Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

WEBB-TV Att SVT lanserar en ny kanal för högupplöst webb-tv är inte bara av intresse för tekniknördar, utan en strategiskt viktig satsning för att fortsätta ta andelar på den snabbt växande webb tv-marknaden, precis som de tidigare satsningarna på direktspelande nyhetssändningar (Playrapport) och barn-tv on demand (Bolibompa Play). Webben är public service-televisionens framtid – och det verkar som att de förstått det.

I dag lanserar SVT sitt nya format för högupplöst webb-tv för dramaserier: SVT Play Prima. Det ser, vid en första bedömning, imponerande snyggt ut. SVT har lärt sig av Joost och andra vikten av att förpacka webbmaterialet på ett sätt som kan matcha de snyggaste plattformarna.

SVT sitter på en del extremt värdefulla tillgångar när det gäller webb-tv:

* Ett gigantiskt arkiv

* Rättigheter för livesport

* Stora nyhetsredaktioner som kan sända direkt

* Svensk dramaproduktion

* Sändningar som är gratis, utan inledande reklaminslag

Det som begränsat bolaget har framför allt varit rättighetsfrågan, som gjort att många serier laddats ner olagligt. Ju fler dramaserier de nu kan få ut på nätet direkt – i en bildkvalitet av HD-karaktär – desto bättre rustade står de för att locka till sig tittarna direkt.

Webb-tv är helt enkelt SVT:s bästa möjlighet att locka till sig de tittargrupper de förlorat eller håller på att förlora via traditionell tv – och därmed det bästa sättet för public service att förbli relevant i ett alltmer nischat kanalklimat. Satsningarna på webben drar också en del nya kostnader, men SVT-ledningen gör helt rätt i att prioritera dem.

Det händer, som jag skrev i helgen, väldigt mycket med webb tv-utbudet just nu. Nya aktörer lanserar pay per view och nischade satsningar – och TV4 står i startgroparna för en omfattande satsning på gratis, men reklamfinansierad webb-tv.

Att då göra ännu mer material gratis, med hög bildkvalitet och utan reklam, är onekligen ett starkt motmedel.

Läs också:

20/8 Webb tv-köparna blir alltmer kräsna