjol nära 100 miljoner kronor – och prognosen var inte bättre för 2008.

Därför dras nu i nödbromsen. Tidningen dör, men sajten – som även den håller hög kvalitet, bland annat när det gäller interaktiviteten – ska finnas kvar tillsvidare. (via Newspaper Innovation),

Det har länge ryktats om att Metro ska gå in i en strukturaffär i Holland, enligt den modell som gällt i Sverige och Danmark. Kanske blir det verklighet nu, med De Pers som den mest sannolika partnern.

Vilka nedläggningarna i år är? Punkt SE, Nyhedsavisen, Metro Xpress Kroatien, finska Uutislehti 100 (som gick ihop med Metro), schweiziska Heute, tjeckiska Metropolitni Expres och nu alltså DAG. Men tro inte att gratistrenden är över för det: det finns fortfarande drygt 125 gratistidningar på marknaden. (OBS: Tidigare angavs att även den holländska sporttidningen Sportwereld Pro, som nu lagts ner, var gratis. Den kostade dock 0,50-1 euro och ska därför inte räknas hit)

Näst på tur? Jag skulle knappast bli förvånad om det blir Murdochs The London Paper, som inte lär få lätt att dra till sig nytt kapital från ägarna. Men danska 24 Timer och De Pers ligger också risigt till.

Läs också:

14/9 Ännu en gratistidning läggs ner